Makumatka maailmalle – inspiroidu texmexistä
22. August 2023
Entä mikä sitten on tyypillistä texmexruoalle ja miten se eroaa meksikolaisesta ruoasta? Otimme tästä selvää, kurkistimme kulissien taakse ja kehitimme lisäksi uusia reseptejä. Oli mielenkiintoista havaita, että jopa monet meksikolaisravintolat tarjoavat texmexruokaa – myös Amerikassa! Tästä huomaa hyvin, miten näiden kahden ruokakulttuurin väliset rajat ovat hämärtyneet ajan myötä. Texmexistä on kehittynyt suosittu ja monipuolinen ruokatyyli, joka ei kuulu enää pelkästään työväenluokan keittiöön.
Mitä sinulle tulee mieleen texmexistä? Jos silmiesi eteen piirtyy kuva nachoista, enchiladoista tai quesadilloista, olet oikeilla jäljillä! Texmex eroaa meksikolaisesta ruoasta pääasiassa raaka-aineiden osalta. Texmexruoissa käytetään makeaa maissia ja keltaista juustoa, kun taas Meksikossa suositaan pieniä maissintähkiä ja valkoista juustoa. Texmexille on tyypillistä naudanlihan käyttö, ja Meksikossa puolestaan käytetään ensisijaisesti kananlihaa. Monilla ruokalajeilla on sama nimi, mutta niissä on käytetty kuitenkin eri aineksia. Tämä johtuu muun muassa siitä, että uudisasukkaat, jotka muuttivat Texasiin yli 200 vuotta sitten, toivat mukanaan mietoja, eurooppalaisia elintarvikkeita. Useita tuhansia vuosia vanha meksikolainen ruokaperinne on huomattavasti tulisempi eikä sovi herkkäsuisille! Myös siihen ovat vaikuttaneet eri kulttuurit ympäri maailmaa. Kiehtovaa, eikö vain?
Jos pidät texmexruoasta yhtä paljon kuin me, kokeile ihmeessä uusia reseptejämme!
Näissä resepteissä texmex yhdistetään helposti saatavilla oleviin raaka-aineisiin. Kaikki ruoat valmistuvat helposti ja nopeasti, joten ne sopivat mainiosti naposteltavaksi vaikkapa illanistujaisiin.
Mausta ruoat ponzu-, teriyaki- tai kimchikastikkeella tai perinteisellä soijakastikkeella. Kikkomanin kastikkeilla texmexruoat saavat helposti aivan uutta makua. Hauskoja kokkaushetkiä!