Monipuolisen voitaikinan voittokulku
17. Oktober 2024
Voitaikina, filotaikina, yufka – rakkaalla lapsella on monta nimeä
Historioitsijat ovat jäljittäneet voitaikinan kulinaarisen alkuperän Egyptin Välimeren puoleiselle alueelle. Sieltä se jatkoi matkaansa Ranskaan, missä lehtevä taikina vakiinnutti asemansa makeiden leivonnaisten muodossa. Voitaikina on myös pistämätön suolaisissa leivonnaisissa. Turkkilaisessa keittiössä se tunnetaan nimellä yufka, ja siitä valmistetaan mm. börek-piirasta. Taikinan englanninkielinen nimi “puff pastry” kuvastaa, kuinka taikina kohoaa ja pullistuu upeasti uunissa. Filotaikina taasen on ohuen ohutta ja rapeaa. Monta nimeä, mutta aina yhtä herkullista!
Kevyttä ja lehtevää, ilman hiivaa – näin teet voitaikinan itse
Ennen kuin pääset nauttimaan herkuista, pitää keittiössä nähdä hiukan vaivaa. Voitaikina koostuu rasvan lisäksi vehnäjauhoista, suolasta ja vedestä. Kun ainekset on sekoitettu, pääset tositoimiin: taikina kaulitaan levyksi, jonka päälle tulee kerros voita tai öljyä. Taikina taitellaan ja kaulitaan, ja tätä toistetaan useampaan kertaan. Mitä enemmän kerroksia teet, sitä lehtevämpi leivonnaisesta tulee. Hyvässä voitaikinassa kerroksia on n. 140! Kaiken tämän vaivannäön ansiosta hiivaa ei tarvita ollenkaan.
Vaivattomat valmistaikinat
Koska itsetehty voitaikina on varsin työläs valmistaa, voit aivan hyvin käyttää kaupan valmistaikinaa. Pakastettu taikina sulatetaan huoneenlämmössä. Pienet levyt sulavat vartissa, isomman taikinan sulattamiseen menee 1–2 tuntia. Varmista, että taikina on täysin sulanut ennen kuin alat työstää sitä, jotta lopputulos olisi ilmavan lehtevä.
Vaivaaminen pannassa!
Jotta voitaikina kohoaa kunnolla, sitä ei kannata vaivata. Jos yhdistät pienempiä levyjä isommaksi, asettele ne limittäin ja painele varovasti reunoista yhteen. Taikinaa leikatessa kannattaa käyttää terävää veistä, jotta leikkauspinnasta tulee siisti.
Kuuma uuni, parhaat tulokset
Tässä muutama pro-vinkki paistamiseen. Uunin tulee olla kuuma! Paras lämpötila on 200–220 astetta. Uuni tulee aina esilämmittää. Voit käyttää ohjeen mukaan joko ylä- tai alalämpöä tai kiertoilmatoimintoa. Älä pistele taikinaan reikiä haarukalla, jos haluat sen kohoavan – se ei pidä siitä ollenkaan. Ennen paistamista voit voidella leivonnaiset munalla, maidolla, sokerilla tai voilla. Jos käytät vegaanista taikinaa, voit sivellä sen vedellä tai kasvipohjaisella maitojuomalla.
Herkullisia ideoita voitaikinasta
Alkoiko lehtevän rapea voitaikinaherkku houkuttaa? Tässä muutamia ideoita siitä, mitä kaikkea voit tehdä voitaikinasta. Toki vain mielikuvituksesi on rajana!
Makeat tortut & piirakat
- Suolakinuskitorttu
- Tarte Tatin tai sitruunapiirakka (vaihteeksi ilman murotaikinaa)
- Suklaatorttu
- Omenapiirakka
- Kurpitsapiirakka
Suolaiset tortut & piirakat
- Quiche Lorraine
- Kasvis-quiche
- Lohi-quiche
- Sipulipiirakka
- Kastanja-Sienipiiras
Struudelit
- Ranskalainen linssipiirakka
- Makea omenastruudeli
Wellington-piiraat
- Klassinen beef wellington
- Sieni-wellington
- Kirjolohi-wellington
Naposteltavia
- Samosat
- Pizzakierteet
- Juustotangot
- Nakkipiilot