Ramen kansainvälistyy

27. Februar 2023

Suositun nuudelikeiton salat julki.

Ramen on japanilainen kulttiruoka, josta lähes kaikki pitävät. Miksi? Tätä nuudelikeittoa voi muunnella lähes loputtomiin. Sen voi tehdä täyteläiseen liemeen tai kevyeen soijakastikepohjaan. Sitä saa liha-, kala- ja kasvisversiona, tai se voi olla vegaaninen. Keiton päälle voit lisätä vaikka mitä – ramen ei ole koskaan tylsää!

Ramen saapui Eurooppaan kauan sitten ja on aina ollut suosittu ruokalaji. Monet pitävät sitä japanilaisena ruokana, mutta yhä useimmissa ravintoloissa on tarjolla muunnoksia, jotka poikkeavat alkuperäisestä japanilaisesta ramenista. Onko ramen sittenkään japanilainen ruokalaji? Ja miten muualla maailmassa valmistetaan ramenia? Sukella kanssamme ramenin maailmaan ja löydä uusi lempiramenisi upeiden reseptiemme joukosta.

Mitä oikein on ramen?

Jos et ole vielä tutustunut rameniin, kummastelet ehkä miksi kaikki ovat niin innoissaan nuudelikeitosta, jota voi tilata missä tahansa ravintolassa tai ostaa valmiina kaupasta. Eräs asia, joka tekee ramenkeitosta aivan erityisen, on sen maukas liemi. Neljä tyypillistä liemipohjaa ovat:

  • Shoyu: soijakastikkeesta tehty liemipohja
  • Shio: suolainen liemipohja, valmistetaan yleensä kalaliemestäe
  • Miso: liemipohjaan käytetään hapatetuista soijapavuista tehtyä tahnaa
  • Tonkotsu: keitetyistä sianluista saatu maitomainen liemi

Paljon muitakin variaatioita toki löytyy. Niissä on usein shoyu-pohja, johon lisätään esimerkiksi tulista kimchi-kastiketta tai jotain muuta kastiketta.

Keiton päälle voi myös lisätä vaikka mitä! Yhdessä liemen kanssa nämä muodostavat aivan erityisiä makuyhdistelmiä — jokainen ramenkeitto on ainutlaatuinen. Japanilaisessa ramenissa käytetään usein noria (kuivattua merilevää), menmaa (bambunversoja), chashua (kypsennettyä porsaankylkeä), moyashia (soijapavun ituja) tai tamago-munia (löysäksi keitettyjä kananmunia soijakastikkeessa).

Ramenin historia

Ramen nauttii kansainvälistä suosiota, ja useimmat ihmiset yhdistävät sen Japaniin. Alkuperäinen ramenkeitto tulee kuitenkin Kiinasta. Sellaista ramenia, jota nykyään syömme japanilaisissa ravintoloissa, ei vielä tuolloin tunnettu. Idea keitosta, johon laitetaan nuudeleita, tuli Japaniin Kiinasta 1800-luvulla. Japaniin virtasi tuohon aikaan paljon matkailijoita ja siirtolaisia, jotka kävivät kauppaa kotimaastaan tuoduilla vaatteilla ja ruokatarvikkeilla. Nuudelikeitto alkoi levitä Japaniin Tokion lähellä sijaitsevan Yokohaman China Townista, koska Yokohamassa oli iso kauppasatama. Japanin ensimmäinen ramenravintola avattiin vuonna 1910 Asakusan kaupunginosassa Tokiossa. Eräs suosituimmista ramenkeiton muunnoksista, Fukuoka-ramen, keksittiin vasta 1950-luvulla. Se tapahtui vahingossa, kun kokki unohti keiton kiehumaan aivan liian pitkäksi aikaa. Liemestä tuli maitomaisen valkoista, ja se maistui kokin yllätykseksi erinomaiselta. Ramenia valmistetaan yhä tänäkin päivänä samalla tapaa.

