Spagetti, farfalle, ravioli ja tagliatelle: jo yksin Euroopasta löytyy valtava määrä erilaisia pastalajeja.

Jos kurkistamme aasialaiseen keittiöön, voimme havaita, että maailmasta löytyy vieläkin enemmän erilaisia vaihtoehtoja. Euroopassa pasta on erittäin suosittua ja se valmistetaan kananmunista ja vehnäjauhoista. Aasian maissa nuudeleita ei valmisteta ainoastaan vehnästä, vaan usein myös riisistä ja tärkkelyksestä. Aasialaisten nuudeleiden muoto- ja makuvalikoima on yhtä suuri kuin eurooppalaisten pastojen kohdalla – myös perinteisestä japanilaisesta keittiöstä sekä monista muista aasialaisista keittiöistä löytyy jokaiseen ateriaan sopiva nuudelilaji. Seuraavassa Kikkoman esittelee tärkeimmät nuudelilajit:

Japanilaiset ramen-nuudelit

Olipa kyse nopeasta välipalasta, katuruoasta tai korkealuokkaisesta ravintolasta, ramen-nuudeleita sisältävät ruoat kuuluvat Japanissa eniten syötyihin ruokiin. Ramen-nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, suolasta, vedestä ja kevyesti suolaisesta kivennäisvedestä (kansui). Ramen-nuudeleita on saatavana eri pituisina ja eri muotoisina: ohuina, pitkinä, suorina ja taitettuina. Ramen-nuudelit tarjoillaan liha- tai kasvisliemessä, joka maustetaan yleensä soijakastikkeella tai misotahnalla. Lisukkeina käytetään usein ohuita sianlihasuikaleita (chāshū), kuivattua merilevää (nori) sekä hieman bambua (menma) ja kevätsipuleita. Tämän nuudeliruoan valmistustapa vaihtelee alueittain suurestikin.

Japanilaiset udon-nuudelit

Kikkomanin kotimaasta Japanista ovat peräisin myös udon-nuudelit. Eurooppalaisen pastan tavoin nämä nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, ruokasuolasta ja vedestä. Nämä nuudelit ovat japanilaisen keittiön paksuimpia nuudeleita ja ne tarjoillaan usein kuumassa liemessä. Liemi koostuu kalaliemestä (dashi), soijakastikkeesta ja mirinistä, ja sen maustamiseen voidaan käyttää hieman chilipippuria (shichimi). Lopuksi liemeen lisätään vielä hienoksi silputtua kevätsipulia, katkarapuja ja kasviksia tempurataikinassa (kakiage) tai friteerattua tofua (aburaage) ja puoliympyrän muotoista kalatahnaa (kamaboko). Udon-nuudeleiden kanssa syötävä liemi ja sen ainekset vaihtelevat alueittain. Udon-nuudelit on helppo paistaa ja erilaisten kasvisten ja lihan tai kalan kanssa niistä voi valmistaa herkullisen yaki udon -aterian. Kesällä nämä nuudelit maistuvat myös kylminä. Lisäämällä nuudeleihin erilaisia sesonkiaineksia voit valmistaa niistä niin herkullisia keittoja ja nuudeliruokia kuin myös salaattia.

Japanilaiset soba-nuudelit

Ruskeanharmaat soba-nuudelit ovat perinteisesti tärkeä osa erityisesti japanilaista ruokakulttuuria (washoku). Ne valmistetaan vedestä ja tattarijauhoista, jotka antavat nuudeleihin tattarille ominaisen pähkinäisen maun. Taikinaan lisätään joskus myös vihreää teejauhetta, jolloin nuudeleiden väri muuttuu vihertäväksi. Soba-nuudelit tarjoillaan perinteisesti joko kylminä erilaisten dippien kanssa tai nuudelikeittojen lisukkeena. Keittojen liemi valmistetaan yleensä kalaliemestä (dashi) ja soijakastikkeesta. Udon-nuudeleiden tavoin soba-nuudeliruoissa käytetään sesonkien mukaisia aineksia. Lisukkeina käytetään yleensä samoja aineksia kuin udon-nuudeleiden kanssa. Erikoista soba-nuudeleissa on se, että niitä syödään Japanissa uuden vuoden aattona (toshikoshi), sillä niiden uskotaan tuovan onnea. Tämän vuoksi Tokion alueella niitä tarjoillaan usein myös uusille naapureille.

