Washoku nimettiin maailmanperintökohteeksi vuonna 2013

Syyt japanilaisen keittiön ainutlaatuisuuteen

Tähän mennessä UNESCO on hyväksynyt aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vain muutamia ruokakulttuureja. Vuonna 2013 tähän maailmanlaajuisesti tunnettuun UNESCOn luetteloon pääsi washoku – perinteinen japanilainen ruokakulttuuri. Tämä on kunnianosoitus, josta kaikki Japanin kansalaiset ovat ylpeitä!

Japanilainen ruokakulttuuri suosii erilaisten luonnollisten ja paikallisten ainesten, kuten riisin, kalan, kasvisten ja syötävien villisienien käyttöä. Washoku on myös perinteinen ruokien valmistus- ja esillepanotapa. Mutta washoku on myös paljon muuta: suoraan käännettynä se tarkoittaa ruokien harmoniaa, ja harmonia onkin yksi perinteisen japanilaisen keittiön avaintekijöistä.

Miksi washoku ansaitsee maailmanperintökohde-tittelinsä?

Japanilaisessa keittiössä käytetään vähän lihaa, mutta sitäkin enemmän riisiä, kalaa ja sesongin kasviksia. Lukuisten ruokien mausteena käytetään perinteisesti soijakastiketta, jonka erityinen ominaisuus auttaa saamaan esiin ainesten luonnolliset aromit niitä kuitenkaan peittämättä. Tämä ominaisuus on tyypillistä myös Kikkomanin luonnollisesti valmistetulle soijakastikkeelle.

Japanilaista ruokakulttuuria vaalivat japanilaiset kiinnittävät tarkkaa huomiota ruokiensa esillepanoon. Kauniisti koristeltu ja erityisissä astioissa tarjoiltava ruoka on kaunista katseltavaa. Tässä sanonta ”ihminen syö myös silmillään” pitää paikkansa. Japanilaisessa keittiössä on myös tärkeää, että erilaisia aineksia yhdisteltäessä saavutetaan värien ja maun harmoninen tasapaino.

Washoku on enemmän kuin vain ruokakulttuuri. Se on enemmänkin filosofia ja tapa, joissa kuvastuu arvostus ruoanlaitossa käytettäviä elintarvikkeita ja syötävää ruokaa kohtaan.

Tiesitkö jo?

Washoku on enemmän kuin vain ruokakulttuuri. Se on enemmänkin filosofia ja tapa, joissa kuvastuu arvostus ruoanlaitossa käytettäviä elintarvikkeita ja syötävää ruokaa kohtaan.