
Toisenlaista fondueta – Kikkoman-kastikkeilla!
Euroopassa fonduessa käytetään tyypillisesti rasvaa tai juustoa, mutta myös japanilainen shabu-shabu-tyylinen fondue kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Tässä fonduessa ainekset kypsennetään liemessä, joten se sisältää huomattavasti vähemmän rasvaa, mutta on maultaan yhtä erinomainen.
Kikkoman esittelee seuraavassa kolme upeaa fondue-reseptiä ja niihin sopivat kastikkeet.
Naudanlihafondue

6 annosta
Ainekset
Naudanlihafondue
- 1 l lihalientä
- 600 g naudanfileetä
- 200 g herneenpalkoja
- 1 bataatti
- 1 lasipurkillinen pikkumaisseja etikkaliemessä
Cumberlandin kastike
- 100 g puolukkahilloa tai mustaherukkahyytelöä
- 1 tl Dijon-sinappia
- 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
- 2 rkl Kikkomanin Ponzu-appelsiinisoijakastiketta
- mustapippuria
Maapähkinäkastike
- 125 g maapähkinävoita
- 4 rkl Kikkomanin paahdetuilla seesaminsiemenillä maustettua Teriyaki-kastiketta
- 1 limetin mehu
- 50 g maapähkinöitä
- 2 rkl kookosöljyä
- 100 ml kookosmaitoa
- 1 kevätsipuli
- 3 cm inkivääriä
- ½ valkosipulinkynsi
Itse tehty naudanliemi
- 2 kuorimatonta sipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 kg naudan keittolihaa
- 1 kg naudan luita
- 2 porkkanaa
- 1 keltainen porkkana
- 100 g mukulaselleriä
- 6 l vettä
- 1 laakerinlehti
- ¼ nippu persiljaa
- 10 kokonaista mustapippuria
- 60 ml Kikkomanin luomusoijakastiketta
Valmistus
Itse tehty naudanliemi
Huuhtele liha ja luut huolellisesti. Laita lihat ja luut isoon keittokattilaan, kaada joukkoon vesi ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, kuori vaahto pois. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna kiehua keskisuurella lämmöllä vähintään 3 tuntia. Siivilöi liemi ja mausta maun mukaan.
Itse keitetyn liemen sijaan voit käyttää myös valmislientä tai liemikuutioita.
Maapähkinäkastike
Kuori maapähkinät ja rouhi karkeasti. Paahda pähkinät pannulla ilman öljyä ja nosta sivuun odottamaan. Silppua kevätsipuli, inkivääri ja valkosipuli hienoksi ja kuullota öljyssä. Kaada joukkoon kookosmaito ja keitä kasaan muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon maapähkinät ja maapähkinävoi. Kaada joukkoon lopuksi limetin mehu ja Kikkomanin paahdetuilla seesaminsiemenillä maustettu Teriyaki-kastike.
Cumberlandin kastike
Sekoita hillo, sinappi, Ponzu-kastike sekä appelsiinin mehu ja kuoriraaste keskenään ja lisää mausteet.
Naudanlihafondue
Leikkaa filee 2 x 2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Kiehauta herneenpalot nopeasti kiehuvassa vedessä ja jäähdytä kylmällä vedellä. Kuori bataatti ja pilko 2 x 2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Keitä bataattikuutioita muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät hieman. Kuumenna naudanliemi fondue-padassa liedellä. Nosta fondue-pata lämmittimen päälle. Työnnä tikkuihin lihapaloja ja kasviksia ja kypsennä ne liemessä. Tarjoa kastikkeiden kanssa.
Kasvisfondue
Kasvisfonduen voit valmistaa käyttämällä kasvislientä ja jättämällä lihan pois.
Yksi annos naudanlihafondueta sisältää:
- 531 kcal
- 31 g hiilihydraatteja
- 38 g proteiinia
- 27 g rasvaa
Kanafondue

