Merten maittavat antimet
17. Juli 2024
Tänään keskitymme herkkuun, josta nauttivat sekä kulinaristit että meren ystävät: simpukoihin. Nämä merten aarteet tarjoavat vertaansa vailla olevan makuelämyksen, minkä takia ne ovatkin niin suosittuja ympäri maailman. Olitpa sitten suvereeni simpukoiden tuntija tai vasta nyt tutustumassa näihin kuorellisiin otuksiin, jatka lukemista. Opit mielenkiintoisia faktoja ja saat kosolti inspiraatiota kokkailuun!
Sinisimpukat ovat suosittuja ympäri Eurooppaa niiden upean maun ja pehmeän lihan ansiosta. Espanjassa ne valmistetaan perinteiseen galicialaiseen tapaan, jossa keitinveteen tulee ripaus paprikaa ja simpukat tarjoilla sitruunaviipaleiden kera. Italia esittelee kulinaarisia kykyjään annoksilla kuten spaghetti alle vongole, jonka omaleimainen maku tulee sini- tai sydänsimpukoista. Ranskalaisten bravuuri on moules marinières, jossa sinisimpukat höyrytetään valkoviinissä ja valkosipulivoissa. Sen kanssa tarjotaan yleensä rapeakuorista leipää, johon herkullinen liemi voidaan imeyttää.
Kampasimpukat ovat haluttuja useissa Euroopan maissa niiden makean, hienostuneen makuisen lihansa vuoksi. Galiciassa voit nauttia kihisevän kuumana tarjoiltavasta vieiras a la gallegasta, jossa kampasimpukat kypsennetään aromaattisessa valkosipulia, sitruunaa ja valkoviiniä sisältävässä liemessä. Brittiläisessä keittiössä kampasimpukat tarjotaan usein veripaltun tai mustan makkaran kera − ainutlaatuinen yhdistelmä makuja ja eri tekstuureja. Ei sovi myöskään unohtaa ranskalaisten ihastuttavaa coquilles Saint-Jacquesia, jossa kampasimpukat kypsennetään kermaisessa kastikkeessa ja annos kuorrutetaan kullanruskeilla leivänmuruilla.
Osterit tunnetaan suolaisesta maustaan ja samettisesta tekstuuristaan, ja niitä on nautittu Euroopassa jo satojen vuosien ajan. Irlantilaiset leuhkivat Galwayn ostereillaan, jotka ovat pulleita ja täynnä makua. Alankomaissa ostereita on esimerkiksi oesters en champagne -annoksessa, jossa osterit ovat jäiden päällä ja niiden päälle pirskotellaan samppanjaetikkaa ja salottisipulia. Ranskalaiset ovat ylpeitä monista eri osterilajeistaan. Normandian alue on erityisesti tunnettu Belon-ostereista, jotka nautitaan sitruunamehutilkan kera.
Eräs toinen merten aarre on partaveitsisimpukka, jolla on pitkulainen, kapea kuori. Espanjassa ne grillataan ja maustetaan oliiviöljyllä, valkosipulilla ja persiljalla. Annos on vaikuttava sekä maultaan että ulkonäöltään.
Simpukoiden maailma on kiehtova, ja sen takia me Kikkomanilla olemmekin kehitelleet jännittäviä uusia simpukkareseptejä. Lähde makumatkalle Euroopan rannikkovesille ja kokeile vaikkapa sinisimpukoita umamisessa tomaattikastikkeessa tai soijakastikkeessa marinoituja kampasimpukoita!