

Soijakastikkeiden erot
Soijakastikkeiden valikoima on runsas, ja niiden välillä on suuria eroja. Julkkiskokit ja ruokakirjoittajat korostavat etenkin kiinalaistyylisten ja japanilaistyylisten kastikkeiden eroja.
Kiinalainen soijakastike voi olla väriltään vaaleaa tai tummaa. Jotkut on valmistettu kemiallisesti, jotkut on käytetty vain osittain. Joka tapauksessa käymisprosessi kestää vain viikkoja, eikä niiden valmistuksessa käytetä välttämättä homesientä. Toisin kuin japanilaisten soijakastikkeiden ollessa kyseessä, joiden käymisprosessi kestää useita kuukausia ja joissa käytetään erityisesti omia kasvatettuja Aspergillus-homesieniä. Kiinalaisen soijakastikkeeseen lisätään Monissa on myös lisättyä sokeria, arominvahventeita ja säilöntäaineita, minkä johdosta maku saattaa olla keinotekoinen ja kastikkeen koostumus on siirappimainen. Kemiallisesti valmistetun soijakastikkeen maku on usein hyvin voimakas, ja vain muutama tippa liikaa voi pilata annoksen!
Kikkomanin kotimaassa Japanissa kemiallisesti valmistettu soijakastike on tabu. Japanilaisessa soijakastikkeessa, jota joskus kutsutaan ”shoyuksi”, on yleisesti ottaen alhaisempi suolapitoisuus, ja se sisältää paahdettua vehnää. Tämä parantaa soijakastikkeen makua ja väriä. Kun olet ostamassa soijakastiketta, kannattaa aina vilkaista etikettiä. Mitä vähemmän ainesosia sitä parempi!
Löydä lisää reseptejä