Soijakastiketta suolan sijaan

Soijakastike – täyttä makua, vähemmän suolaa!

Ruokavalion suolapitoisuuden vähentäminen soijakastikkeella

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähentämään suolan käyttöä. Se suosittelee enimmäismääräksi 5 grammaa päivässä, mikä vastaa yhtä teelusikallista. Liiallinen suolan käyttö lisää korkean verenpaineen riskiä sekä edistää sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien syntyä. Haluatko vähentää suolan käyttöä, mutta silti saada ruokaan mausteista makua? Kikkomanin luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen avulla tämä on todella helppoa. Kikkoman on tutkinut luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia jo vuosikymmenten ajan. Tutkimustulosten perusteella suolapitoisuutta voidaan vähentää keskimäärin 30 prosentilla, kun suola korvataan soijakastikkeella. Tämän vahvistaa Wageningen UR Food & Biobased Research -tutkimuslaitoksen suorittama tutkimus.*

Vähemmän suolaa makua menettämättä

Tutkimuksessa suola korvattiin soijakastikkeella salaattikastikkeissa, tomaattikeitossa ja paistetussa lihassa. Suola korvattiin soijakastikkeella vähitellen, jotta saatiin selville, miten se vaikuttaa koettuun makuun. Tutkimus osoitti, että luonnollisesti valmistettua soijakastiketta käyttämällä voidaan vähentää erilaisten ruokien ja reseptien suolapitoisuutta. Soijakastiketta käyttämällä saatiin jopa lisää makua! Tutkijat saivat selville myös sen, että tutkituissa ruoissa esiintyi eroja: salaattikastikkeissa suolapitoisuutta voitiin vähentää soijakastikkeen avulla jopa 47 prosentilla, tomaattikeitossa suolapitoisuus väheni puolestaan 28 prosentilla ja paistetussa lihassa 26 prosentilla.

Soijakastikkeen salaisuus: Umami

Suolan korvaaminen soijakastikkeella ei vähennä ruoan makua. Päinvastoin, sillä Kikkomanin luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen täyteläinen maku tekee ruoasta ruokaisampaa. Miksi suolapitoisuus vähenee soijakastiketta käyttämällä? Kikkomanin luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen Umami-maku tuo ruokaan lisää täyteläisyyttä, sillä Kikkoman-soijakastike sisältää runsaasti luonnollista umamia, joka puolestaan edesauttaa ruoan suolaisen maun aistimista. Asiantuntijoiden mukaan tärkeää on ruoan maku, ei sen suolapitoisuus. Ja Kikkoman-soijakastikkeet antavat ruokiin lisää makua – vähemmällä suolalla.

Kikkoman Less Salt -soijakastike, 43 % vähemmän suolaa

43 % vähemmän suolaa sisältävä Kikkoman Less Salt -soijakastike on erinomainen vaihtoehto niille, jotka suosivat vähäsuolaista ruokavaliota. Maultaan se ei eroa lainkaan alkuperäisestä Kikkoman-soijakastikkeesta. Se on valmistettu niin ikään luonnollisesti, minkä ansiosta sen maku on yhtä ainutlaatuisen täyteläinen.

 

* Tutkimuksen tulokset julkaistiin ”Agro Food Industry Hi Tech” -lehden vuoden 2014 touko-/kesäkuun numerossa 25 (3) otsikolla ”Optimally-accepted salt reduction across cultures” (R. Shimojo et al.). Tutkimuksesta voit lukea täältä.