Kiinalaisia reseptejä: näin kokkaat kiinalaisittain

26. Januar 2024

Kiinalainen uusivuosi on aivan erityinen juhla. Uuden vuoden alku määräytyy ensimmäisen uudenkuun mukaan, ja sitä juhlitaan viidentoista päivän ajan vaikuttavilla seremonioilla. Hyvästä ruoasta yhdessä nauttiminen on tietenkin olennainen osa juhlamenoja!

Monilla juhlakauden ruoilla on symbolinen merkitys. Kala ja katkaravut edustavat onnea ja menestystä, kun taas jiaozi-nyytit, kourou (possun kylki) sekä kevätkääryleet symboloivat vaurautta. Lihapullat ja makeat riisipallot edustavat perheen yhteenkuuluvuutta ja nuudelit pitkää elämää. Kiinalaisista uudenvuoden herkuista on helppo inspiroitua, sillä kiinalainen keittiö on todella monipuolinen – muulloinkin kuin vain uutenavuotena!

Mitä on tyypillinen kiinalainen ruoka?

Kiinalainen ruokakulttuuri jakautuu eri koulukuntiin. Erilaisten ruokien ja valmistustapojen määrä on yhtä valtava kuin itse Kiinakin, ja niihin vaikuttavat sekä maantieteelliset että ilmastolliset erot. Esittelemme tässä neljä alueellista ruoanlaittotyyliä.

Shandong

Suosittu Shandong-keittiö on peräisin Kiinan koillisosasta ja sisältää paljon paistettuja tai haudutettuja ruokia sekä keittoja. Koska Shandongin maakunta sijaitsee meren äärellä Keltaisenjoen suulla, kuuluvat kala ja äyriäiset, kuten simpukat ja abalonit, olennaisena osana ruokavalioon. Maatalousvaltainen alue tunnetaan myös viljatuotteistaan sekä valkosipulista, sipulista, munakoisoista ja paksoista eli pinaattikiinankaalista. Niin sanottua Lu-keittiötä pidetään keisarillisen hovin keittiönä.

Sichuan

Subtrooppinen ilmasto ja hedelmällinen maaperä luovat ihanteelliset olosuhteet ympärivuotiselle maanviljelylle ja esimerkiksi riisin, maissin, soijan ja teen kasvatukselle. Sichuaninpippurista tunnetussa maakunnassa käytetään paljon myös inkivääriä, valkosipulia ja chiliä. Varsin mausteista menoa siis! Pikkelöityjen vihannesten lisäksi Sichuanissa kulutetaan enemmän lihaa kuin missään muualla Kiinassa.

Guangdong

Guangdongin kantonilainen keittiö on tunnettu miedoista kastikkeistaan. Tällaisia ovat esimerkiksi hoisin-, osteri-, hapanimelä- ja luumukastike. Mausteita käytetään säästeliäästi ja ruoka valmistetaan usein hellävaraisesti, kuten höyryttämällä. Kantonilainen keittiö on saanut vaikutteita useista muista Kiinan maakunnista, mikä tekee ruoasta erityisen monipuolista. Paikallisesti viljellyt ainekset, kuten perunat, soijapavut ja kevätsipulit, päätyvät usein wokkipannulle, samoin kuin erilaiset lihat ja kalat.

Kantonilaiseen keittiöperinteeseen kuuluu myös sellaisia lihalajeja, joita ei yleensä tarjoilla Euroopassa.

Huaiyang

Keltaisenmeren rannalla sijaitseva Jiangsun maakunta itäisessä Kiinassa on Huaiyang-keittiön ydinaluetta. Kevyet keitot ja paistettu riisi vihanneksilla ja katkaravuilla ovat ominaisia tälle tyylille, joka tunnetaan raikkaista ja usein hieman makeista ruokalajeistaan. Myös kalaa, siipikarjaa, pinaattia ja bambunversoja käytetään paljon. Klassikkoannoksia ovat leijonanpäät (isot ravunlihapyörykät) ja tahmealla riisillä täytetyt lootuksen juuret.

Kiinalaisia klassikkoannoksia

Useissa maissa on ruokia, jotka ovat tunnettuja tai suosittuja ympäri maailman. Kiinalaisesta ruoasta monille tulee mieleen herkulliset täytetyt jiaozi-taikinanyytit, mapo-tofu, jossa on jauhelihaa ja sichuaninpippuria, sekä bambuhöyrystimessä valmistetut dim sumit. Pekingin ankka ja Peking-keitto ovat myös klassikkoannoksia.

Tyypillisiä aineksia kiinalaisessa keittiössä

Kiinalaisessa keittiössä käytetyt raaka-aineet ovat yhtä monipuolisia kuin sen mautkin, joten niiden kaikkien luetteleminen olisi mahdotonta. Jos olet kiinalaisen ruoan ystävä, niin varmista kuitenkin, että seuraavia ainesosia löytyy aina keittiön kaapista:

Basmatiriisi

Valkoista, kapea- ja pitkäjyväistä basmatiriisiä viljellään Himalajan juurella. Sen hienostuneen aromaattinen maku ja tuoksu ovat tehneet siitä monen suosikkiriisin. Ei siis ihme, että sana basmati tarkoittaa "tuoksuvaa".

Mie-nuudelit

Kiinalaisten nuudeleiden kerrotaan olevan maailman vanhimpia. Niihin kuuluvat mm. mie-nuudelit, jotka ovat olennainen ainesosa monissa aasialaisissa ruoissa. Nämä monipuoliset vehnänuudelit sopivat erinomaisesti keittoihin ja wokkiruokiin.

Soijakastike

Soijakastike on aasialaisen keittiön tärkein mauste. Vettä, soijapapuja, vehnää ja suolaa - muuta ei Kikkoman-soijakastikkeen valmistamiseen tarvita. Sen täyteläinen aromi antaa aivan omanlaisensa makuvivahteen ruokaan kuin ruokaan.

Sichuaninpippuri

Tämä Sichuanista eli niin kutsutusta neljän joen maasta peräisin oleva tunnettu mauste on itse asiassa valmistettu sitruskasvin kukannupuista. Siemenkotia käytetään kuten pippurinmarjoja, ja ne antavat ruokaan kihelmöivän aromaattista mausteisuutta.

Shaoxing-viini

Shaoxing-viini muistuttaa maultaan hieman sherryä. Sitä nautitaan usein talvisin lämpimänä aperitiivina. Lisäksi se on suosittu mauste kiinalaisessa keittiössä ja sopii myös lihan marinointiin.

Kiinalaisia reseptejä aloittelijoille

Rakastatko aasialaista ruokaa, mutta monimutkaiset reseptit vievät liikaa aikaa, tai epäröit kokeilla niitä? Herkullisista kiinalaisista ruokaohjeista löytyy myös lukuisia nopeita ja helppoja vaihtoehtoja. Tässä muutamia ideoita sinulle!

Kiinalaisia ruokia uudella tavalla

Kiinalaisen keittiön klassikot ovat syystäkin suosittuja. Entä jos kokeilisit uutta tapaa valmistaa niitä? Inspiroidu ehdotuksistamme ja päästä luovuutesi valloilleen. Nautinnollisia ruokahetkiä!

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.