Ota velveting-tekniikka haltuun
06. kesäkuuta 2025

Mikä on suosittu velveting-tekniikka?
Oletko miettinyt, miksi kiinalaisissa ravintoloissa liha on niin mureaa ja silkinpehmeää? Vastaus on velveting-tekniikka, jossa liha marinoidaan ennen kypsennystä. Tämä kiinalainen menetelmä pitää lihan ja merenelävät mehevinä ja mureina.

Miksi lihasta tulee niin mureaa velveting-tekniikalla?
Vaikka tekniikka on hyvin yksinkertainen, on lopputulos herkullinen. Lihasuikaleet kieritellään seoksessa, jossa on valkuaista, maissitärkkelystä, seesamiöljyä (tai riisiviiniä) ja suolaa. Sen jälkeen ne paistetaan nopeasti kuumassa öljyssä tai keitetään kiehuvassa vedessä.
Suojaava kerros muodostaa luonnollisen esteen, joka sulkee kosteuden lihan sisään ja estää nesteiden karkaamisen kypsennyksen aikana, mikä tekisi lihasta sitkeää.
Vinkkejä ja muunnoksia
Sopivia lihoja ovat naudanliha, sianliha, kalkkuna ja kana, mutta voit käyttää myös katkarapuja, kampasimpukoita tai tofua. Leikkaa ne suupaloiksi ja marinoi niitä 30 minuuttia ennen kypsennystä.
Lihan poikkisyin leikkaaminen lyhentää lihan syitä, mikä auttaa myös mureuttamaan lihaa.

Riisiviinin lisäksi voit käyttää marinadissa myös seesamiöljyä, miriniä, soijakastiketta tai ponzua. Maissitärkkelys tai perunajauhot sopivat molemmat hyvin sakeuttamiseen. Reseptistä ja makumieltymyksistäsi riippuen voit lisätä myös valkosipulia ja inkivääriä.
Marinoituja paloja kypsennetään wokissa tai paistinpannulla kuumassa öljyssä korkealla lämmöllä noin minuutin ajan.
Velveting-tekniikka sopii erinomaisesti wokkiruokiin, joissa vihannekset on kypsennettävä erikseen lihasta palojen paksuudesta ja rakenteesta riippuen. Voit myös valmistaa lihan etukäteen ajan säästämiseksi.
Velveting-tekniikan perusohje
Tässä helppo perusohje, jos haluat kokeilla tätä aasialaista keinoa lihan mureuttamiseen:
- Sekoita yllä mainitut ainekset sileäksi taikinaksi – koostumuksen tulee olla ohutta. Paloittele kanan rintafileet, kierittele marinadissa ja jätä jääkaappiin 30 minuutiksi.
- Kypsennä lihaa hetki kiehuvassa vedessä tai kuumassa öljyssä. Erottele palat toisistaan syömäpuikoilla, jos ne tarttuvat kiinni toisiinsa. Kun palat eivät enää ole läpikuultavia, mutta ovat yhä raakoja sisältä (n. 40 sekunnin päästä), poista ne pannulta ja valuta.
- Voit yhdistää perusohjeeseen haluamiasi raaka-aineita. Herkullista wokkia varten voit valmistaa kasvikset ja nuudelit sillä aikaa, kun liha marinoituu. Kun kaikki on valmista, lisäät vain lihapalat wokkipannulle ja paistat 3–4 minuuttia. Halutessasi voit viimeistellä wokin kastikkeella.
Mihin resepteihin velveting-tekniikka sopii?
Velveting-tekniikka sopii hyvin useimpiin resepteihin, joissa liha on suikaleina tai kuutioina. Kannattaa kokeilla – tässä muutama resepti, joilla pääset alkuun.