Soijakastikkeiden erot

Soijakastikkeiden valikoima on runsas, ja niiden välillä on suuria eroja. Julkkiskokit ja ruokakirjoittajat korostavat etenkin kiinalaistyylisten ja japanilaistyylisten kastikkeiden eroja.

Kiinalainen soijakastike voi olla väriltään vaaleaa tai tummaa. Jotkut on valmistettu kemiallisesti, jotkut on käytetty vain osittain. Joka tapauksessa käymisprosessi kestää vain viikkoja, eikä niiden valmistuksessa käytetä välttämättä homesientä. Toisin kuin japanilaisten soijakastikkeiden ollessa kyseessä, joiden käymisprosessi kestää useita kuukausia ja joissa käytetään erityisesti omia kasvatettuja Aspergillus-homesieniä. Kiinalaisen soijakastikkeeseen lisätään Monissa on myös lisättyä sokeria, arominvahventeita ja säilöntäaineita, minkä johdosta maku saattaa olla keinotekoinen ja kastikkeen koostumus on siirappimainen. Kemiallisesti valmistetun soijakastikkeen maku on usein hyvin voimakas, ja vain muutama tippa liikaa voi pilata annoksen!

Kikkomanin kotimaassa Japanissa kemiallisesti valmistettu soijakastike on tabu. Japanilaisessa soijakastikkeessa, jota joskus kutsutaan ”shoyuksi”, on yleisesti ottaen alhaisempi suolapitoisuus, ja se sisältää paahdettua vehnää. Tämä parantaa soijakastikkeen makua ja väriä. Kun olet ostamassa soijakastiketta, kannattaa aina vilkaista etikettiä. Mitä vähemmän ainesosia sitä parempi!

Näe ero!

Japanilaisen soijakastikkeen ainutlaatuinen väri johtuu Maillard-reaktiosta, joka käynnistyy 2–3 kuukauden kuluessa käymisprosessin alkamisesta. Reaktiossa glukoosi ja muut sokerit yhdistyvät aminohappojen kanssa muodostaen ruskean pigmentin eli melanoidin, joka antaa soijakastikkeelle sen kauniin punaruskean värin.

Ja tietenkin perinteisin menetelmin valmistettu Kikkoman-soijakastike tarjoillaan sen ikonisesta annostelupullosta. Suuren suosion saavuttanut 150 millilitran pullo on säilynyt samanlaisena sen suunnitteluvuodesta 1961 asti. Sen elegantti ja moderni muotoilu tekevät siitä todellisen katseenvangitsijan.

Haista ero!

Useita kuukausia kestävä käymisprosessin aikana muodostuu noin 300 erilaista aromikomponenttia. Ne muistuttavat mm. kukkien, hedelmien, viskin ja kahvin aromeja. Yhdessä ne antavat soijakastikkeelle sen ainutlaatuisen ja omaleimaisen tuoksun.

Paahdetun soijakastikkeen tuoksu kiihottaa ruokahalua. Juuri tuoksunsa ansiosta Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike on eräs maailman suosituimpia mausteita. Ei-luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen tuoksu on erittäin voimakas ja sitä hallitsevat kemialliset aromit.

Maista ero!

Japanissa soijakastiketta on pidetty jo vuosisatojen ajan korvaamattomana osana japanilaista ruokakulttuuria. Tämä johtuu viiden perusmaun eli makean, happaman, suolaisen, karvaan ja umamin harmonisesta yhdistelmästä ja keskinäisestä tasapainosta, jotka antavat soijakastikkeelle sen herkullisen maun.

Maista muutama tippa Kikkoman-soijakastiketta ja huomaat heti sen moniulotteisen aromin sekä miellyttävän täyteläisen maun. Kikkoman-soijakastike korostaa ruoan omaa makua sitä kuitenkaan peittämättä. Kemiallisesti valmistetussa soijakastikkeessa on suolainen, voimakas ja keinotekoinen maku.

Tunne ero!

Soijakastikkeiden koostumuksessa on paljon eroja. Kikkomanin luonnollisesti valmistettua soijakastiketta on helppo pyörittää pienessä kulhossa, ja se tuo kastikkeen aromit esiin, kun taas kemiallisesti valmistettua soijakastiketta on vaikea pyörittää kulhossa.

Tee syömäpuikkotesti!

Huomaat eron koostumuksessa kastamalla syömäpuikon kumpaankin soijakastikkeeseen. Tumma, kemiallisesti valmistettu soijakastike muodostaa paksun pisaran puikon kärkeen. Kikkoman-soijakastike ei puolestaan tartu puikkoon juuri lainkaan. Tämä on selvä merkki hyvästä laadusta.

Löydä lisää reseptejä

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.