Tee itse vegaanista sushia

17. joulukuuta 2024

Japanilainen sushi sisältää perinteisesti kalaa ja mereneläviä, mutta vegaanisesta sushista on tulossa yhä suositumpaa.

Oletko jo sushin ystävä, mutta haluaisit kokeilla jotain uutta? Vai haluaisitko kokeilla sushia, muttet pidä raa’asta kalasta? Siinä tapauksessa vegaaninen sushi voi olla ratkaisu.

Onko sushi ilman kalaa silti sushia?

Lyhyt vastaus on kyllä! Japanissa on usein tarjolla vegaanisia vaihtoehtoja perinteisen sushin rinnalla. Tästä esimerkkeinä ovat kappa maki kurkulla tai inari-sushi, jossa riisi tarjoillaan uppopaistetussa tofutaskussa. Sushi ilman kalaa on siis aivan yhtä autenttista ja sopii hyvin juhliin, päivälliseksi tai välipalaksi. Vegesushi on herkullinen ja terveellinen vaihtoehto, joka ei jää maunkaan puolesta kakkoseksi kalaa sisältävälle sushille.

Mitä välineitä tarvitsen kotikeittiööni?

Tietyt perusvälineet on hyvä olla valmiina sushin tekoa varten. Suurin osa näistä varmasti jo löytyykin keittiöstäsi, kuten tuorekelmu, kattila, kulho, veitsi ja leikkuulauta. Makirullan tekoon tarvitaan sushimatto ja syömiseen tietenkin syömäpuikot. Sushimuottien avulla etenkin nigirien teko helpottuu huomattavasti, mutta ilmankin pärjää.

Mitä aineksia hankin vegaaniseen sushiin?

Hyvä vegesushi vaatii oikeat ainekset. Sushiriisin tulisi olla lyhytjyväistä ja tahmeaa. Aasialaisista kaupoista saa yleensä korkealaatuista riisiä. Muistathan huuhdella riisin hyvin, jottei se puuroudu. Nori-arkit ovat paahdettua merilevää, johon sushi kääritään. Vegaanitäytteet: anna luovuutesi kukkia! Suosittuja täytteitä ovat avokado, kurkku, porkkana, sienet, tofu tai tempe sekä vegaani tuorejuusto. Kikkomanin soijakastike on välttämätön dippailuun! Vegaaninen majoneesi tuo sushiin kermaista makua ja wasabi antaa sille potkua.

Minkä tyyppistä sushia voin tehdä?

Tässä joitakin suosittuja sushityyppejä, joista voit valita mieleisesi.

  • Maki: noriarkkiin kääritty rulla, jossa on usein täytteenä lohta ja kurkkua. Voit käyttää täytteenä haluamiasi vegaanisia täytteitä.
     
  • Uramaki: tässä rullassa riisi on ulkopuolella ja noriarkki sekä täytteet sisäpuolella.
     
  • Inari-nigiri: Inarissa sushiriisi tarjoillaan makeassa, uppopaistetussa tofutaskussa. Nigirit ovat pitkulaisia ovaaleja riisityynyjä, joiden päällä on ohut kerros tofua tai kasviksia. Me yhdistimme nämä kaksi herkulliseksi inari-nigiriksi – kannattaa kokeilla!
     
  • Onigiri: Riisipallot, joita ei litistetä, ovat hyvin suosittuja Japanissa. Jaa niitä varten nori-arkki neljään osaan, päällystä se riisillä ja haluamallasi täytteellä ja taittele. Onigiri-sushiin sopivat erityisen hyvin esimerkiksi kimchi, vegaaninen juusto, kurkku, porkkana sekä pinaatti tai punakaali.
     
  • Gunkan: Ovaali riisikumpu, jonka ympärillä on merilevänauha ja täytteenä esimerkiksi avokadoa tai vegaanista mätiä. Kikherne-gunkanissa kikherneet paahdetaan rapeiksi ja sekoitetaan granaattiomenan siemenien tai muiden hedelmien joukkoon, imitoiden perinteistä gunkanin valmistustapaa.
     
  • Tempura: Täytteenä tai päällisenä käytetään uppopaistettuja kasviksia tai tofua. Rapea tempurarulla ostervinokkailla on erityisen herkullinen.
     
  • Kaalikääryle-sushi: Tässä luovassa sushissa kaali, seesami ja muut ainekset sekoitetaan riisiviinietikalla maustettuun riisiin ja kääritään sekä viipaloidaan kuten kaalikääryle.
     
  • Kypsennetyt munakoisot: Varsinainen makupommi! Mausteisen makeat munakoisot grillataan ensin ja valmistetaan sitten kabayaki-tyyliin.

Ohje vegaanisen sushin valmistamiseen kotona

Näitä helppoja ohjeita noudattamalla voit tehdä vegesushia itse ja päästää luovuutesi valloilleen! Ja jos haluat kokeilla muunlaisen sushin valmistusta, pääset näillä perustiedoilla pitkälle.

1. Sushiriisin valmistus

  • Huuhtele ja keitä riisi: huuhtele riisi perusteellisesti kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä sitten riisi pakkauksen ohjeen mukaisesti.
     
  • Anna riisin jäähtyä: Laita keitetty riisi kulhoon ja möyhi sitä kevyesti puukauhalla. Lisää hiukan riisiviinietikkaa, jolla saat riisiin tyypilliseen sushin maun. Kikkoman maustekastike sushiriisille sopii tähän tarkoitukseen täydellisesti.

2. Päällisten ja täytteiden valmistelu

  • Pilko kasvikset: Leikkaa avokado, kurkku, porkkana tai muut täytteet sopiviksi paloiksi.
     
  • Paista tofu: Jos käytät tofua tai tempeä, voit marinoida ja paistaa sen kevyesti etukäteen.

3. Makisushin rullaus

  • Valmistele sushimatto: levitä sushimatolle tuorekelmua, jottei riisi tartu siihen.
     
  • Nori-arkki ja riisi: aseta puolikas nori-arkki matolle ja levitä kourallinen riisiä tasaisesti arkin päälle.
     
  • Lisää täytteet: Asettele haluamasi täytteet riisilevyn alaosaan.
     
  • Rullaus: Rullaa maki tiukaksi pötköksi maton avulla alareunasta kohti yläreunaa. Leikkaa sitten rulla tasaisiksi paloiksi.

Resepti-ideoita

Älä missaa mitään!

Mielenkiintoisia juttuja, herkullisia reseptejä ja mahtavia kilpailuja!

Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.

Kiinnostavatko mielenkiintoiset jutut, herkulliset reseptit sekä mahtavat kilpailut?

Uutiskirjeeseen