Kaikki, mitä avokadosta on tarpeen tietää
13. elokuuta 2025

Kaikkien lempparihedelmä
Avokadot ovat muutakin kuin vain ruokatrendi – ne ovat täynnä ravinteita! Tästä artikkelissa kerromme tämän eksoottisen superhedelmän alkuperästä, ravintoaineista ja säilytyksestä. Lisäksi saat herkullisia resepti-ideoita!

Eri lajikkeet ja niiden maku
- Suositulla Hass-avokadolla on tumma, karhea kuori, joka muuttuu hedelmän kypsyessä lähes mustaksi. Sen hedelmäliha on kermaisen pähkinäistä, joten se sopii erityisen hyvin guacamoleen.
- Hyvin tunnettu Fuerte-lajike on vihreä, pehmeä ja päärynän muotoinen. Sen maku on mieto ja hiukan voinen.
- Bacon-lajike on myös suosittu – siinä on ohut, vihreä kuori ja kevyen mieto maku.
- Pinkerton-avokadoissa on runsaasti hedelmälihaa, pitkulainen muoto ja täyteläisen voinen maku.
- Reed-lajikkeessa on sileä, vihreä kuori ja keltainen hedelmäliha. Se on maultaan hiukan makea ja sopii hyvin kulhoruokiin ja levitteisiin.
- Ettinger on iso ja pitkulainen avokado, jolla on sileä, kirkkaanvihreä kuori. Siinä on hienostuneen mieto maku, joten se sopii kevyisiin ruokiin.
- Nabal-lajike on pyöreä, ja siinä on tiivis, vihreä kuori, kermainen hedelmäliha ja alhaisempi rasvapitoisuus.
Mikä tekee avokadosta niin erityisen?
Avokadot ovat täynnä ravintoaineita: niissä on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka edistävätsydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa. Lisäksi ne sisältävät A-, C-, E- ja K-vitamiineja sekä useita eri B-vitamiineja. Avokadojen korkea kaliumpitoisuus - lähes kaksinkertainen banaaneihin verrattuna – on hyväksi lihasten toiminnalle ja verenpaineelle. Kuitu edistää ruoansulatusta, ja antioksidantit ehkäisevät tulehduksia. Korkeasta rasvapitoisuudesta (noin 23 g/100 g) huolimatta avokadoja pidetään osana tasapainoista ruokavaliota - jopa karppaajien ja vegaanien keskuudessa.
Miten tunnistaa kypsän avokadon?
Kypsän avokadon kuori antaa hiukan periksi kevyesti painettaessa. Jos se on vielä kiinteä, voit joko jättää sen kypsymään huoneenlämmössä tai laittaa sen omenoiden ja päärynöiden kanssa paperipussiin, jolloin kypsyminen nopeutuu.
Ylikypsän avokadon tunnistaa useasta eri merkistä. Jos se tuntuu painettaessa kovin pehmeältä, se on todennäköisesti pilaantunut. Myös tummat läiskät kuoressa ovat huono merkki. Ruskeanharmaa hedelmäliha, jossa on mustia jälkiä, tarkoittaa yleensä sitä, ettei avokado ole enää syötäväksi kelpaava. Pienet ruskeat pilkut ovat kuitenkin useimmiten vaarattomia.

Avokadojen säilyttäminen
Jos avokado on jo kypsä ja halkaistu, ruskistumisen estäminen on avainasemassa. Pirskottele leikkauspintaan sitruunamehua, jätä kivi paikoilleen ja säilytä avokadoa ilmatiiviissä astiassa.
Kokonaisia avokadoja ei pidä pakastaa, sillä niiden rakenne kärsii sulatettaessa. Ne voidaan kuitenkin soseuttaa sitruunatilkan kera ja pakastaa pieninä annoksina.
Avokadon käyttäminen ruoanlaitossa
Avokado ja soijakastike modernissa keittiössä
Avokado ja soijakastike muodostavat huipputiimin monellakin tapaa!
Ensinnäkin niiden maut tasapainottavat toisiaan: mieto, voinen avokado täydentää hienosti suolaista, umamista soijakastiketta, ja tuloksena on ihana aromien yhdistelmä. Myös niiden erilaiset tekstuurit toimivat hyvin yhdessä.
- Ainekset sopivat erinomaisesti yhteen esimerkiksi kermaisissa dipeissä, suolaisissa levitteissä, kulhoruoissa ja salaateissa. Sushi, jossa on lohta, kurkkua ja avokadoa, on kestosuosikki – tietenkin soijakastikkeen kanssa.
- Hauska fakta: kypsän avokadon tekstuuri muistuttaa raakaa tonnikalaa (sashimia) etenkin wasabin kanssa. Halutessasi voit siis käyttää avokadoa jopa kalan korvikkeena!
- Vielä jännempää on tulossa: avokadoa voi myös grillata tai friteerata! Miltä kuulostaisivat rapeat avokadotikut dipin kera? Kun yhtälöön lisää vielä Kikkoman soijakastikkeen, Kikkoman ponzu-sitrussoijakastikkeen tai Kikkoman teriyakimarinadin, niin maut nousevat aivan uudelle tasolle.
- Entäpä jälkiruoka? Avokado ja makea Kikkoman soijakastike riisille toimivat yhdessä yllättävän hyvin jälkiruoissa - jopa juustokakuissa! Kuka olisi arvannut?
Iskikö inspiraatio, nyt kun olet lukenut niin paljon tästä eksoottisesta herkusta? Oletko valmis tyydyttämään tiedonjanosi lisäksi myös ruokahalusi? Tässä joitakin resepti-ideoita, jotka tuovat taatusti veden kielelle!
Avokadon alkuperä
Avokadopuu kuuluu laakerikasveihin, ja sitä on pidetty arvokkaana kasvina Etelä-Amerikassa tuhansien vuosien ajan. Eurooppaan sen toivat espanjalaiset vasta 1500-luvulla. Meillä myytävät avokadot tulevat pääasiassa Meksikosta, Chilestä, Brasiliasta ja Perusta, mutta myös Espanjasta ja Etelä-Afrikasta.
Avokado ja vastuullisuus
Kaiken tämän innostuksen ja inspiraation jälkeen ei pidä unohtaa erästä tärkeää tosiseikkaa: avokadon viljely vaatii paljon vettä. Myös pitkiä kuljetusmatkoja arvostellaan usein niiden ympäristövaikutusten vuoksi. Jos haluat nauttia herkullisista avokadoruoista, suosittelemme tarkistamaan hedelmän alkuperämaan, ja aina kun mahdollista, valitsemaan tuotteita, joiden kuljetusmatka on lyhyin.