Wokkiruoat
Wokkipannu löytyy lähes jokaisesta aasialaisesta keittiöstä – ja syystäkin! Se on monipuolinen työväline, jota voi käyttää kattilana, paistinpannuna tai jopa uppopaistamiseen. Näillä vinkeillä ja resepteillä opit loihtimaan herkullisia ruokia wokkipannullasi.

PARHAAT WOKKIRUOAT
Wokkipannu keksittiin Kiinassa, kun haluttiin lyhentää ruoan valmistusaikaa ja siten säästää arvokasta polttopuuta. Wokkipannun tärkein ominaisuus on sen pohja. Pohjan kaarevanmuodon ansiosta pannu kuumenee erittäin kuumaksi, ja ruoka-aineet kypsyvät nopeasti. Kasvikset säilyvät rapsakoina ja lihan sekä kalan kypsyysaste saadaan juuri halutunlaiseksi. Wokkailu on myös siitä kätevää, että kypsät ainekset voi pitää lämpiminä siirtämällä ne pannun laidoille.
Halusitpa wokata, keittää, uppopaistaa, höyryttää tai savustaa, wokkipannu hoitaa homman. Monipuolisesta wokkireseptien valikoimastamme löydät kosolti inspiraatiota.
AASIALAISET WOKKIRESEPTIT
Tekeekö mieli autenttisia makuja? Miltä kuulostaisivat kiinalaiset lihapullat tai teriyaki-tiikeriravut sienten kera? Kurkkaa täältä ohjeet wokkiruokiin, joita kokataan ja rakastetaan ympäri Aasiaa. Ehdottoman herkullista!
MITKÄ LIHAT JA KASVIKSET SOPIVAT PARHAITEN WOKATTAVIKSI?
Wokin hyvä puoli on sen monipuolisuus – voit valmistaa sillä lähes mitä vain. Vinkki: kypsennä ruoat ohjeen järjestyksessä, niin niiden kypsyys on varmasti kohdillaan.
Ehdotuksemme:
- Aloita kovista kasviksista (kuten porkkanat ja parsakaali)
- Jatka keskikovilla kasviksilla (paprikat, sienet jne.)
- Pehmeät tai vesipitoiset kasvikset kypsennetään viimeisenä (pak-choi, tomaatit, pinaatti jne.)
- Kypsennä liha samaan aikaan puolikovien kasvisten kanssa
- Lisää kala vasta loppuvaiheessa, ettei siitä tule ylikypsää
MITEN WOKKIPANNULLA KOKATAAN?
Wokkailu on helppoa, kunhan muistat muutaman perusjutun. Tässä vinkkimme onnistuneeseen wokkailuun.
- Kuumenna wokkipannu ennen ainesten lisäämistä
- Käytä öljyjä, jotka kestävät korkeita lämpötiloja (esim. seesami-, maapähkinä- tai kookosöljy)
- Älä laita pannulle liikaa aineksia, ettei se jäähdy liikaa
- Sekoita aineksia jatkuvasti, jotta ne eivät pala pohjaan.
- Lisää kastikkeet ja mausteet vasta kypsennyksen loppuvaiheessa
- Pidemmän kypsennysajan vaativiin ruokiin kannattaa lisätä nestettä ja antaa niiden kiehua hiljaa matalalla lämmöllä
- Lisävarusteilla voit käyttää wokkipannua myös höyryttämiseen tai kypsien ainesten lämpimänä pitämiseen.
MITEN PIDÄN HUOLTA WOKKIPANNUSTANI?
Wokkipannut ovat yleensä hyvin kestävää tekoa. Hoitovinkkejämme noudattamalla pannu palvelee sinua vuosikausia.
- Pese valurautawokki ennen käyttöä vedellä ja astianpesuaineella. Pyyhi kuiva pannu öljytyllä talouspaperilla, jotta se ei ruostu
- Liota wokkipannua heti käytön jälkeen vedessä, jossa on astianpesuainetta.
- Älä käytä teräsvillaa pannun puhdistamiseen. Pyyhi öljyllä jokaisen käyttökerran jälkeen.
- Pinnoitetut wokkipannut voi pestä normaalisti, mutta älä laita niitä tiskikoneeseen.