Opas täydellisen riisin keittämiseen
19. syyskuuta 2022

Miten lyhytjyväinen riisi keitetään?
Lyhytjyväinen puuroriisi, risottoriisi (arborio tai carnaroli) ja paellariisi (bomba) kannattaa keittää yhdessä muiden ainesosien kanssa, jolloin riisi imee niistä makua. Riisin tärkkelys on välttämätöntä kermaisen koostumuksen aikaansaamiseksi, joten näitä lajikkeita ei huuhdella etukäteen. Risoton valmistuksessa riisiä sekoitetaan jatkuvasti keittämisen aikana, jolloin tärkkelystä vapautuu vielä enemmän.
Lyhytjyväinen riisi – japanilainen menetelmä
Japanilaisessa keittiössä käytetään yleensä lyhytjyväisiä riisilajikkeita kuten koshihikaria tai sasanishikia. Valmistus tapahtuu tarkkaa rituaalia noudattaen, minkä ansiosta riisistä tulee kiiltävää ja sen koostumus on tahmea ja pehmeä. Tässä ohjeet:
Laita riisi kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä. Sekoita nopeasti kädellä ja kaada vesi heti pois – ensimmäinen huuhteluvesi on sameaa, koska se sisältää paljon tärkkelystä. Hiero riisiä kevyesti kämmenesi avulla. Toista 3–5 kertaa, kunnes vesi on lähes kirkasta (se voi yhä näyttää hiukan maitomaiselta).
Voit keittää riisin joko riisinkeittimessä tai kattilassa. Riisinkeitintä käytettäessä on tärkeää antaa riisin seistä 10–15 minuuttia keittämisen jälkeen kantta avaamatta. Näin höyry pääsee kiertämään tasaisesti. Jos käytät kattilaa, lisää riisi veteen ja kiehauta keskilämmöllä. Kun vesi alkaa kuplia, vähennä lämpöä ja hauduta noin 12 minuuttia kannen alla. Kytke levy pois päältä ja anna riisin höyrystyä vielä 10–15 minuuttia kannen ollessa yhä kiinni.
Lyhytjyväinen riisi sopii hyvin onigireihin.
Miten sushiriisi keitetään?
Japanilainen sushiriisi on myös lyhyt- ja pyöreäjyväistä riisiä, mutta se valmistetaan eri tavalla. Riisi huuhdellaan ensin huolellisesti ja sitä liotetaan ennen keittämistä, jotta jyvät turpoavat ja riisistä tulee keitettäessä tahmeaa. Suurin ero on maustamisessa: keittämisen jälkeen sushiriisi maustetaan riisiviinietikan, sokerin ja suolan seoksella, jolloin se saa sushille ominaisen maun ja tekstuurin. Kurkkaa sivuiltamme ohje sushiriisin keittämiseen, jossa riisin täydellisen maun takaa Kikkoman maustekastike sushiriisille.
Nyt kun riisin keittäminen on hallussa, on aika kokeilla herkullisen kotitekoisen sushin tai vegaanisen sushin valmistusta!
Voit muuten perinteisten täytteiden lisäksi käyttää sushissa myös tuoreita hedelmiä kuten omenaa, persimonia, vihreää mangoa tai kiiviä sekä säilykkeitä kuten tonnikalaa tai maissia.

Pitkäjyväinen riisiin keittäminen
Pitkäjyväinen riisi kuten basmati- tai jasmiiniriisi on ensin huuhdeltava jauhemaisen tärkkelyksen poistamiseksi. Sen jälkeen se keitetään mieluiten imeyttämismenetelmällä, jota suositaan Aasiassa. Tässä helpot ohjeet:
- Laita haluamasi määrä riisiä siivilään. Jos punnitset riisin, yksi annos on n. 75 g keittämätöntä riisiä.
- Huuhtele riisi hyvin kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta.
- Laita huuhdeltu riisi kattilaan yhdessä suolan kanssa, jos käytät sitä. Lisää vettä suhteessa 1:2 eli vettä tulee kaksinkertainen määrä riisiin nähden. Jos punnitsit riisin, vettä tulee 150 ml jokaista 75 g riisiannosta kohden. Ajan säästämiseksi voit käyttää vedenkeittimessä kiehautettua vettä.
