Palkokasveista puhtia ruokavalioon

23. Februar 2024

Ravitsevaa ja hyvää: tutustu huikean monipuolisiin palkokasveihin

Värikästä, terveellistä, herkullista

Kaikkea muuta kuin tylsää!

Palkokasveja voi syödä raakana, keitettynä, jauhettuna tai vaikkapa pastan muodossa – ne ovatkin monissa kulttuureissa peruselintarvikkeita ja keskeinen ainesosa kasvis- ja vegaaniruokien valmistuksessa. Ne toimivat muhennoksissa, salaateissa, levitteissä, curryissä ja vaikka missä! Lue lisää tämän superruoan mahtavista ominaisuuksista ja siitä, miten voit hyödyntää palkokasveja parhaiten omassa keittiössäsi.

Pesunkestävä maailmankansalainen

Mistä palkokasvit oikein ovat peräisin? Ne juontavat juurensa kaikkialta maailmasta, kuten Välimeren maista, Lähi-idästä, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta. Itse asiassa palkokasvit ovat vanhimpia ihmiskunnan tuntemia viljelykasveja. Lajikkeita on lukuisia, ja jokainen tuo ruokaan aivan omanlaisensa makuvivahteen. Palkokasveihin kuuluvat muun muassa erilaiset herneet, mustapavut, valkoiset pavut, kidneypavut, mustasilmäpavut ja eriväriset linssit.Kikherneitä on vain kaksi päälajiketta, mutta sitä voi käyttää todella monipuolisesti ruoanlaitossa. Meidän suosikkimme on tietenkin soijapapu.  Palkokasveihin kuuluu myös mungpapu, jota käytetään paljon intialaisissa dal-muhennoksissa.

Hyvä tietää: nimestään huolimatta maapähkinä ei ole pähkinä, vaan kuuluu palkokasveihin!

Keittiön terveellinen supersankari

Mikä tekee palkokasveista superruokaa? Ne sisältävät runsaasti kasvipohjaista proteiinia ja ovat erinomainen korvike eläinproteiinille kasvis- ja vegaaniruoissa. Niissä on myös paljon kuitua, vitamiineja (etenkin B-vitamiineja) ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja magnesiumia. Vähärasvaisista palkokasveista saat terveellisen mutta kuitenkin täyttävän aterian, sillä ne sisältävät myös runsaasti hyviä eli hitaita hiilihydraatteja. Palkokasvit ovat siis tasapainoisen ruokavalion monitaitureita!

Palkokasveja voi käyttää monipuolisesti sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Esimerkiksi mustapavuista tehdyt browniet ovat todella meheviä ja hyvä proteiinin lähde. Kikherneitä voi hyödyntää leivonnassa: niiden säilöntä- tai keitinliemellä (aquafaba) voi korvata munanvalkuaiset. Linssejä käytetään usein lihan korvikkeena bolognesekastikkeessa tai kasvisburgereissa. Soijapavuista valmistetut ruoka-aineet, kuten tofu ja tempe, sopivat mainiosti marinoitaviksi Kikkomanin soijakastikkeella. Kuka olisi voinut kuvitella, että palkokasvit ovat näin monipuolisia?

Hiukooko?

Tässä muutama inspiroiva idea palkokasvien käyttöön:

Hummusta on helppo tehdä itse, jolloin se on myös halvempaa ja maukkaampaa kuin valmiina ostettu. Soseutettuja kikherneitä, valkosipulia, tahinia ja sitruunaa – niin helppoa ja hyvää. Lisää vielä loraus Kikkomanin soijakastiketta, niin kukaan ei voi vastustaa hummustasi! Toinen kaikkien tuntema ruoka on chili con carne, jossa on papuja ja jauhelihaa mausteisessa tomaattikastikkeessa. Kasvissyöjät voivat nauttia lihattomasta versiosta eli chili sin carnesta, joka on taatusti aivan yhtä hyvää! Klassinen herneistä ja kikherneistä valmistettu keitto on terveellinen ja nopeatekoinen. Jos pidät mausteisesta ruoasta, kannattaa kokeilla intialaista mungpavuista tehtyä currya eli mung dalia. Tiesitkö muuten, että myös falafelit valmistetaan palkokasveista? Soseutetut kikherneet ovat näiden herkullisten palleroiden pohjana.

Kuten huomaat, voi palkokasveista valmistaa vaikka mitä. Jos vesi herahti kielellesi jo pelkästä lukemisesta, kannattaa kokeilla palkokasvireseptejämme. Loraus soijakastiketta saa ihmeitä aikaan!

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.