Vaalean ja tumman soijakastikkeen erot

21. elokuuta 2025

Miten tulla soijakastikkeiden asiantuntijaksi?

Soijakastike ei ole pelkästään aasialaisen keittiön luottotuote, vaan sopii hyvin myös eurooppalaisten ruokien maustamiseen. Sen monipuolisuus ja ainutlaatuinen umamin maku ovat tehneet siitä todella  suositun mausteen. Sopivan tuotteen valinta lukuisten erityyppisten soijakastikkeiden joukosta voi kuitenkin tuntua haastavalta. Japanilaista vai kiinalaista, vaaleaa vai tummaa, luonnollisesti valmistettua vai ei…? Me kerromme, miten ne eroavat toisistaan.

Kikkoman soijakastike ei muuten ole tummaa eikä vaaleaa, eli sillä voi korvata ohjeissa kummatkin tyypit, aina wokkiruoista ja marinadeista kastikkeisiin. Useimmissa tapauksissa se on siis ainoa tarvitsemasi soijakastike. Kätevää, vai mitä?

Miten valmistusmenetelmä vaikuttaa soijakastikkeen makuun ja laatuun?

Shoyu on yleisnimitys japanilaistyylisille soijakastikkeille, jotka valmistetaan fermentoiduista soijapavuista, vehnästä, suolasta ja vedestä. Tällä perinteisellä ja monimutkaisella japanilaisella valmistusmenetelmällä tehdään myös Kikkoman luonnollisesti valmistettu soijakastike. Kuukausia kestävä käymisprosessi antaa sille syvän punaruskean värin ja ainutlaatuisen täyteläisen maun. Siitä voidaan erottaa yli 300 erilaista makuvivahdetta aina hedelmistä ja vaniljasta kahviin ja viskiin.

Kiinalaiset soijakastikkeet, sekä vaaleat että tummat, poikkeavat täysin shoyusta. Niiden valmistusaika on yleensä lyhyt ja niissä on usein lisäaineita. Kikkoman soijakastike valmistetaan sen sijaan perinteisen reseptin mukaan vain neljästä ainesosasta.

Toinen keskeinen ero on se, että Kikkoman luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen käymisprosessi kestää useita kuukausia, kun taas kemiallisesti valmistetut soijakastikkeet ovat valmiita muutamassa viikossa. Sen sijaan, että soijaproteiinin hajottamiseen käytettäisiin hyödyllisiä mikro-organismeja, kuten luonnollisessa käymisprosessissa tapahtuu, kemiallisesti valmistetuissa soijakastikkeissa käytetään suolahappoa.

Vaalea ja tumma soijakastike

Vaaleaa soijakastiketta käytetään yleensä wokkiruoissa, kirkkaissa keitoissa ja kastikkeissa. Kikkoman soijakastike sopii näihin loistavasti.

Tummaa soijakastiketta käytetään usein tuomaan väriä ruokaan ja maustamaan meheviä pata- ja liharuokia. Se sopii myös grillattujen tai paistettujen ruokien glaseeraukseen sekä syventämään kastikkeiden makua. Kikkoman soijakastike toimii tässäkin erinomaisesti.

Jos kaipaat makeaa, kannattaa ottaa kokeiluun Kikkoman kastike riisille. Se tarjoaa haluamaasi makeutta ilman suurta lisäaineiden määrää. Kiinalaisten tummien soijakastikkeiden väri on sen sijaan usein peräisin karamelliväristä. Kemiallisesti valmistetuissa soijakastikkeissa on yleensä maissisiirappia, väriaineita ja arominvahventeita, joista ne saavat värinsä, makunsa ja arominsa – nämä ovat ainesosia, joita Kikkoman tietoisesti välttää.

 Olipa kyse vaaleasta tai tummasta soijakastikkeesta, nopea valmistusprosessi ja keinotekoiset lisäaineet tarkoittavat sitä, ettei maussa ole syvyyttä. Kikkoman soijakastikkeen täyteläinen maku sen sijaan kehittyy ajan myötä luonnollisessa käymisprosessissa.

Muita soijakastiketyyppejä

Olet ehkä nähnyt joissain ruokaohjeissa termin ”tamari”. Myös Kikkomanin valikoimassa on tamari-tyylinen soijakastike: Kikkoman luonnollisesti valmistettu tamari gluteeniton soijakastike. Sekin on valmistettu luonnollisella käymismenetelmällä, mutta ei sisällä lainkaan vehnää. Ja jos etsit vähemmän suolaa sisältävää tai miedompaa vaihtoehtoa sushin ja sashimin kanssa nautittavaksi, Kikkomanilta löydät siihenkin sopivat tuotteet.

Tunnista laatu

Soijakastikepullon etiketti kertoo kaiken tarpeellisen:

  • Mitä lyhyempi ainesosalista, sitä parempi laatu
  • Termi ”luonnollisesti valmistettu” viittaa valmistusprosessiin ja käymisen kestoon
  • Hyvä soijakastike ei kaipaa lisäaineita, makuvahventeita eikä säilöntäaineita

Lopuksi

Luonnollisesti valmistettu japanilainen soijakastike parantaa ruoan makua, mutta sen oma maku ei ole liian hallitseva. Se on siis erinomainen vaihtoehto suolalle. Muutama ylimääräinen tippa ei pilaa ruokaa - muiden soijakastikkeiden kanssa on oltava paljon varovaisempi.

 Mitä laadukkaampaa soijakastike on, sitä paremmin se soveltuu ruoanlaittoon, pöytämausteeksi tai dippikastikkeeksi esimerkiksi sushin kanssa. Ja kuten jo mainitsimme, Kikkoman soijakastiketta voi käyttää sekä vaalean että tumman soijakastikkeen sijaan, joten se sopii todella monenlaisiin ruokiin.

Älä missaa mitään!

Mielenkiintoisia juttuja, herkullisia reseptejä ja mahtavia kilpailuja!

Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.

Kiinnostavatko mielenkiintoiset jutut, herkulliset reseptit sekä mahtavat kilpailut?

Uutiskirjeeseen