Majoneesireseptejä: dippi taipuu moneen
02. Juli 2024
YKSI RESEPTI, KAKSI TEORIAA
Majoneesi on alun perin kotoisin Ranskasta. Nimen alkuperästä ja itse reseptistä on useita eri teorioita, joista suosituin on tämä: juhlistaakseen Menorcalla sijaitsevan Mahónin satamakaupungin valloitusta ja sitä seurannutta voittoa englantilaisista vuonna 1756 eräs kokki kehitti kastikkeen nimeltä ”Sauce Mahonnaise” eli ”Mahónin kastikkeen”. Toinen teoria on, että koska majoneesia vatkataan, juontuu nimi ranskan sanasta ”mailler” eli hakata. Oli miten oli, kun sekaan lisätään Kikkomanin kastiketta, on lopputulos lyömätön!
KAIKKIEN SUOSIKKI
Majoneesi kaikissa eri muodoissaan on suosittua ympäri maailman. Afrikassa sitä käytetään jopa hiustenhoitoaineena sen ravitsevien öljyjen ja proteiinien takia. Yllättäen majoneesi on myös japanilaisen keittiön keskeinen ainesosa, vaikka se opittiin tuntemaan Japanissa vasta 1925. Sittemmin japanilaisesta majoneesista on tullut yhä suositumpaa, ja sitä käytetään monissa katuruokaklassikoissa. Kurkkaa vaikkapa reseptimme mango-majoneesidippi ja sushipallot.
KEITTIÖN MONIPUOLINEN LUOTTOTUOTE
Kuten mainittu, majoneesi ja sipsit tai ranskalaiset ovat tuttu yhdistelmä monille. Majoneesi on kuitenkin paljon luultua monipuolisempi kastike. Tämä johtuu osittain siitä, että majoneesi on yksi viidestä peruskastikkeesta. Koska se on ainoa kylmä kastike, se muodostaa pohjan lukemattomille muunnelmille. Näihin kuuluvat tietenkin eri salaatinkastikkeet, mutta myös lämpimien ruokien kanssa nautittavat kastikkeet. Dippikastikkeena majoneesi toimii loistavasti, ja maustamisvaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Ananas-majoneesikastike ja lohitacot -resepti on hyvä esimerkki siitä, että majoneesi toimii myös hedelmäisten makujen kanssa.
VEGEÄ? TOTTA KAI!
Vegaaninen majoneesi on ollut suosittua jo jonkin aikaa. Tärkein ero tavalliseen majoneesiin verrattuna on tietenkin eläinperäisten ainesosien puuttuminen: vegemajoneesit ovat täysin kasvipohjaisia eivätkä sisällä kananmunaa. Se korvataan usein kikherneiden liemellä tai soijaproteiinilla, mutta muut ainesosat ovat samoja. Vinkki laktoosi-intoleranssia poteville: kaupoissa myytävät vähärasvaiset majoneesit saattavat joskus sisältää maitoproteiinia, mutta vegaaniset majoneesit ovat sataprosenttisesti laktoosittomia. Olipa kyseessä vegaaninen tai perinteinen majoneesi, laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet ovat avainasemassa. Vinkkimme kuuluukin: tee se itse! Se on todella helppoa, ja voit tehdä juuri sellaista majoneesia kuin itse haluat. Jos olet fleksaaja ja syöt kananmunia, kannattaa kokeilla poke-majoneesidippiä avokadolla.
ITSE TEHTY: AINA PARASTA!
Kokkailu on kivaa, ja mitä enemmän kotitekoisia ainesosia käytät, sitä ylpeämpi voit olla kulinaarisista luomuksistasi. Olipa kyseessä tahini-majoneesidippi ja kurkkuveneet tai taco-majoneesidippi ja papunachot, voit valmistaa tarvitsemasi majoneesin hetkessä itse sen sijaan, että ostaisit sen kaupasta. Perusreseptiä varten tarvitset yhden tuoreen kananmunan ja 1 tl keskivahvaa sinappia, molemmat huoneenlämpöisinä. Lisää 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl sokeria ja 200 ml rypsiöljyä. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella kermamaiseksi seokseksi ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Testaile rohkeasti eri määriä sekä ainesosia ja nauti maittavista majoneeseista!