Japanilainen kulttituote valloittaa Euroopan

Mikä on bento-rasia ja kuinka se täytetään

Bento-eväsrasia on erittäin käytännöllinen ja se tekee jokaisesta lounaasta päivän todellisen kohokohdan. Tämä japanilainen kulttituote valloittaa nyt Eurooppaa ja tarjoaa monipuolisen vaihtoehdon tavalliselle eväsrasialle. Rasioille on tyypillistä niiden erikoinen muotoilu ja integroidut lokerot, joiden ansiosta ruoat eivät sekoitu keskenään kuljetuksen aikana. Ainutlaatuista tässä japanilaisessa eväsrasiassa on se, että sen myötä on syntynyt todellinen trendi koota terveellisiä eväsruokia kauniilla tavalla yhteen. Tämä onkin riittävän hyvä syy esitellä bento-eväsrasia.

Bento-eväsrasiat: osa Japanin kulttuurihistoriaa

Katsellessaan värikkäitä ja erittäin moderneja bento-eväsrasioita tuskin kukaan uskoisi, että niiden kulttuurinen alkuperä ulottuu kauas historiaan. Jo 600-luvulta lähtien Japanissa on kuljetettu ruokia lokerollisissa astioissa. Tämän päivän modernit rasiat on valmistettu puusta, alumiinista ja muovista ja, niissä on useita lokeroita. Monikerroksiset rasiat puolestaan sopivat käytettäväksi silloin, kun eväitä on useammalle henkilölle. Japanissa bento-rasiat ovat olennainen osa nykypäivän arkea. Niitä käyttävät niin työssäkäyvät kuin koululaiset. Tämän käytännöllisen rasian ansiosta on syntynyt jopa todellinen ruokatrendi – eikä ainoastaan Japanissa. Lukuisissa blogeissa bento-fanit ympäri maailmaa antavat vinkkejä, miten tämän kulttituotteen maineen saavuttaneen lounasrasian voi täyttää luovasti. Ihminen syö tunnetusti myös silmillään, joten kun eväsrasian sisältö on kuin pieni taideteos, voi lounaasta tai välipalasta iloita jo etukäteen.

Bento-eväsrasioiden täyttäminen on varsinaista taidetta

Bento-rasiat eivät ole vain ulkoapäin kaunista katseltavaa. Myös niiden sisällä kuljetettavat ruoat on aseteltu yleensä erittäin kauniisti ja luovasti. Vaikka bento-rasian täyttämisessä voi käyttää omaa taiteellista silmää, on siinä huomioitava seuraavat seikat:

  1. Ruoan on oltava helposti syötävää eli se tulee voida syödä sekä syömäpuikoilla että käsin. Mitä luonnollisempaa ruoka on, sitä parempi.
  2. Annosten tulee olla pieniä ja ruoan tulee olla paloiteltuna sopivan kokoisiksi suupaloiksi, jotta rasian saa helposti täytettyä.
  3. Bento-rasian sisältämän ruoan tulee olla mahdollisimman värikästä, joten hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä aineksia.
  4. Ruoka järjestellään muodon ja värin mukaan: pyöreät ja kulmikkaat ainekset sekä vastavärit (vihreä ja punainen, sininen ja oranssi, violetti ja keltainen) sopivat parhaiten yhteen.

Kun näitä perussääntöjä noudattaa, ei luovuudelle ole rajoja: kurkut voi leikata tähden muotoisiksi tai riisin voi muotoilla hauskasti esimerkiksi eläimen pään muotoon erilaisten muottien avulla. Myös paperiset muffinssivuoat, piparimuotit ja kananmunamuotit ovat suosittuja apuvälineitä, joiden avulla voi loihtia erikoisen näköisiä eväsruokia.

Tiesitkö jo?

Bento-eväsrasiat on suunniteltu yksinkertaisia, kylmiä ruokia varten ja siten niissä voi kuljettaa kätevästi niin susheja kuin perinteisiä eväsleipiä. Niissä on jopa erityiset lokerot Kikkoman-soijakastikkeille, joten voit käyttää näitä täydellisiä mausteita myös lounaseväissä. Nykyään saatavilla on lukuisia erilaisia bento-eväsrasioita. Esimerkkejä näistä löydät seuraavasta linkistä: www.japancentre.com