Kala – maittavaa evästä!

03. August 2023

Fanitatko fisuja? Lue lisää herkullisista makean veden kaloista.

Missä ne asustelevat ja mitä ominaisuuksia niillä on?

Kala on suosittu proteiinin lähde, ja se on myös terveellistä. Kalaa syödään kaikkialla maailmassa ja eri kalalajeja on valtavasti. Pelkästään Euroopassa syödään yli 30 kiloa kalaa henkeä kohti  vuodessa, ja Välimeren maat ovat listan kärjessä. Kaloista puhuttaessa erotellaan merikalat ja makean veden kalat.

Mikä on merikalan ja makean veden kalan ero?

Merikalat elävät meressä, usein syvissä vesissä, eivätkä ne altistu lämpötilan vaihteluille. Suosituimpia syötäviä merikaloja ovat tonnikala ja turska. Makean veden kalat asustelevat joissa, puroissa, järvissä ja lammissa. Matalien vesien ja suolattomuuden sekä ihmisten tai saasteiden aiheuttamien ennakoimattomien häiriöiden takia ne ovat jatkuvasti muuttuvien elinolosuhteiden armoilla.

Juuri näistä olosuhteista johtuen kalakannat ovet pienentyneet paljon viimeisten vuosikymmenien aikana. Jatkuvasti kasvavan kysynnän takia onkin jouduttu turvautumaan kalan kasvattamoihin. Maken veden kalaa pyydetään perinteisen vapakalastuksen lisäksi myös katiskoilla ja merroilla. Kasvattajat pitävät kalanpoikasia altaissa, joissa ne voivat kasvaa normaalisti ja joista ne taas pyydetään niiden tultua sopivan mittaisiksi.
 

Yleisimmät makean veden kalat

Tässä hieman tietoa eräistä makean veden alkuperäislajeista ja niiden erityisominaisuuksista.

Merikalaan verrattuna makean veden kalassa on huomattavasti enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, sekä korkealaatuista ja helposti sulavaa proteiinia. Maukasta ja terveellistä siis!

Eurooppalaisilla lautasilla tutuin näky lienee lohi. Hetkinen, ai lohi vai? Eikö se elä meressä? Itse asiassa lohi viettää ison osan elämästään makeassa vedessä: kutemisen lisäksi myös ensimmäiset vuotensa, sillä se on turvallinen ympäristö avomereen verrattuna. Lohi on vaelluskala ja sopeutuu siis kulloiseenkin elinympäristöönsä. Lohta syödään useimmiten tuoreena tai savustettuna.

Toinen maittava vaelluskala on sampi, jonka mätiä kutsutaan kaviaariksi. Hupenevista sampikannoista ja kasvavasta kysynnästä johtuen kaviaarista on tulossa kallis luksusherkku. Sekä mäti että sammen liha ovat todella herkullisia ja ainutlaatuisen makuisia.

Hieman eksoottisempi kalalaji eli tilapia elelee Afrikan ja Vietnamin lämpimimmässä vesissä. Se on suosittu pehmeän lihansa ja hienostuneen makunsa ansiosta. Se maistuu hieman makealta ja sopiikin hyvin yhteen hedelmäisten makujen kuten ananaksen ja mangon kanssa. Voit vain kuvitella millaisen makuelämyksen tilkka umamista soijakastikettamme saisi aikaan!
 

Haluaisitko kokeilla makean veden kalan valmistamista?

Makean veden kaloista on tulossa jälleen suosittuja, kiitos luovien kokkien, jotka etsivät jatkuvasti uusia reseptejä tai herättävät vanhoja reseptejä henkiin. Myös meillä on uusia makean veden kalan reseptejä, joita on helppo valmistaa kotona – kokeile niitä seuraavalla ateriallasi!

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.