Osechi-ryōri: japanilainen uudenvuoden ruoka

Japanilainen uusivuosi

Oshōgatsu (お正月) eli japanilainen uusivuosi on yksi Japanin tärkeimmistä juhlista. Japanissa uudenvuodenaattoa (japaniksi ōmisoka) juhlitaan toisin kuin meillä Euroopassa. Se ei ole uudenvuoden juhlinnan kohokohta eikä sitä juhlita näyttävin ilotulituksin. Japanissa uudenvuodenaatto käynnistää varsinaisen uudenvuoden juhlinnan, joka alkaa buddhalaisen temppelin kellojen soitannalla. Maan jokaisen temppelin suurta kelloa soitetaan 108 kertaa. Tämän tarkoituksena on poistaa 108 erilaista maallista himoa, jotta uusi vuosi voidaan aloittaa ilman syntejä ja kärsimystä. Monet japanilaiset käyvät tällöin vuoden ensimmäisellä temppelivierailulla (hatsumōde, 初詣) ja rukoilevat tulevalle kahdelletoista kuukaudelle onnea ja terveyttä.

Oshōgatsu (お正月) – japanilainen uusivuosi

Japanilaiset toivottavat hyvää uutta vuotta sanomalla ”akemashite omedetô gozaimasu” (あけましておめでとうございます). Japanin uudenvuodenpäivä muistuttaa monilta osin eurooppalaista joulua. Se on vuoden tärkein perhejuhla, lapset saavat lahjoja ja silloin ennen kaikkea syödään ja juodaan paljon ja hartaasti. Yksi uudenvuoden vakiintuneista kulinaarisista perinteistä on japanilainen uudenvuoden ateria, osechi-ryōri. Se sisältää erilaisia erikoisuuksia ja herkkuja, jotka tarjoillaan bentō-eväsrasiaamuistuttavassa kauniissa laatikossa (jyu-bako). Osechi-ryōri valmistetaan jo ennen vuodenvaihdetta, jottei kenenkään tarvitsee laittaa ruokaa uutenavuotena.

Jokaisella ruoalla oma erityinen merkitys

Osechi-ryōri ei ole ainoastaan perinne, jota juhlitaan, vaan jokaisella yksittäisellä ruoalla on myös oma erityinen merkityksensä. Yksittäiset ruoat kuvastavat positiivisia ominaisuuksia, kuten toivoa, onnea ja rikkautta, joita jokainen suupala tuo elämään ja tulevaan vuoteen. Esimerkiksi suolassa paistettua hammasahventa (tai no shioyaki) pidetään erityistä onnea tuovana ruokana ja sillin mädin (kazu no ko) uskotaan takaavan terveen jälkikasvun tulevana vuotena. Merilevä puolestaan kuvastaa iloa ja mustat soijapavut terveyttä. Suosittu ruoka on myös ozōni eli mochi-riisikakkuja sisältävä keitto. Mochi-riisikakkujen syömisen uutenavuotena uskotaan tuovan pitkää ikää, kestävyyttä ja terveyttä.

Uutta inspiraatiota osechi-ryōri-ateriaan

Osechi-ryōri-perinne on jo yli 1000 vuotta vanha.Osechi-aterian klassikkoruokia ovat datemaki(makea munakaskääryle), kuri kinton (sokeroidut kastanjat ja bataatti), kuromame (makeat mustat soijapavut) ja su renkon (säilötyt lootusjuuret). Kauniisti ja koristeellisesti tarjolle asetettujen, tyypillisten pienten kylmien herkkujen lisäksi osechi-ryōri-ateria sisältää yhä useammin myös moderneja ruokia. Näitä ovat esimerkiksi paahtopaisti ja salaatti sekä paistetut kiinalaiset ruoat. Kikkoman näyttää, mistä ruoista loihdit juhlavan osechi-ryōri-aterian. Erityisen hyvin tähän sopivat erilaiset japas-ruoat, jotka on maustettu tietysti Kikkoman-soijakastikkeilla. Ne kuuluvat nimittäin ehdottomasti japanilaisiin ruokiin!