Ainekset
Kanafondue
- 1 l kanalientä
- 4 broilerin rintafileetä
- 200 g katkarapuja
- 100 g raviolia tai tortellineja
- 200 g kirsikkatomaatteja
- 1 parsakaali
Sitruunamajoneesi
- 4 kananmunan keltuaista
- 200 ml kasviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- ripaus mustapippuria
- 3 rkl Kikkomanin Ponzu-sitrussoijakastiketta
Chilikastike
- 2 punaista paprikaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 4 cm inkivääriä
- 125 ml Kikkomanin maustekastiketta sushiriisille
- 150 g sokeria
- 200 ml vettä
- 3 rkl Kikkomanin Ponzu-chilisoijakastiketta
Itse tehty kanaliemi
- 2 kuorimatonta sipulia
- ½ purjo
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 kokonaista broileria
- 2 porkkanaa
- 6 l vettä
- 1 laakerinlehti
- ¼ nippu persiljaa
- 5 timjamin vartta
- 10 kokonaista mustapippuria
- 100 ml 43% vähemmän suolaa sisältävää Kikkoman Less Salt -soijakastiketta
Valmistus
Itse tehty kanaliemi
Huuhtele broilerit huolellisesti. Pilko broilerit paloiksi ja nosta rintapalat sivuun odottamaan. Laita broileripalat isoon keittokattilaan ja kaada joukkoon vesi. Kiehauta. Kun vesi kiehuu, kuori vaahto pois. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna kiehua keskisuurella lämmöllä vähintään 3 tuntia. Siivilöi liemi ja mausta maun mukaan.
Itse keitetyn liemen sijaan voit käyttää myös valmislientä tai liemikuutioita.
Sitruunamajoneesi
Vatkaa kananmunan keltuaiset vaahdoksi tehosekoittimella. Kaada öljy vähitellen joukkoon, kunnes majoneesi on paksua ja kermaista. Mausta lopuksi pippurilla, Ponzu-kastikkeella ja sitruunamehulla.
Chilikastike
Poista paprikasta siemenet ja leikkaa suurehkoiksi paloiksi. Silppua inkivääri ja valkosipuli. Soseuta paprika, inkivääri ja valkosipuli sauvasekoittimella. Kaada kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Alenna lämpö kahteen kolmasosaan ja anna kiehua hiljalleen vähintään 15 minuuttia. Kastike on valmis, kun se koostumukseltaan marmeladin kaltainen.
Kanafondue
Leikkaa broilerin rintafileet 2 x 2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Keitä parsakaalia kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan ja jäähdytä kylmällä vedellä. Kuumenna kanaliemi fondue-padassa liedellä. Nosta fondue-pata lämmittimen päälle. Työnnä tikkuihin kanapaloja ja kasviksia ja kypsennä ne liemessä. Tarjoa kastikkeiden kanssa.
Kasvisfondue
Kasvisfonduen voit valmistaa käyttämällä kasvislientä ja jättämällä lihan pois sekä käyttämällä kasvisravioleja (esim. ricotta-juustolla tai sienillä täytettyjä).
Yksi annos kanafondueta sisältää:
- 591 kcal
- 32 g hiilihydraatteja
- 33 g proteiinia
- 34 g rasvaa
Vasikanlihafondue

Ainekset
Vasikanlihafondue
- 1 l vasikanlientä
- 600 g vasikanfileetä
- 250 g sieniä (herkkusieniä tai siitakesieniä)
- 3 porkkanaa
- 200 g ruusukaalia
100 ml Kikkomanin Seesam-kastiketta
Gribiche-kastike
- 4 kananmunaa
- 1 rkl Dijon-sinappia
- 2 rkl Kikkomanin maustekastiketta sushiriisille
- 60 ml oliiviöljyä
- 4 suolakurkkua
- 2 rkl kapriksia suolaliemessä
- 3 rkl Kikkomanin Ponzu-sitrussoijakastiketta
- ½ nippu persiljaa
- ½ nippu ruohosipulia
Itse tehty vasikanliemi
- 3 kevätsipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 kg vasikanlihaa (keittolihaa)
- 1 kg vasikan luita
- 2 porkkanaa
- 6 l vettä
- 1 laakerinlehti
- ¼ nippu persiljaa
- 5 timjamin vartta
- 5 kokonaista maustepippuria
- 10 kokonaista valkopippuria
- 60 ml Kikkomanin luonnollisesti valmistettua soijakastiketta
Valmistus
Itse tehty vasikanliemi
Huuhtele liha ja luut huolellisesti. Laita lihapalat isoon keittokattilaan ja kaada joukkoon vesi. Kiehauta. Kun vesi kiehuu, kuori vaahto pois. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna kiehua keskisuurella lämmöllä vähintään 3 tuntia. Siivilöi liemi ja mausta maun mukaan.
Itse keitetyn liemen sijaan voit käyttää myös valmislientä tai liemikuutioita.
Gribiche-kastike
Keitä kananmunat, jäähdytä kylmällä vedellä ja kuori. Sekoita 2 keitettyä kananmunan keltuaista, sinappi, etikka, Ponzu-kastike ja oliiviöljy keskenään, kunnes seoksesta tulee kermainen tahna. Silppua yrtit, kananmunat, suolakurkut, kaprikset ja loput ainekset hienoksi ja sekoita tahnan joukkoon. Mausta pippurilla.
Vasikanlihafondue
Leikkaa vasikanfilee 2 x 2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Keitä ruusukaaleja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan ja jäähdytä kylmällä vedellä. Leikkaa porkkanat 5 mm:n paksuisiksi siivuiksi. Keitä porkkanoita muutama minuutti vedessä, kunnes ne pehmenevät hieman. Pilko sienet kahteen tai neljään osaan sienten koosta riippuen. Kuumenna vasikanliemi fondue-padassa liedellä. Nosta fondue-pata lämmittimen päälle. Työnnä tikkuihin lihapaloja ja kasviksia ja kypsennä ne liemessä. Tarjoa kastikkeiden kanssa.
Kasvisfondue
Kasvisfonduen voit valmistaa käyttämällä kasvislientä ja jättämällä lihan pois.
Yksi annos vasikanlihafondueta sisältää:
- 430 kcal
- 16 g hiilihydraatteja
- 35 g proteiinia
- 23 g rasvaa
Mieleenpainuva Fondue-ilta Kikkomanin tapaan
Järjestä ystävillesi fondue-ilta ja tarjoa jotain näistä kolmesta fonduesta. Illasta tulee varmasti mieleenpainuva! Kikkoman-kastikkeet sopivat mainiosti rentoon fondue-iltaan, sillä ne antavat ruokaan täyteläisen aromaattista makua. Kikkoman suosittelee fonduen kanssa seuraavia kastikkeita.