Toisen maailmansodan jälkeen vehnän tuotanto lisääntyi jälleen, minkä ansiosta voitiin valmistaa ramen-nuudeleita. Ulkona sijaitsevat ruokakojut yleistyivät. Ramen oli jo silloin pikaruokaa. Samaan aikaan kehitettiin myös pikanuudelit, ja ihmiset pystyivät valmistamaan ramenkeittoa kotona nopeasti ja helposti. Nykyään pikanuudelikeitot ovat jo aivan oma elintarvikeryhmänsä, eikä niiden suosio näytä laantuvan.

Pelkästään Japanissa on nykyään yli 24 000 ramenravintolaa, ja näistä noin 5 000 sijaitsee Tokiossa.

Ramen Euroopassa

Euroopassa ramen-villitys on ollut valloillaan jo pari vuosikymmentä, ja se on yhä kasvava trendi. Japanilaisia tai japanilaisvaikutteisia ravintoloita avataan yhä enenevissä määrin. Lontoossa tonkotsu-ramen on suosittua, kun taas Saksassa jyrää shoyu. Tutkitaanpa tätä ilmiötä tarkemmin!

Düsseldorfissa Saksassa on kuuluisa katu nimeltä Immermannstrasse. Kadulla sijaitsee lukuisia japanilaisia ravintoloita ja ruokakauppoja, sillä kaupungissa asuu eniten japanilaisia koko Euroopassa. Tämän seurauksena kadusta on tullut kulttialue, jonne ihmiset tulevat kauempaakin. Pelkästään tällä yhdellä kadulla on lukuisia ramen-ravintoloita ja ruokakauppoja, jotka myyvät pikarameneita. Tämä ei ole vain saksalainen ilmiö — nuudelikeitot trendaavat kaikkialla Euroopassa. Suurkaupungeissa on lukemattomia paikkoja, jossa voit nauttia nuudelikeitosta joko japanilaisittain tai muunneltuna versiona. Ramenin vegaaniversio on suosittu etenkin Euroopassa, koska veganismi tai kasvissyönti ei ole kovin yleistä Japanissa. Vegaanikeitoissa käytetään usein pohjana shoyua.

Ramen Aasiassa

Useat modernit ramen-versiot tulevat itse asiassa muista Aasian maista kuin Japanista. Esimerkiksi Etelä-Koreassa kimchi-ramen on todella suosittua. Punertavan kimchi-kastikkeen määrästä riippuen liemi on joko lievästi mausteista tai todella tulista. Koreassa keiton päälle lisätään usein sulatettua juustoa, joka liuetessaan liemeen tuo siihen aivan erityisen makuvivahteen.

Thaimaa tunnetaan maapähkinä-nuudelikeitosta, jossa on kookosmaitoa. Liha korvataan usein tofulla, joka sopii myös kasvissyöjille ja vegaaneille. Aasiassa käytetään myös usein riisinuudeleita vehnänuudelien sijaan. Tällöin keittoa ei oikeastaan pitäisi kutsua rameniksi, mutta nykyään rameniksi voidaan luokitella mikä tahansa keitto, jossa on nuudeleita. Myös vietnamilaista riisinuudeleita sisältävää Pho-keittoa tarjoillaan usein Euroopassa ravintoloissa, jotka ovat erikoistuneet vegaanisiin tai japanilaisiin rameneihin.

Tarina jatkuu

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ramenin eri versiot ovat saaneet paljon vaikutteita Aasian maista, ja nämä vaikutteet näkyvät myös Euroopassa. Kuka tietää, vaikka jonain päivänä tyypilliset eurooppalaiset ruoka-annokset sulautuisivat ramenkeittoon. Varmaa on kuitenkin se, että ramen on iso ja suosittu ilmiö maailmanlaajuisesti, ja se kehittyy ja muuttuu jatkuvasti.

Japanissa lähes jokaisella ramen-ravintolalla on oma ainutlaatuinen liemipohja, jolla se erottuu muista. Koska liemen valmistus kotioloissa on työlästä, me Kikkomanilla kehitimme liemipohjan, johon ei tarvitse lisätä muuta kuin kiehuvaa vettä.

Tuliko jo nälkä? Siinä tapauksessa kannattaa tutustua uusiin ramen-resepteihimme! Perinteisen japanilaisen ramenin lisäksi löydät myös kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia ohjeita, sekä ohjeita eurooppalaisella twistillä.

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.