Tuoreita ideoita tuoreilla aineksilla

19. April 2023

Pidätkö salaattia vain lisukkeena? Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa! Salaatti on paljon muutakin kuin pari vihreää lehteä lautasen reunalla. Tiedätkö, kuinka monta eri salaattilajiketta on olemassa? Pelkästään Euroopassa niitä on noin 18. Ne jaetaan kahteen ryhmään: lehtisalaattityyppisiin salaatteihin kuuluvat isolehtiset lajikkeet, kuten jäävuorisalaatti ja romainesalaatti. Toiseen ryhmään kuuluvat sikurit, kuten endiivi ja salaattisikuri.

Rucola ja vuonankaali muodostavat oman ryhmänsä sellaisten perinteisten lajikkeiden kuin portulakan ja salaattikleitonian kanssa. Lämpimimmillä leveysasteilla niitä voi löytää omalta pihaltaan, tosin harva tunnistaa niitä.

Nautitaan sisäisesti ja ulkoisesti

Salaatit ovat kaikkea muuta kuin tylsiä! Eri lajikkeiden ansiosta salaatteja on saatavana vuoden ympäri. Niistä saat väriä lautasellesi, mutta myös paljon muuta. Puhutaanpa ensin määristä. Hyvä uutinen on se, että salaattia ei voi syödä liikaa! Salaatissa on 95 % vettä eikä juuri ollenkaan kaloreita. Voit siis huoletta rouskutella sitä niin paljon kuin haluat.

Salaatissa on paljon muutakin kuin vettä. Saat siitä esimerkiksi A-, B- ja C-vitamiineja sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. Lisäksi salaatissa on paljon kuitua, joka edistää ruoansulatuksen toimintaa. Karvaalta maistuvissa salaattilajikkeissa on myös sekundaarisia kasviyhdisteitä kuten polyfenoleita, karotenoideja ja flavonoideja. Niiden avulla säilyt nuorekkaana!

Hyvää kuntoa ja terveyttä

Saat salaatista vielä terveellisempää maistuvien lisukkeiden avulla. Rouskuvaa purutuntumaa tuovat seesaminsiemenet, maapähkinät ja kurpitsansiemenet. Ne sisältävät myös terveellisiä rasvahappoja ja kivennäisaineita. Lisukkeiden avulla saat salaatista helposti myös täyttävän pääruoan. Miltä kuulostaisi esimerkiksi rucola paahdettujen sienien ja omenan kera? Tai maistuva yhdistelmä aurinkokuivattuja veriappelsiineja, rapeaa selleriä ja tuoretta basilikapestoa?

Ihanan makupommin saat sekoittamalla karvaita salaatteja, kuten endiiviä tai salaattisikuria, makean porkkanan ja kurkun kanssa. Koristele salaatti vielä kirpeillä granaattiomenan siemenillä, ja uusi lempisalaattisi on valmis. Trendikkäästä lehtikaalista saat myös nopeasti maukkaan salaatin. Paprika ja kurkku sopivat hyvin lehtikaalin kanssa, ja lisäpotkua saat lisäämällä salaattiin viipaloitua chilipaprikaa.

Hyvän salaatinkastikkeen salaisuus

Hyvälaatuinen öljy on avainasemassa. Öljy on välttämättömien rasvahappojen lähde, ja erityyppiset öljyt, kuten oliiviöljy tai saksanpähkinäöljy, tuovat salaattiin oman arominsa. Auringonkukkaöljyssä, rypsi- ja rapsiöljyssä on neutraalimpi maku. Kannattaa testailla mikä öljy- ja salaattiyhdistelmä sopii parhaiten sinun makuusi. Öljy auttaa myös kypsentämättömien raaka-aineiden, kuten porkkanoiden, kivennäisaineita imeytymään elimistöön.

Meillä on tietenkin sisäpiirin vinkki: Kikkomanin kastikkeet. Ne ovat täydellinen lisä salaatinkastikkeille. Luonnollisesti valmistetulla Kikkomanin soijakastikkeella saat salaatteihin maistuvaa umamin makua. Kikkomanin Ponzu-kastike taasen antaa salaatille raikkaan sitrushedelmän säväyksen.

Herättivätkö ideamme halun kokeilla herkullisia salaattireseptejämme? Mahtavaa! Klikkaamalla tästä pääset suoraan resepteihin. Ihastu ja nauti!

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.