Perinteiset jouluruoat Euroopassa

Yksi ihanimmista jouluperinteistä on ruokailu perheenjäsenten ja ystävien kanssa. Kikkoman on koonnut yhteen Euroopan eri maiden perinteisiä jouluruokia. Niistä voit hakea inspiraatiota tämänvuotiseen jouluateriaan!

Ja tässä vielä yksi vinkki, jonka avulla saat ruokaan erityistä makua: olipa kyse kalasta, lihasta, kanasta, kalkkunasta, kasviksista, keitosta tai jälkiruoasta – Kikkoman-soijakastike antaa kaikkiin jouluruokiin täyteläistä umami-makua. Jo muutama tippa soijakastiketta tekee ruoasta entistäkin herkullisempaa.

Itävalta

Itävallassa perinteiset jouluruoat vaihtelevat alueittain. Jouluna valmistetaan usein karppia, mutta myös hanhi on suosittu jouluruoka. Itävaltalainen juhlamenu sisältää usein myös keittoa, kuten peruna- tai makkarakeittoa, jossa käytetään kotitekoista makkaraa, pastaa ja vihanneksia. Nykyään jouluna syödään myös usein kylmiä ruokia, kuten paahtopaistia, hanhenmaksaa, savustettua lohta, kalaa sekä mereneläviä erilaisten salaattien ja dippien kanssa. Samoin kuin Sveitsissä, myös Itävallassa liha- ja juustofonduet ovat suosittuja joulupöydässä.

Tanska

Tanskalaisessa joulupöydässä noudatetaan tiukasti perinteitä. Yli 90 % tanskalaisista syö jouluna luumuilla ja omenilla täytettyä ankkaa tai rapeaa possupaistia. Lisukkeena tarjoillaan tavallisesti keitettyjä tai karamellisoituja perunoita ja punakaalia sekä tuhtia paistikastiketta. Jälkiruokana on usein mantelia sisältävää riisivanukasta ja kirsikkakastiketta.

Ranska

Ranskassa jouluaattona syödään alkuruokana perinteisesti hanhenmaksaa, ostereita tai muita mereneläviä. Pääruokana nautitaan kastanjoiden kanssa tarjoiltavaa kapuunia eli syöttökukkoa, jonka liha on maultaan erittäin mieto. Jälkiruoaksi tarjoillaan usein jouluhalkoa (Bûche de Noël). Se on suklaalla tai hedelmillä täytetty kääretorttu, joka muistuttaa puuhalkoa (katso kuva vasemmalla) – mistä se on myös saanut nimensä.

Saksa

Saksassa jouluaattona syödään perinteisesti ankkaa tai hanhipaistia, joillain alueilla myös karppia, lohta tai yksinkertaisesti vain perunasalaattia ja nakkeja. Erilaiset raclettet ovat myös erittäin suosittuja Saksassa.

Englanti

Englannissa kalkkuna on suosituin jouluruoka: yli neljäsosa englantilaisista syö jouluna kalkkunaa. Tämän jouluruoan toi kuningas Edvard VII jo 1800-luvulla. Tyypillisiä lisukkeita ovat paistetut perunat sekä palsternakka, porkkana ja ruusukaali. Kalkkunapaisti on yleensä täytetty ja sen kanssa syödään runsaasti joko puolukka- tai leipäkastiketta. Myös pekoniin käärityt nakit (pigs in blankets) on suosittu lisuke. Ylijäänyt liha käytetään seuraavana päivänä sandwicheissä, syödään sellaiseen kurkun kanssa tai siitä valmistetaan kalkkunacurrya.

Italia

Välimeren rannikolla sijaitsevassa Italiassa jouluaattoiltaan kuuluvat herkulliset kalaruoat. Joulupäivänä Italian pohjoisosassa syödään usein lihatäytteisiä ravioleja, etelässä puolestaan usein lammasta. Napolissa ja sen ympäristössä joulupäivän erikoisuuksiin kuuluu ankerias.

Puola

Puolassa ruokapöytään katetaan aina yksi ylimääräinen paikka, mikä on varattu mahdolliselle yllättävälle vieraalle. Yleisiä jouluruokia ovat leivitetty karppi, öljyssä säilötty sipulisilli tai perinteinen kaalipata (bigos), johon on lisätty kuivattuja sieniä, voita ja kermaa. Jouluna monissa perheissä syödään usein myös punajuurikeittoa, johon on lisätty pieniä sieniknöödeleitä, tai hapankaalilla ja sienillä täytettyjä taikinanyyttejä (pierogi). Jälkiruoaksi nautitaan unikkokakkua.

Venäjä

Jouluna ja uutena vuotena Venäläiseen perinteeseen kuuluu Salat Olivier. Tämä salaatti valmistetaan keitetyistä perunoista, tillikurkuista, herneistä, kananmunista, porkkanoista ja keitetystä naudan- tai kananlihasta tai jauhelihasta, kastikkeena siinä on runsaasti majoneesia. Suosittu ruoka on myös ”silliä turkissa”. Tämä kerrossalaatti sisältää kuutioiksi paloiteltua säilöttyä silliä, jonka päälle on ladottu keitettyjä ja raastettuja kasviksia kuten perunaa, porkkanaa tai punajuurta. Punajuuri antaa salaatille sen tyypillisen violetin värin. Jouluna useissa perheissä syödään myös sianlihahyytelöä (kholedts).

Espanja

Espanjassa on useita perinteisiä jouluruokia, joista suosituin on kuitenkin täytetty kalkkuna. Aikoinaan kalkkunat ostettiin elävinä torilta ja niitä pidettiin kotona, kunnes niistä valmistettiin joulupäivänä illallinen. Perinteiseen joulupöytään kuuluu myös jälkiruokana tarjoiltava, nougatia muistuttava ”turrón”, joka valmistetaan kananmunista, manteleista, hunajasta ja sokerista.

Sveitsi

Sveitsissä ei ole tyypillistä jouluruokaa. Siellä joulun aika jakautuu perinteisesti adventti-, paasto- ja juhla-aikaan, mikä tarkoittaa kulinaarisessa mielessä sitä, että 40 rasvattoman ja lihattoman päivän jälkeen saa syödä jälleen lihaa. Siksi juhlamenu sisältää usein lihaa, joka valmistetaan eri alueilla eri tavoin. Myös kiinalainen lihafondue (Fondue Chinoise) on yksi suosituista ruoista joulupöydässä.