BBQ – enemmän kuin vain grillausta

BBQ – enemmän kuin vain grillausta

Useille BBQ, joka on lyhenne sanasta barbecue, tarkoittaa täydellistä nautintoa. Tämä amerikkalainen grillaustapa tuo varsinkin kesällä tervetullutta vaihtelua arkiruokaan. Useimmat eivät kuitenkaan tiedä, että barbecuessa ei ole kyse tavallisesta grillaamisesta, vaan se on erityinen kypsennystapa, jolla ruokaan saadaan aivan omanlaatuinen vivahde. Tutustuimme tarkemmin tähän kulinaariseen erikoisuuteen.

Teriyaki-kastikkeet

Olipa kyse barbecuesta tai grillauksesta, Kikkomanin Teriyaki-kastikkeet sopivat erinomaisesti maustamiseen. Teriyaki on erityinen ruoanvalmistustapa, jossa ainekset marinoidaan ennen grillausta sekä glaseerataan vähän ennen tarjoilua. Tyypillistä tässä on makean maukas maku – jonka saat aikaan Kikkomanin Teriyaki-kastikkeilla. Tutustu erilaisiin kastikevaihtoehtoihimme ja kokeile esimerkiksi paahdetulla valkosipulilla maustettua Teriyaki-kastiketta!

BBQ:n pitkä historia

Barbecue-sanan alkuperästä ei ole varmuutta. Se on luultavasti peräisin espanjan sanasta ”barbacoa”, jonka juuret puolestaan ovat eteläamerikkalaisten taino-intiaanien kielessä. Lihan pitkäkestoinen kypsentäminen savussa oli nimittäin yleinen ruoanvalmistustapa Karibialla ja Etelä-Amerikan mannermaalla aina Brasiliaan asti jo espanjalaisten valloittaessa Etelä- ja Keski-Amerikan.

Barbecue oli tyypillistä teurastusjuhlille, joita voisi kutsua tuonaikaisiksi get-together-tapahtumiksi. Koska tapahtumat järjestettiin taivasalla ja mukana oli suuri määrä ihmisiä, tästä ruoanvalmistustavasta tuli tärkeä perinne niin perhejuhlissa kuin myös naapureiden yhteisissä tapaamisissa ja kirkollisissa juhlissa.

Vielä ennen kuin hampurilaisista tuli vakiintunut tuote pikaruokamarkkinoilla, pysähtyivät matkailijat syömään teiden varsilla sijaitseviin barbecue-ruokapaikkoihin. Hot dogin rinnalla BBQ-ruoka oli myös yksi ensimmäisistä autoilijoiden suosimista take away -ruoista. Vaikka yhdysvaltalaiset väittävät Yhdysvaltojen olevan barbecue-ruoan synnyinmaa, he eivät ole sitä keksineet.

BBQ ja grillaus

Nykyään BBQ-lyhennettä käytetään usein synonyyminä grillaukselle, vaikka kypsennystavat eroavat toisistaan. Grillaamisessa liha paistetaan suoraan hiilloksen päällä ja barbecuessa liha kypsyy aromaattisessa savussa. Barbecue ei sovi kärsimättömille. Koska lihan kypsentäminen kestää kauemmin kuin tavallisen makkaran grillaaminen, barbecue vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Pitkä odotus kuitenkin kannattaa, sillä barbecue-ruoan maku on ainutlaatuinen.

Kokeilunhaluiset nautiskelijat voivat kokeilla kypsennystä BBQ-savustimella, jossa puita poltetaan erillisessä tulipesässä. Tulipesästä kuuma savu nousee ensin grillausosaan, jossa liha hiljalleen kypsyy, ja lopulta savupiipusta ulos. Isoissa savustimissa on pienen savupiipun sijaan iso pystytorni, jossa voi pitää lihat lämpiminä tai savustaa kalaa.

Himogrillaajalla jo pelkkä ajatus tästä nostaa varmasti veden kielelle.