Terveellistä ruokaa maan alta

21. September 2023

Tutustu juureksiin ja niiden supervoimiin

 

Hyvän maun juurilla

Terveellistä, monipuolista ja maittavaa!

Juurekset ovat eurooppalaisen keittiön uusi tähtiraaka-aine! Vaikka ne ulkomuotonsa puolesta saattavat näyttää hieman vaatimattomilta, ovat ne paljon terveellisempiä kuin monet muut kasvikset. Lähde mukaan matkalle juuresten maailmaan, josta löytyy paljon muutakin kuin porkkanoita, perunoita ja nauriita.

Juurikasvit ovat kasviksia, jotka kehittyvät osittain maan alla mukulaksi tai sipuliksi. Perunaa ja porkkanaa on kasvatettu Euroopassa jo satojen vuosien ajan. Ne ovatkin suosituimpia vihanneksia, koska niitä saa kohtuuhintaan ympäri vuoden ja ne maistuvat herkulliselta. Itse asiassa niitä on syöty jo kivikaudella – varsinaisia klassikoita siis.

On myös pystytty varmuudella todentamaan, että juurekset olivat yksi tärkeimmistä ravinnonlähteistä keskiajalla. Sen ajan juurekset erosivat kuitenkin huomattavasti nykyisistä: ne eivät olleet makeita eivätkä niin ravinnepitoisia. Niiden värit eivät myöskään olleet niin voimakkaita ja kirkkaita kuin nykyään. Isovanhempiemme aikaan esimerkiksi porkkanaa kutsuttiin nimellä ”keltainen nauris”, ja nykyisenkaltaisen porkkanan kasvatus alkoi vasta 1960-luvulla. 

Keittiön terveelliset trendsetterit

Oletko koskaan maistanut palsternakkaa tai juuripersiljaa? Ne näyttävät hämäävän samanlaisilta, mutta maistuvat aivan erilaisilta. Juuripersilja maistuu nimensä mukaisesti voimakkaasti persiljalta, kun taas palsternakan maku on pähkinäinen ja mausteinen. Mikä on tehnyt palsternakasta niin suositun? Sitä käytetään paljon kasvis- ja vegaaniruoissa, ja se on myös hyvä perunan korvike, koska siinä on vähemmän hiilihydraatteja ja huomattavasti enemmän ravintoaineita.

Mustajuurta kutsutaan pohjoisen parsaksi. Se on aliarvostettu juures, johon kannattaa tutustua. Mustajuuri sisältää paljon inuliinia, joka edistää hyvien suolistobakteerien kasvua, ja se on myös vähäkalorinen ja täyttävä juures. Mustajuurta voi keittää, paistaa, grillata tai syödä vaikkapa raakana. Viime vuosina sen suosio on kasvanut, koska sitä voi käyttää todella monipuolisesti, aina keitoista muhennoksiin ja pataruoista lisukkeisiin. Kokeile vaikkapa mustajuuririsottoa!

Toinen trendaava juures on bataatti. Se sisältää paljon kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita ja on siten terveellinen lisä mihin tahansa ateriaan. Sitä voi valmistaa monella eri tapaa, esimerkiksi hauduttamalla, keittämällä, grillaamalla tai uppopaistamalla. Bataatti sopii hyvin keittoihin, salaatteihin, lisukkeeksi tai vaikkapa pääruoaksi, koska se sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Bataatin luontaisen makeuden ansiosta ruokaan ei reseptistä riippuen tarvitse valmistusvaiheessa lisätä kovin paljon sokeria.

Tarkastellaanpa sitten juuresta, jonka suosio on jälleen kasvussa, ja aivan ansaitusti: maa-artisokka. Sitä kutsutaan myös mukula-artisokaksi, ja se on alun perin lähtöisin Pohjois-Amerikasta. Se on muodoltaan epätasainen mukula, jonka kuori on ruskea ja karhea. Sisältä maa-artisokka on valkoinen ja rapea, ja sen maku on makean pähkinäinen. Muihin juureksiin verrattuna sen lyömätön etu on kyky säädellä verensokeria, joten se sopii hyvin insuliiniresistenssistä kärsiville tai diabeetikoille. Maa-artisokka sisältää myös paljon kuitua ja erilaisia vitamiineja. Terveellinen ja tietoinen syöminen on trendikästä, joten monet syövät maa-artisokkasipsejä perunalastujen sijaan.

Valmiina maistamaan mukuloita?

Olisitko uskonut, että juurekset ovat näin mielenkiintoisia? Jos kaipaa terveellistä ja ravinteikasta ateriaa, kannattaa kokeilla uusia juuresreseptejämme. Niistä saat nopeasti maittavan aterian!

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.