Saisiko olla jotain raikasta?

11. Juli 2023

Tuttu tunne meille kaikille – hellepäivien lähestyessä lämpötilat nousevat, eikä keittiössä huvittaisi viettää pitkiä aikoja. Kuuman uunin ja kiehuvien kattiloiden äärellä tulee tukala olo. Ruokakaan ei oikein tunnu maistuvan helteisinä päivinä. Ei hätää! Sivuiltamme löytyy ihanan keveitä reseptejä aina värikkäistä salaateista herkullisiin poke-kulhoihin. Jos kaipaat jotain vielä ”viileempää”, jatka lukemista!

Maistuisiko… keitto?

Hellepäivien piristykseksi kehittelimme joukon uusia kylmien keittojen reseptejä!

Meloni-limetti-gazpacho

Kylmiä keittoja? Kuulit oikein! Kun Keski- ja Pohjois-Euroopassa keitot nautitaan usein lämpiminä, on Espanjassa ja Portugalissa syöty jo vuosisatojen ajan gazpachoa. Se on kylmä keitto, joka koostui alun perin vain kuivahtaneista leivän palasista, vedestä, öljystä, etikasta, sipulista ja valkosipulista. Tähän edulliseen keittoon kaikilla oli varaa. Tomaatteja ja paprikoita alettiin käyttää Välimeren maissa vasta 1500-luvulla, ja nykyään ne ovat gazpachon keskeisimpiä ainesosia. Edullisesta ja yksinkertaisesta keitosta on vuosisatojen mittaan tullut espanjalaisen ja portugalilaisen keittiön todellinen klassikkoannos, jota syödään kaikkialla maailmassa ja joka saa jatkuvasti uusia muotoja.

Kylmä paprika-tomaattikeitto chilin ja mintun kera

Kylmät keitot Euroopassa

Kansainvälisesti tunnetun gazpachon lisäksi on olemassa myös muitakin kylmiä keittoja, joista monet ovat lähtöisin Euroopasta. Kiinnostavaa, eikö vain?

Esimerkiksi Turkissa kurkku-jugurttikeitot ovat erittäin suosittuja. Gazpachon tapaan niitä on nautittu vuosisatojen ajan, eikä suosio näytä hiipuvan. Kurkun ja jugurtin lisäksi keitossa on usein runsaasti valkosipulia, ja sitä voidaan ohentaa vedellä tai maidolla. Euroopan alueella kurkkukeitot ovat luultavasti peräisin antiikin roomalaisilta ja kreikkalaisilta, mutta niitä nautitaan maailmanlaajuisesti etenkin lämpimimmissä maissa.

Kylmä kurkku-avokadokeitto gremolatalla

Venäjällä etenkin mausteiset keitot ovat suosittuja. Olet ehkä kuullutkin borssikeitosta, jota voidaan syödä sekä kuumana että kylmänä. Punajuuresta, suolaheinästä ja kefiiristä valmistettu kylmä borssikeitto on levinnyt laajalle itäisessä Euroopassa. Liettuassa se tunnetaan nimellä Šaltibarščiai ja Puolassa nimellä Chłodnik. Siinä on paljon vitamiineja, ja sen maku on happaman raikas. Hapan maku tulee suolaheinästä, jonka lehdet muistuttavat pinaattia. Suolaheinää on käytetty myös Kreikassa ja Italiassa keventämään raskaita ruokia. Nykyään tyypillinen borssikeitto sisältää punajuurien lisäksi munia ja sitruunamehua. Keitto tarjotaan kirnupiimän, jugurtin tai smetanan kanssa ja koristellaan hienonnetulla retiisillä, ruohosipulilla, kurkulla tai tillillä. Tämä kevyt ateria sopii loistavasti kesän kuumiin hellepäiviin!

Pidätkö enemmän hedelmäisistä mauista?

Marjakeitoista parhain

Keski-Euroopassa, etenkin Unkarissa ja Romaniassa, hedelmäkeitot ovat todellinen hitti. Perinteisen valmistustavan mukaan keitot kiehautetaan ensin ja annetaan sitten jäähtyä, kuten hilloketta tehdessä. Kirsikkakeitto on suosituin hedelmäkeitto, mutta nykyään keittoja tehdään myös persikoista tai luumuista, ja joskus jopa omenoista ja päärynöistä. Sokeria lisätään hyvin vähän tai ei ollenkaan, jotta hedelmien oma maku pääsee esiin. Mausteina käytetään kanelia, vaniljaa, neilikkaa tai vaikkapa sitruunamehua. Keittoa voidaan ohentaa vedellä tai viinillä, ja se tarjoillaan usein smetanan kanssa. Hedelmäkeitto on erityisen suosittu alkuruokana tai välipalana.

Tulkoon kesä!

Kookos-persikkakeitto hedelmävartaiden kera

Oletko jo kokeillut kylmien keittojen valmistamista? Nyt siihen on hyvä tilaisuus uusien reseptiemme avulla. Voit testata vaikkapa klassista gazpachoa, joka saa kesäisen piristysruiskeen vesimelonista. Jos hedelmäiset herkut miellyttävät enemmän, niin ei hätää: meiltä löytyy resepti joka lähtöön!

Kylmästä keitosta saat vähällä vaivalla kevyen alkupalan ja isommasta annoksesta maittavan pääruoan.  Tarvitset vain tehosekoittimen tai sauvasekoittimen ja – tietenkin – soijakastikkeitamme, jotka tuovat keittoihin umamista lisäpotkua!

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.