Vähemmän suolaa – enemmän soijakastiketta
Kannattaako suola korvata Kikkomanin soijakastikkeella? Kyllä vain!
Terveellinen ruokavalio ei ole pelkkä trendi – se vaikuttaa nykyään olennaisesti kulutustottumuksiin mm. sokerittomien, vähärasvaisten ja vegaanisten vaihtoehtojen muodossa. Myös suolan määrän vähentäminen on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, sillä liiallinen suolan saanti voi lisätä korkean verenpaineen riskiä, mikä puolestaan lisää sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyttä.
Vähemmän suolaa sisältävät ruoat ja tuotteet ovatkin kuluttajien silmissä hyvin houkuttelevia. Tähän tarpeeseen Kikkomanin luonnollisesti valmistettu vähemmän suolaa sisältävä soijakastike tarjoaa ratkaisun. Se on sataprosenttisesti vegaaninen, ja sen avulla on helppo vähentää ruokien ja elintarvikkeiden sisältämää suolan määrää merkittävästi.
Tämän vahvistavat myös tutkimustuloksemme:
Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike vähentää eri ruokien suolapitoisuutta.¹
Tutkimuksemme mukaan Kikkomanin soijakastikkeen käyttö alentaa tehokkaasti suolan kokonaismäärää vaikuttamatta koehenkilöiden makumieltymyksiin tai makunautintoon.
Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike vähentää suolan määrää eri ruokakulttuureissa²
Ruokakulttuurista tai etnisestä taustasta riippumatta Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike alentaa suolan määrää kaikkialla maailmassa, eikä se vaikuta alueellisiin makumieltymyksiin.
Prosenttiosuus, jolla osa suolasta voidaan korvata Kikkomanin soijakastikkeella ilman, että sillä on vaikutusta alueellisen makumieltymyksiin:
Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike vähentää suolan määrää lihajalosteissa³
Erisuuruisia osuuksia nakkien ja makkaroiden * suolamäärästä korvattiin lämpökäsitellyllä Kikkomanin soijakastikkeella. Tulos:
Suolan vähentäminen 20 prosentilla ei vaikuttanut merkittävästi havaittuun suolaisuuteen tai kokonaismakunautintoon.
*Lihanjalostuksessa suola toimii sekä mausteena että säilöntäaineena ja emulsion stabilointiaineena. Sen osittainen korvaaminen soijakastikkeella ei vaikuttanut haitallisesti tuotteen laatuun.
Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike korostaa lihatuotteiden suolaista makua⁴
Suolan osittainen korvaaminen lämpökäsitellyllä Kikkomanin soijakastikkeella lisää havaittua maun voimakkuutta samalla kun kokonaistyytyväisyys pysyy samana. Suolan makua korostavan vaikutuksen ansiosta suolan määrää voidaan vähentää useissa lihajalosteissa.
Pekoni*, jossa 50 % Kikkomanin soijakastiketta suolan sijaan:**
Voimakkaampi suolaisuus vain 50 prosentilla normaalista suolan määrästä!
Naudan kuivaliha*, jossa 25 % Kikkomanin soijakastiketta suolan sijaan:**
Voimakkaampi suolaisuus vain 75 prosentilla normaalista suolan määrästä!
Kestomakkara*, jossa 25 % Kikkomanin soijakastiketta suolan sijaan:**
Voimakkaampi suolaisuus vain 75 prosentilla normaalista suolan määrästä!
*Käytetty tavanomaisia valmistusmenetelmiä
**Suolapitoisuus säädetty samaksi
Miksi Kikkomanin soijakastikkeella on suolan makua korostava vaikutus⁵
Useat aromi- ja makuyhdisteet luultavasti vaikuttavat tähän erikoiseen ilmiöön. Nakkimakkaroita koskevat tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että etyyliheksanoaatti (EHEX) voi vahvistaa suolan aistimista annostelusta riippuen. Etyyliheksanoaatti on yhdiste, jota syntyy perinteisessä mikrobisessä käymisprosessissa. Se korostaa osaltaan Kikkomanin luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen suolan makua.
Etyyliheksanoaatissa on hedelmäinen, omenaa muistuttava tuoksu ja sitä käytetään japanilaisen saken makukomponenttina. Nakkimakkaroita syödään usein hedelmäisten maustekastikkeiden kuten ketsupin kanssa, mikä saattaa vaikuttaa kokonaismakuaistimukseen. Tämä yhdistelmä voi selittää etyyliheksanoaatin ruoan makua korostavaa ominaisuutta nakkimakkaroissa USA:ssa.
Vaihtoehto: Kikkomanin vähemmän suolaa sisältävä soijakastike⁶
Makuaistin mukautuminen on hyvin dokumentoitu ilmiö. Tutkimukset osoittavat, että kun Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike korvataan vähitellen Kikkomanin vähemmän suolaa sisältävällä soijakastikkeella, aletaan suosia vähempisuolaista ruokaa.
Lähteet
1: Kremer S., Mojet J. & Shimojo R. Journal of Food Science, 74, 5255-5262 (2009), Alankomaat
2: Shimojo R., Sato T., Imamura M., et al. Agro FOOD Industry Hi Tech, 25 (3), 23-27 (2014)
3: McGough MM., Sato T., Rankin SA., et al. Meat Science, 91, 69-78 (2012)
4: Shazer WH., liminez-Maroto LA., Sato T., et al. Meat and Muscle Biology, 2, 18-35 (2018)
5: Price EM., Rankin SA., Horiba T., et al. Meat and Muscle Biology, 5(1):9, 1-16 (2021)
6: Joint research with Koriyama Women's University. The Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2014-2017