Soijakastikkeiden erot
Soijakastikkeiden valikoima on runsas, ja niiden välillä on suuria eroja. Julkkiskokit ja ruokakirjoittajat korostavat etenkin kiinalaistyylisten ja japanilaistyylisten kastikkeiden eroja.
Kiinalainen soijakastike voi olla väriltään vaaleaa tai tummaa. Se voi olla valmistettu kemiallisesti tai käytetty vain osittain. Joka tapauksessa käymisprosessi kestää vain viikkoja, eikä valmistuksessa käytetä välttämättä homesientä, toisin kuin japanilaisten soijakastikkeiden ollessa kyseessä. Japanilaisen soijakastikkeen käymisprosessi kestää useita kuukausia ja siinä käytetään erityisiä itse kasvatettuja Aspergillus-homesieniä. Monissa kiinalaisissa soijakastikkeissa on myös lisättyä sokeria, arominvahventeita ja säilöntäaineita, minkä takia maku saattaa olla keinotekoinen ja kastikkeen koostumus on siirappimainen. Kemiallisesti valmistetun soijakastikkeen maku on usein hyvin voimakas, ja vain muutama tippa liikaa voi pilata annoksen!
Kikkomanin kotimaassa Japanissa kemiallisesti valmistettu soijakastike on tabu. Japanilaisessa soijakastikkeessa, jota joskus kutsutaan ”shoyuksi”, on yleisesti ottaen alhaisempi suolapitoisuus, ja se sisältää paahdettua vehnää. Tämä parantaa soijakastikkeen makua ja väriä. Kun olet ostamassa soijakastiketta, kannattaa aina vilkaista etikettiä. Mitä vähemmän ainesosia sitä parempi!
Löydä lisää reseptejä






