Aloha! Havajin monikulttuurinen keittiö

Havajin väestö on etniseltä ja kulttuuriselta taustaltaan erittäin monimuotoinen. Ja yhtä monimuotoinen on saaren ruokakulttuuri: se on saanut vaikutteita ympäri maailmaa saapuneilta maahanmuuttajilta. Yksi asia havajilaiselle ruualle on erityisen tyypillistä: tuoreet, paikalliset ainekset.

Japanilaisvaikutteiset havajilaiset poke-kulhot

Tunnetuin havajilainen monikulttuurinen ruoka on poke-kulho, jota ovat perinteisesti valmistaneet saaren kalastajat. He valmistivat tätä ruokaa veneissään tuoreista saalistamistaan kaloista pilkkomalla kalat sopivan kokoisiksi suupaloiksi (”poke” tarkoittaa paloiksi leikkaamista). Tämän jälkeen paloitellut kalat maustettiin ja päälle ripoteltiin pähkinöitä. Eri maista saarelle muuttaneet maahanmuuttajat ihastuivat tähän yksinkertaiseen ruokaan ja kehittivät sitä eteenpäin. Tänä päivänä poke-kulho kuvastaa symbolisesti havajilaista ruokakulttuuria.

Raakaa kalaa tai katkarapuja sisältävät poke-kulhot ovat suosittuja sekä ammatti- että kotikokkien keskuudessa ympäri maailmaa. Aasialaisten ruokakulttuurien vaikutukset näkyvät näissä ruoissa selkeästi, sillä nykyään niissä käytetään perusaineena usein esimerkiksi sushiriisiä, jotta ruuasta saadaan täyttävämpi. Myös lisukkeiden suhteen ollaan nykyään luovempia: pähkinöiden lisäksi poke-kulhoissa käytetään usein tofua ja tuoreita vihanneksia. Havajilla poke-kulho sisältää usein jopa makeita hedelmiä, sillä alueen kaikilla saarilla viljellään erilaisia trooppisia hedelmiä, kuten ananasta, banaania, guavaa, mangoa ja papaijaa. Japanilaisen vivahteen tähän ruokaan tuovat tyypilliset japanilaiset ainekset, kuten soijapavun idut ja edamame-pavut, jotka sopivat erinomaisesti yhteen tuoreen, raa’an kalan kanssa. Moderneissa poke-kulhoissa niitä käytetäänkin jatkuvasti yhä useammin.

Laadukkaat kastikkeet täydentävät mainiosti tätä havajilaista ruokaa. Tähän soveltuvat hyvin luonnollisesti valmistettu Kikkoman-soijakastike sekä sen vähäsuolainen ja gluteeniton versio kuin myös uusi Kikkomanin Poke-kastike, joka on kehitetty erityisesti poke-kulhoja varten.