Kikkoman-soijakastikkeen ominaisuudet

Kikkoman-soijakastikkeen ominaisuudet

Asiat, jotka tekevät Kikkoman-soijakastikkeesta ainutlaatuisen

Ammattilais- ja harrastelijakokit ympäri maailmaa arvostavat Kikkoman-soijakastiketta. Sen tavaramerkki on Kenji Ekuanin suunnittelema legendaarinen ja useaan kertaan palkittu annostelupullo, jossa on punainen korkki. Kikkoman ei ole asettanut mittapuita yksinomaan kansainväliselle muotoilulle, vaan se noudattaa korkeita laatustandardeja myös Kikkoman-soijakastikkeen reseptissä, tuotannossa, maussa ja laadussa. Seuraavassa on lueteltu asioita, jotka tekevät Kikkoman-soijakastikkeesta erityisen ja ainutlaatuisen:

1. Luonnolliset raaka-aineet

Kikkoman-soijakastike sisältää vain neljää huolellisesti valittua raaka-ainetta: vettä, soijapapuja, vehnää ja suolaa. Kaikki soijapavut ovat taatusti GMO-vapaita.

2. Ilman keinotekoisia lisäaineita

Kikkoman-soijakastike ei sisällä keinotekoisia lisäaineita, kuten arominvahventeita, väri- tai säilöntäaineita.

3. Täysin luonnollisesti valmistettu

Kikkoman-soijakastike valmistetaan täysin luonnollisesti erityisellä, kuusi kuukautta kestävällä käymismenetelmällä. Näin maku ja aromi syntyvät luonnollisella tavalla – ilman kemiallisia apukeinoja tai lisäaineita.

4. Monipuolinen aromien kirjo

Käymisprosessin aikana muodostuu noin 300 erilaista aromikomponenttia. Ne muistuttavat mm. vaniljan, hedelmien, viskin ja kahvin aromeja. Jokaista näitä noin 300 eri aromia on niin vähän, ettei niitä voi yksitellen tunnistaa. Yhdessä ne kuitenkin antavat Kikkoman-soijakastikkeelle sen ainutlaatuisen ja omaleimaisen aromin.

5. Erityisen suuri proteiini- ja typpipitoisuus

Japanin markkinoilla soijakastikkeet luokitellaan japanilaisten maatalouden standardien (Japanese Agricultural Standard, JAS) mukaisesti typpi- ja proteiinipitoisuuksiensa perusteella. Tämä luokittelu osoittaa, kuinka paljon soijakastike sisältää umamia. 100 ml Kikkoman-soijakastiketta sisältää 10 g proteiinia, ja siten se luokitellaan kuuluvaksi luokkaan ”erityisen suuri pitoisuus”.

LuokkaTyppeä yhteensäProteiinia
Erityisen suuri pitoisuus> 1.50> 9.38
Suuri pitoisuus> 1.35> 8.44
Normaali pitoisuus> 1.20> 7.50

 

6. Täyteläinen maku

Viiden maun eli makean, happaman, suolaisen, karvaan ja umamin harmoninen yhdistelmä ja erinomainen tasapaino antavat Kikkoman-soijakastikkeelle sen herkullisen maun.

Soijakastike sisältää erittäin paljon luonnollisia umami-komponentteja, joita kehittyy käymisprosessin aikana. Ne koostuvat 20 erilaisesta aminohaposta, jotka syntyvät, kun koji-massa pilkkoo soijapapujen sisältämät proteiinit.

7. Läpinäkyvä, punaruskea väri

Soijakastikkeen tyypillinen väri on tulos niin kutsutusta Maillard-reaktiosta, joka tapahtuu noin 2–3 kuukauden kuluttua käymisen alkamisesta. Reaktion aikana glukoosi ja muut sokerilajit yhdistyvät aminohappojen kanssa muodostaen ruskean pigmentin eli melanoidin, joka antaa soijakastikkeelle sen kauniin värin.

8. Aromeja ja väriä voimistava vaikutus

Yksi Kikkoman-soijakastikkeen erityisistä ominaisuuksista on sen kyky voimistaa väriä ja aromeja. Kun Kikkoman-soijakastike lämpenee paiston tai grillauksen aikana, se saa aikaan voimakkaan värin ja miellyttävän mausteisen aromin, joka kiihottaa ruokahalua.

9. Hajua vähentävä vaikutus

Kikkoman-soijakastike vaikuttaa erityisellä tavalla myös tuoreiden ainesten hajuun. Kalan, äyriäisten ja lihan haju voi olla erittäin voimakas, joskus jopa epämiellyttävä. Ainesten upottaminen soijakastikkeeseen vähentää näitä hajuja tai poistaa ne jopa kokonaan.

10. Valmistettu eurooppalaisten standardien mukaan

Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike valmistetaan Euroopassa eurooppalaisten standardien mukaisesti.

Tiesitkö jo?

Makea, hapan, suolainen ja karvas ovat neljä yleisesti tunnettua perusmakua. Viidettä, vähemmän tunnettua makua kutsutaan nimellä umami.