- Kiehauta vesi kattilassa korkealla lämmöllä ja sekoita kerran, jotta jyvät jakautuvat tasaisesti.
- Peitä kattila kannella ja keitä matalalla lämmöllä 10 minuuttia.
10 minuutin päästä kaiken veden pitäisi olla imeytynyt riisiin. Testaa riisin kypsyys maistamalla. Jos riisi tarvitsee lisää aikaa, laita kansi uudelleen kattilan päälle ja keitä vielä muutama minuutti. Testaa sitten kypsyys uudelleen. Kytke levy pois päältä ja sekoita riisi haarukalla. Parhaan lopputuloksen saat, kun peität kattilan vielä puhtaalla keittiöpyyhkeellä 5 minuutin ajaksi, jolloin jäljellä oleva neste imeytyy. Sekoita riisi sitten uudelleen – näin riisistä tulee kevyttä ja irtonaista.
Vinkki: älä koskaan sekoita pitkäjyväistä riisiä keittämisen aikana, koska se vapauttaa tärkkelystä ja tekee riisistä tahmeaa.
Ruskea tai punainen riisi
Ruskean tai punaisen riisin kuten camargue-riisin keittäminen kestää kauemmin ja vaatii enemmän vettä. Käytä noin 1,25-kertainen määrä vettä edellä mainittua pitkäjyväisen riisin keitto-ohjetta noudattaen. Riisin liottaminen vähintään 30 minuuttia lyhentää keittoaikaa.
Kuinka paljon riisiä per henkilö?
Riisin määrä riippuu reseptistä – tuleeko se lisukkeeksi vai onko se osana muita ainesosia sisältävää ruokaa, kuten paellaa tai jambalaijaa? Yleisohjeena voidaan pitää 50–75 g keittämätöntä riisiä per henkilö.
Kuinka kauan riisin keittäminen kestää?
Keittoaika riippuu riisin tyypistä ja käytetystä menetelmästä, vaihdellen 15 ja 50 minuutin välillä. Valkoinen riisi kypsyy yleensä nopeimmin noin 15–20 minuutissa. Ruskeaa riisiä keitetään 40–50 minuuttia. Esikeitetty parboiled-riisi tarvitsee kypsyäkseen vain noin 20 minuuttia.
Menikö jokin pieleen?
- Riisi on liian kovaa: vettä oli liian vähän tai riisiä ei kypsennetty tarpeeksi pitkään. Lisää kiehuvaa vettä ja jatka keittämistä muutama minuutti.
- Riisi paloi pohjaan: levy oli liian kuuma kypsennysvaiheessa.
- Vesi imeytynyt kokonaan: Vettä oli liian vähän – lisää tilkka kiehuvaa vettä ja jatka keittämistä 2–3 minuuttia pidempään.
- Riisi on tahmeaa: liikaa vettä tai riisiä ei huuhdottu tarpeeksi hyvin.
Parhaat reseptit ylijääneen riisin hyödyntämiseen
Keititkö liikaa riisiä? Sitä ei kannata heittää pois. Jäähdytä se nopeasti levittämällä se leikkuulaudalle. Laita se sitten kannellisessa rasiassa jääkaappiin, missä se säilyy 2–3 päivää.
Ylijääneen riisin voi käyttää monella eri tapaa. Kokeile vaikkapa mausteista paistettua riisiä kasviksilla tai klassista nasi gorengia kanalla. Jos kaipaat pikkupurtavaa, kannattaa kokeilla yaki onigiria misolla ja juustolla.
Voit myös pakastaa keitetyn ja täysin jäähtyneen riisin (ks. yllä) annospusseissa. Pakasteessa riisi säilyy jopa kuukauden. Lämmitä se mikrossa tulikuumaksi ja nauti esim. chili con carnen tai curryn kanssa.
Kuten huomaat, ylijääneestä riisistä saa vaikka minkälaisia herkkuja! Ja sataprosenttisen puhdas Kikkoman soijakastike on tietenkin täydellinen mauste sekä vastakeitetylle että ylijääneelle riisille.
