Maki-sushi sardiineilla ja basilikalla ja lohi-poke

kokonaisaika 35 min
35 min esivalmistelut

Kalaisia sushirullia kahdella eri tapaa! Näissä makirullissa on herkulliset täytteet – toisessa sardiineja ja toisessa Kikkomanin poke-kastikkeella marinoitua lohta. Sushimaton avulla saat kääräistyä itsellesi helposti vaikkapa lounaan – kannattaa kokeilla!

Ainekset

12 annosta

1) Maki Sushi with Sardines & Basil

40 g
sardine fillets, in oil (canned)
2 tl
pickled ginger or chopped ginger
3 ½ 
basil leaves
 ½ 
nori sheet
70 g
cooked sushi rice
 ½ tl
wasabi paste

2) Maki Sushi with Salmon Poke

2 
raw salmon strips, approx. 6-9cm long
1 
long cucumber strip, approx. 10-12cm long
 ½ 
nori sheet
70 g
cooked sushi rice
 ½ tl
wasabi paste

Alternative for Kikkoman Poke Sauce:

3 g
sugar
2 g
lemon juice

To serve:

Pickled ginger
wasabi paste
Ravintosisältö (per annos): 290 kJ  /  69 kcal
2 g Rasva
4 g Proteiini
8,6 g Hiilihydraatit

Valmistus

Vaihe 1

Maki Sushi with Sardines & Basil

  1. Dab the oil from the sardines with a paper towel and chop the sardines.
  2. Put the sardines in a bowl and add the Kikkomanin soijakastike .
  3. Roughly chop the ginger and pluck the basil leaves.
  4. Mix ginger, basil and marinated sardines.
  5. Place ½ nori sheet on the sushi mat.
  6. Spread the sushi rice on it with wet fingers.
  7. Spread wasabi paste with finger lengthwise along the middle of the sushi rice (wasabi paste can be omitted).
  8. Place 4 tsp of sardine mixture lengthwise along the middle of the sushi rice.
  9. Roll up with the help of the sushi mat and cut into 6 equal pieces.
  10. Arrange with pickled ginger and wasabi paste.

Vaihe 2

Maki Sushi with Salmon Poke

  1. Marinate the salmon strips in the Kikkoman Poke Sauce* for about 30 minutes.
  2. Remove the seeds from the cucumber and cut the cucumber into thinner strips.
  3. Place ½ nori sheet on the sushi mat.
  4. Spread the sushi rice on it with wet fingers.
  5. Spread wasabi paste with finger lengthwise narrowly along the middle of the sushi rice (Wasabi paste can be omitted).
  6. Place marinated salmon strips and cucumber strips lengthwise along the middle of the sushi rice. 
  7. Roll up and cut into 6 equal pieces with the help of the sushi mat.
  8. Arrange with pickled ginger and wasabi paste.

Vinkki:

Kun keität riisiä, riisin ja veden suhteen tulisi olla 1:1. Sushiriisin keittämiseen käytetään vähemmän vettä kuin tavallisen riisin.

Sushiriisi (n. 1 kg keitettyä sushiriisiä)

  • 450 g (540 ml) japanilaista riisiä
  • 450 ml vettä

Keitä riisi ja käytä maustamiseen sitten

tai vaihtoehtoisesti:

  • 70 ml riisietikkaa
  • 30 g sokeria
  • 15 g suolaa

Resepti-ID: 940

PDF-resepti

Lataa PDF

Kiitos palautteesta!

Arvioi resepti

Klikkaa kuinka monta tähteä haluat antaa: mitä enemmän, sitä parempi!

Maki Sushi with Sardines & Basil

  1. Dab the oil from the sardines with a paper towel and chop the sardines.
  2. Put the sardines in a bowl and add the Kikkomanin soijakastike .
  3. Roughly chop the ginger and pluck the basil leaves.
  4. Mix ginger, basil and marinated sardines.
  5. Place ½ nori sheet on the sushi mat.
  6. Spread the sushi rice on it with wet fingers.
  7. Spread wasabi paste with finger lengthwise along the middle of the sushi rice (wasabi paste can be omitted).
  8. Place 4 tsp of sardine mixture lengthwise along the middle of the sushi rice.
  9. Roll up with the help of the sushi mat and cut into 6 equal pieces.
  10. Arrange with pickled ginger and wasabi paste.

Maki Sushi with Salmon Poke

  1. Marinate the salmon strips in the Kikkoman Poke Sauce* for about 30 minutes.
  2. Remove the seeds from the cucumber and cut the cucumber into thinner strips.
  3. Place ½ nori sheet on the sushi mat.
  4. Spread the sushi rice on it with wet fingers.
  5. Spread wasabi paste with finger lengthwise narrowly along the middle of the sushi rice (Wasabi paste can be omitted).
  6. Place marinated salmon strips and cucumber strips lengthwise along the middle of the sushi rice. 
  7. Roll up and cut into 6 equal pieces with the help of the sushi mat.
  8. Arrange with pickled ginger and wasabi paste.

Arvioi resepti

Kiitos palautteesta!

Klikkaa kuinka monta tähteä haluat antaa: mitä enemmän, sitä parempi!

01
02

Älä jää vaille maukkaita juttuja!

Tilaa herkulliset ideat säännöllisesti sähköpostiisi!
Osa pyydetyistä tiedoista puuttuu.

Haluan saada tietoa tarjouksista ja tuotteista sähköpostitse. Tilauksen voi peruuttaa milloin tahansa veloituksetta.