Soijakastiketta aamupalalla? Miksipä ei!
22. März 2024
Useimmat pitävät aamiaisesta, olivatpa sitten aamunvirkkuja tai -torkkuja. Joidenkin päivä ei lähde käyntiin ilman tukevaa aamuateriaa, toiset tarvitsevat vain nopean tankkauksen. Yksi pitää suolaisesta, toinen makeasta aamupalasta. Se voi olla lämmin tai kylmä, simppeli tai runsas - vaihtoehtoja on loputtomiin.
Jos kaipaat hiukan erikoisempaa mutta silti terveellistä aamiaista, anna Kikkomanin inspiroida sinua!
Monenkirjavia aamiaisia
Hektisessä nykymaailmassa kaikki eivät enää arvosta päivän ensimmäistä ateriaa, mutta samalla aamiaisvalikoima on jatkuvasti kasvanut. Tämä johtuu eri ruokakulttuurien vaikutuksesta, suosituista brunsseista sekä vallitsevista ruokatrendeistä. Tärkein oivallus on kuitenkin se, ettei aamiaisen tarvitse olla tylsä ja arkinen ateria. Piditpä perinteisestä aamupalasta tai jostain vähän erikoisemmasta, on hyvä muistaa, että vaihtelu virkistää!
Suomessa puuro on pop, mutta maailmalta löytyy loputtomasti kiinnostavia aamiaisruokia ja makuyhdistelmiä. Brasiliassa aamu alkaa usein kuivakakulla ja hedelmillä, kun taas Ranskassa dipataan croissantia maitokahviin. Englantilainen aamiainen koostuu pekonista, makkaroista, pavuista ja paistetusta munasta, ja Costa Ricassa syödään papu-riisiseosta. Japanissa suosittu aamiainen sisältää misokeittoa, riisiä, pikkelöityjä vihanneksia, munaruokia tai raakoja kananmunia sekä grillattua kalaa. Kuten arvata saattaa, soijakastike korostaa tätä makuelämystä. Tuliko jo nälkä? Tässä muutama erikoisempi aamiaisehdotus:
Tekeekö mielesi jotain makeaa sekä kaakaon ja vadelman kaltaisia superruokia? Siinä tapauksessa suosittelemme tätä houkuttelevaa herkkua: Suklaariisivanukas ja vadelmakastiketta.
Vegaaninen aamiainen syntyy, kun korvaat munakokkelin tofulla. Tästä ihanan rapeasta ja ravitsevasta leivästä saat energiaa päivääsi: Tofukokkelileipä.
Aasialaisen ruoan ystävät ihastuvat näihin maukkaisiin höyrysämpylöihin: Bao-sämpylät sieni-kasvistäytteellä.
Sunnuntaibrunssin kruunaa hollantilainen pannukakku kermaisen juuston ja ilmakuivatun kinkun kera: Dutch Baby burratalla ja prosciuttolla.
Energiaa heti aamusta
Monet ravintoasiantuntijat pitävät aamiaista päivän tärkeimpänä ateriana. Ennen vanhaan tämä piti epäilemättä paikkansa, sillä fyysisesti raskas työ vaati runsaasti energiaa. Mutta vaikka tekisitkin siistiä sisätyötä, saat kunnon aamiaisesta tärkeitä ravintoaineita, jotka parantavat jaksamista ja keskittymiskykyä. Lisäksi aineenvaihdunta on aktiivisimmillaan aamuisin kello kuuden ja yhdeksän välillä. Silloin on siis hyvä syödä laadukasta ruokaa, jolla päiväsi lähtee hyvin käyntiin.
Millainen on hyvä aamiainen?
Jos tavoitteenasi on mahdollisimman ravitseva ja monipuolinen ruokavalio, on kunnon aamiainen helppo ja mukava tapa sen saavuttamiseen.
Täysjyväleipä ja -sämpylät pitävät nälän poissa pidempään ja sisältävät enemmän ravintoaineita kuin valkoisista jauhoista leivottu leipä. Myös vähärasvaiset ja proteiinipitoiset tuotteet, kuten jogurtti, tuorejuusto, raejuusto, tavallinen juusto ja kananmunat sopivat hyvin aamiaiselle. Miltä kuulostaisi Kikkomanin soijakastikkeella maustettu munakas sienien, lehtikaalin ja fetajuuston kera?
Myslin ja puuron ystävät voivat myös helposti tuunata aamiaisestaan terveellisemmän. Kaurahiutaleet ja tuoreet hedelmät sisältävät tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja. Suolaamattomista pähkinöistä ja jyvistä saat terveellisiä rasvoja, ja hyvä kuidun lähde ovat psylliumin kuoret ja pellavansiemenet. Ei kannata myöskään unohtaa sellaisia superruokia kuin hirssiä, mustikoita, gojimarjoja ja kaakaota. Hirssipuuro kookosmaidon ja banaanin kera herättelee sinut lempeästi alkavaan päivään.
Aamu kannattaa muuten aloittaa lasillisella lämmintä vettä, ja nauttia kahvista tai teestä vasta hiukan myöhemmin.
Vinkkejä terveellisiin arkiaamuihin
Sen lisäksi, että aamiaisen tulisi olla terveellinen ja maistua hyvältä, se pitäisi olla helppo sisällyttää arkirutiineihin. Entäpä jos keräisit suosikkireseptisi aamiaiskeittokirjaksi? Se helpottaa suunnittelua ja ostosten tekoa etukäteen. Lisäksi varmistat, että saat tasapainoisen aamiaisen sen sijaan, että nappaat kiireessä jotain mukaasi kahvilasta tai sorrut epäterveellisiin välipaloihin. Aina kun mahdollista, nauti aamiainen rauhassa ajan kanssa. Mitä hitaammin syöt, sitä nopeammin tunnet itsesi kylläiseksi. Lisäksi nautit aamiaishetkestäsi enemmän ja päiväsi alkaa leppoisissa merkeissä.
Monet kaupan myslit sisältävät paljon sokeria, joten mysli kannattaa valmistaa itse. Saat siihen juuri haluamasi makeuden hunajan, vaahterasiirapin ja kuivattujen hedelmien avulla. Myös kaurahiutaleista valmistetut murupaistokset ovat todella herkullisia!
Toivottavasti innostut kokeilemaan erilaisia aamiaisreseptejämme ja saat nauttia upeista aamuista!