Kaalista on moneksi: vinkit eri lajikkeiden käyttöön
07. Oktober 2024
Terveellistä ja monipuolista: kaikki, mitä sinun tulee tietää kaalista
Yleisimpiä Suomessa viljeltyjä kaalikasveja ovat keräkaali, parsakaali ja kukkakaali, mutta myös muita lajikkeita löytyy kotimaasta. Kaali on vähäkalorista, edullista ja helposti varastoitavaa ruokaa. Se sisältää myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä terveellisiä orgaanisia yhdisteitä. Monet kaaliruoat liitetään talvikauteen, mutta esimerkiksi parsakaali ja kukkakaali ovat todellisia kesän kestosuosikkeja. Koska kaali kestää hyvin varastointia, ovat etenkin puna- ja valkokaali sesongissa ympäri vuoden.
Kokeile eri lajikkeita!
Jotkut kaalilajikkeet maistuvat paremmilta pitkän kypsennyksen jälkeen, kun taas toisia voi napsia vaikka raakana. Tässä kooste tärkeimmistä kaalilajikkeista ja niiden ominaisuuksista.
Ruusukaali
Ruusukaali on klassinen talvikaali, joka kypsyy vasta ensipakkasten aikoihin. Aikoinaan sitä alettiin viljellä Brysselin lähellä, mistä juontuu sen englanninkielinen nimi Brussels sprouts. Ruusukaalia voi käyttää keitettynä, uunissa paahdettuna tai vaikkapa sellaisenaan salaatissa. Vinkki: tarjoile uunissa paahdettuja, kevyesti karamellisoituja ruusukaaleja, ja paatuneinkin kaaliskeptikko on myyty!
Punakaali
Punakaali on tyypillinen talvikaali, jota syödään esimerkiksi Saksassa aina loppusyksystä hanhipaistin lisukkeena. Se on värikäs keräkaali, joka säilyy jääkaapissa jopa kolme viikkoa. Punakaali sopii hyvin pitkää haudutusta vaativiin ruokiin, kuten klassiseen punakaali-omenalisukkeeseen, ja sitä voi myös pakastaa. Myös raakana punakaali maistuu herkulliselta esimerkiksi salaateissa tai kesärullissa.
Valkokaali
Valkokaali on tyypillinen syksy/talvikaalilajike, joka säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Pimeinä talvikuukausina se on loistava vitamiinilähde! Valkokaalista valmistettu hapankaali on klassikko, mutta se sopii myös kaalilaatikkoon tai kermassa haudutettuna lisukkeeksi.
Suippokaali
Valkokaalin verrattuna suippokaali on pienempi, ja sen maku on lempeän makea. Nimensä se saa suiposta muodostaan. Monille suippokaali on vatsaystävällisempi vaihtoehto, ja sen valmistus käy nopeasti. Öljytilkassa paistettu silputtu suippokaali on herkullista! Siitä voi myös tehdä hapankaalia ja se sopii hyvin coleslaw-salaatin pohjaksi.
Savoijinkaali
Savoijinkaalin tunnistaa kurttuisista lehdistä, ja sen toinen nimi onkin kurttukaali. Kurttuiset lehdet takaavat hyvän purutuntuman, mutta ne on syytä huuhdella hyvin ennen kokkailua. Savoijinkaali sopii hyvin kaalikääryleisiin, keittoihin tai sellaisenaan tuomaan rouskuvaa rapeutta salaatteihin.
Parsakaali
Kukkakaalin lähisukulaisen parsakaalin satokausi on juhannuksesta marraskuuhun. Siinä on runsaasti C-vitamiinia ja folaattia, ja se säilyy jääkaapissa neljä päivää. Uunissa paahdettuna saat siitä loistavan lisukkeen aasialaiselle ruoalle tai pihville, ja se sopii myös keittoihin. Japanissa kehitetty bimi on perinteisen parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin (kailaan) risteytys.
Lehtikaali
Lehtikaali jakaa mielipiteitä! Faneja sillä on etenkin Pohjois-Saksassa, missä järjestetään syksyisin jopa kaaliretkiä peltojen halki. Kävelyn lopussa nautitaan kaaliruoista kuten Pinkel-makkarasta lehtikaalin kera. Lehtikaalin rakenne vaatii pitkän haudutuksen. Nykyään se on suosittua myös smoothieissa tai paahdettuna sipseinä. Myös lehtikaali on vähäkalorinen ja vitamiinirikas herkku.
Kukkakaali
Kukkakaalin mieto maku tekee sitä monipuolisen raaka-aineen. Valmistustapoja on lähes loputtomiin: voit käyttää sitä keitettynä, raastettuna, ryöpättynä tai uunissa paahdettuna, ja se sopii lisukkeeksi tai salaatteihin. Sen vihreä pikkuveli on nimeltään romanesco, jossa on pehmeän pähkinäinen maku.
Kiinankaali
Tiesitkö, että kiinankaali on nauriin ja pak-choin eli pinaattikiinankaalin risteytys? Kuten nimestä voi päätellä, se on peräisin Aasiasta – Eurooppaan kiinankaali saapui vasta 1900-luvulla. Kiinankaali kestää hyvin varastointia, ja tuo mukavaa rapeutta lähes mihin tahansa ruokaan keitettynä, paistettuna tai raakana. Se on myös suuren suosion saavuttaneen korealaisen kimchin pääraaka-aine.
Uusia tapoja käyttää kaalia
Klassikot kuten kaalikääryleet, kaalilaatikko ja hapankaali maistuvat aina herkullisilta, mutta kaalista saa paljon muutakin. Rapeaksi paahdetut kukkakaalin nuput maistuvat upeilta kirpeän teriyakikastikkeen kera. Kannattaa myös kokeilla valkokaalista tehtyjä okonomiyaki-lettuja. Kotitekoiset lehtikaalisipsit ovat trendikästä naposteltavaa ja valmistuvat hetkessä. Kuten huomaat, kaalista saa vaikka mitä – inspiroidu ideoistamme ja nauti!