Japanilaiset somen-nuudelit

Somen-nuudelit ovat erittäin ohuita. Nämä valkoiset, pitkät nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, ruokasuolasta ja vedestä. Ne ovat ohuempia kuin udon-nuudelit. Kylminä ja dipattuna kalaliemestä (dashi) ja soijakastikkeesta valmistettuun, tuoreella inkiväärillä maustettuun liemeen nämä ohuet, pitkät nuudelit ovat suosittuja erityisesti kuumina kesäpäivinä.

Japanilaiset shirataki-nuudelit

Nämä lähes läpinäkyvät nauhanuudelit sisältävät vain vähän hiilihydraatteja ja rasvaa. Siksi ne ovatkin nostaneet suosiotaan laihduttajien keskuudessa. Shirataki-nuudelit valmistetaan konjac-juuresta valmistetuista jauhoista. Koska konjac-jauho on maultaan melko neutraali, kastikkeiden maku imeytyy nuudeleihin hyvin. Shirataki-nuudeleita käytetään lähes kaikissa aasialaisissa ruoissa. Kokeile vaikkapa shirataki-linguineja tai shirataki-salaattia.

Aasialaiset riisinuudelit

Tyypilliset aasialaiset riisinuudelit valmistetaan riisijauhoista ja vedestä. Riisinuudeleita ei tarvitse keittää, vaan niiden kypsentämiseen riittää liotus kuumassa vedessä. Liotusaika riippuu nuudeleiden paksuudesta. Riisinuudelit sopivat hyvin vokkiruokiin, salaatteihin sekä myös keittoihin. Riisinuudelit ovat yksi eniten käytetyistä aineksista itä-aasialaisessa keittiössä ja ne soveltuvat erinomaisesti gluteenittomaan ruokavalioon. Noudatatko kenties gluteenitonta ruokavaliota? Entä tunnetko jo Kikkomanin gluteenittoman Tamari-soijakastikkeen?

Aasialaiset lasinuudelit

Aasialaiset lasinuudelit ovat lähes läpinäkyviä – mistä nuudelit ovatkin saaneet nimensä. Ne valmistetaan yleensä mungopavuista, perunoista, bataateista, tapiokasta tai hampusta peräisin olevasta tärkkelyksestä ja vedestä. Lasinuudeleita myydään kuivattuina. Lasinuudelit kypsennetään kuumassa vedessä liottamalla ja niitä käytetään keitoissa, vokkiruoissa ja kevätkääryleissä.

Kikkomanin vinkki:

Koristele vokkiateriasi seuraavan kerran friteeratuilla lasinuudeleilla. Videollamme näytämme, miten nämä rapeat nuudelit valmistetaan.

Kiinalaiset munanuudelit

Nämä – myös mie-nuudelit nimellä tunnetut – nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja kananmunista. Kananmunan takia ne muistuttavat ulkonäöltään, maultaan ja kypsennystavaltaan hieman perinteistä spagettia. Suuren kananmunamäärän vuoksi niissä on intensiivinen maku ja ne sopivat erityisesti voimakkaiden kastikkeiden kanssa, koska niiden karkea pinta imee kastikkeen maut hyvin itseensä. Mainio resepti näille nuudeleille on esimerkiksi Teriyaki-nuudelit ja naudan paistisuikaleet.

Tiesitkö jo?

Japanilaiset käyttävät myös soba-nuudeleiden keitinveden. Sitä pidetään erittäin terveellisenä ja usein sitä tarjoillaankin virkistävänä juomana ruokailun jälkeen. Soba sisältää kahdeksaa oleellista aminohappoa.

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.