Suurta makua tarjoavat pienet taikinanyytit

08. April 2023

Gyozat muistuttavat italialaisia ravioleja ja tortelliineja sekä venäläisiä pelmenejä, mutta tarjoavat tyypillistä japanilaista makua. Nämä pienet taikinanyytit täytetään tuoreilla aineksilla, kuten kasviksilla, lihalla tai merenelävillä. Nyyteistä voi valmistaa myös kasvisversioita.

Ihastu japanilaisten gyoza-nyyttien monipuolisiin makuihin!

Perinteisesti gyozat tarjotaan soijakastikkeesta, etikasta ja chiliöljystä valmistetun dipin tai ponzu-kastikkeen kanssa. Erityistä näissä nyyteissä ei ole ainoastaan niiden taikina ja useat erilaiset täytteet, vaan ennen kaikkea niiden valmistustapa. Perinteiset japanilaiset gyozat valmistetaan paistamalla, mutta ne voi valmistaa myös friteeraamalla, keittämällä tai höyryttämällä.

Täytetyt taikinanyytit – helpompi valmistaa, kuin saattaisi kuvitella

Vaikka gyoza-nyyttien valmistaminen kuulostaa vaikealta, gyozat syntyvät helpommin kuin saattaisit kuvitella. Tarvitset vain hieman kärsivällisyyttä ja sorminäppäryyttä. Perinteiset japanilaiset gyoza-nyytit täytetään jauhelihalla, kevätsipuleilla, kaalilla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Itse valmistaminen käy helposti: Nosta täytettä ohuiden gyoza-taikinakuorien päälle ja muotoile varovasti nyyteiksi. Herkulliset gyoza-nyytit saat paistamalla lyhyesti pannulla, höyryttämällä, keittämällä tai rapeaksi upporasvassa paistamalla. Lopputuloksena on herkulliset taikinanyytit!

Gyoza-taikina kaiken A ja O

Ilman oikeaa taikinaa gyoza-nyyttien valmistuksesta ei tule mitään. Tämä erityinen taikina valmistetaan vehnätärkkelyksestä, peruna-/maissijauhosta, sokerista, suolasta, kuumasta vedestä ja öljystä. Tällä videolla näytämme, mitä taikinan valmistuksessa on huomioitava. Mutta ei hätää! Voit nimittäin ostaa valmiita gyoza-taikinakuoria hyvin varustetuista ruokakaupoista tai aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Käytitpä valmiita taikinakuoria tai teitpä taikinan itse, Kikkomanin gyoza-resepteillä onnistut varmasti.

Täydelliset dipit japanilaisille gyoza-nyyteille

Japanilaisten gyoza-nyyttien kanssa on ehdottomasti tarjottava mausteista dippikastiketta. Perinteisesti dippikastike valmistetaan soijakastikkeesta, etikasta ja chiliöljystä, mutta myös majoneesista, Kikkomanin luonnollisesti valmistetusta soijakastikkeesta ja tahinista eli seesamitahnasta valmistettu dippi sopii erinomaisesti gyoza-nyyttien kaveriksi. Myös jogurtista voi valmistaa herkullisia dippejä käden käänteessä. Ja jos haluat päästä helpommalla, voit käyttää Kikkomanin sitruunan tai chilin makuisia Ponzu-kastikkeita. Ne sopivat mainiosti kaikenlaisten gyoza-nyyttien dipiksi!

Herkullinen alkupala, maukas lisuke tai kevyt pääruoka

Pienistä herkullisista gyoza-nyyteistä on moneen: voit valmistaa niitä alkupalaksi, lisukkeeksi tai pääruoaksi. Alkupalana ne herättävät makuhermot, ja sopivat mainiosti lähes jokaisen menun ruokalajiksi. Japanissa gyoza-nyyttejä syödään usein kirkkaan ramen tai nuudelikeittojen kanssa. Myös pääruokana gyozat ovat suosittu erikoisuus – tällöin pöydässä on tarjolla useita erilaisia gyoza-nyyttejä.

Kiinassa täytettyjä taikinanyyttejä kutsutaan jiaozi-nyyteiksi ja ne ovat tyypillinen juhlaruoka kiinalaisena uutena vuotena. Jiaozi-nyytit symboloivat vaurautta ja yhteenkuuluvuutta. Ja tämän voi jopa maistaa!

Paistetut gyozat – japanilainen klassikko

Nämä paistetut gyozat sopivat mainiosti gourmet-ruoan ystäville! Nyyttien täyte valmistetaan suippokaalista, jauhelihasta, kevätsipuleista, valkosipulista ja inkivääristä, ja täyte maustetaan Kikkomanin luonnollisesti valmistetulla soijakastikkeella. Tämän jälkeen täyte kääritään nyyttien sisään ja nyytit paistetaan kullanruskeiksi ja rapeiksi. Lopputuloksena on herkulliset taikinanyytit, jotka ihastuttavat paahteisella maullaan. Nyyttejä varten tarvitset vielä sopivan dippikastikkeen: valmista tulista chiliöljy-etikkadippiä tai majoneesipohjaista seesami-hunajadippiä, tai käytä yksinkertaisesti Kikkomanin Ponzu-sitrussoijakastiketta. Nauti herkullisista gyoza-nyyteistä ja ihastu!

Shumai – pienet japanilaiset taikinanyytit lihatäytteellä

Shumai-nyytit tarjoavat mukavaa vaihtelua gyoza-nyyteille, sillä niiden taikina on hieman erilainen. Myös muodoltaan nämä japanilaiset nyytit eroavat gyoza-nyyteistä: ne näyttävät kuin kukilta. Shumai-nyyttien täyte valmistetaan erilaisista tuoreista aineksia, kuten lihasta, siitakesienistä ja herneistä, ja täyte maustetaan tietysti Kikkoman-soijakastikkeella. Jokainen nyytti koristellaan vielä yhdellä herneellä, mikä sopii täydellisesti nyytin kukkamaiseen muotoon. Nyytteihin sopiva dippikastike valmistuu soijakastikkeesta ja sinapista. Herkullista ja kaunista!

Lisuke vai pääruoka – kuinka monta gyoza-nyyttiä tarvitset?

Gyoza-nyyttejä tarjotaan Japanissa usein kirkkaan ramen tai nuudelikeiton lisukkeena. Tällöin 10 nyyttiä per henkilö riittää hyvin. Jos haluat tarjota gyoza-nyyttejä pääruoaksi, nyyttejä on hyvä valmistaa 15 kappaletta henkilöä kohti.

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.