Jaa Google+:ssa:

Gluteeniton ruokavalio

© Deutsche Zöliakie-Gesellschaft e.V.

Tuore, vastaleivottu leipä tai herkullinen kakkupala – näistä herkuista luopumista on useimpien ihmisten vaikea kuvitellakaan. Näiden ruokien välttäminen on kuitenkin arkipäivää sellaisille, jotka ovat yliherkkiä gluteenille (erilaisten viljojen sisältämä proteiini). Jo pienikin määrä gluteenia sisältävää ruokaa voi aiheuttaa vaivoja, kuten esimerkiksi vatsakramppeja. Ruoasta voi nauttia myös ilman gluteenia. Me kerromme, mitä tällöin on huomioitava ja annamme muutamia vinkkejä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen arjessa.

Keliakia – mitä se itse asiassa on?

Keliakia on lääketieteellinen termi ohutsuolen krooniselle tulehdukselle, joka aiheutuu gluteenin sietämättömyydestä, ja joka on osittain perinnöllinen. Tällä hetkellä ainoa hoitomahdollisuus on gluteenittoman ruokavalion noudattaminen. Suomen keliakiayhdistyksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 30 000 ihmistä, joiden keho ei siedä gluteenia. Tauti puhkeaa ensimmäisen kerran yleensä lapsuusiässä, mutta keliakiaa diagnostisoidaan myös 20–40 vuoden ikäisillä. Taudin oireita ovat esim. ripuli ja oksentaminen aina painon putoamiseen asti. Tästä johtuen tauti on usein vaikea tunnistaa, mutta gluteenittoman ruokavalion avulla sitä on kuitenkin helppo hoitaa. Olemme keränneet yhteen muutamia vinkkejä, kuinka suoriudut ruokaostoksista.

Gluteenittomat ruokaostokset

  • Gluteenittomia tuotteita löydät myös Internetistä, gluteenittomien tuotteiden erikoistuneista verkkokaupoista.
  • Lue pakkausmerkinnät tarkasti. 14 tärkeimmän allergian aiheuttajan merkitseminen elintarvikkeiden pakkauksiin on ollut pakollista marraskuusta 2005 lähtien. Merkintävelvollisuus koskee kuitenkin vain pakattuja tuotteita, ei irtotuotteita. Jos et tunne pakkausmerkinnässä olevaa ainesosaa, jätä tuote mieluummin hyllyyn.
  • Gluteenia sisältävä tärkkelys on ilmoitettava erikseen. Helmikuussa vuonna 2000 laaditun EU-säännöksen mukaan pakkausmerkintä "tärkkelys" ja "muunnettu tärkkelys" tarkoittavat gluteenitonta tärkkelystä.
  • Ole varovainen suorittaessasi ruokaostoksia ulkomailla. Vaikka tuote ja tuotemerkki olisivat samat, niiden ainesosat voivat olla erilaiset. Lue pakkausmerkinnät tästä johtuen huolella tai pyydä neuvoa kyseisen maan keliakialiitolta.
  • Muista, että gluteenittomat elintarvikkeet ja ruoka voivat vahingoittua, jos niitä säilytetään yhdessä gluteenia sisältävien tuotteiden kanssa. Säilytä ja valmista nämä ruoat siksi toisistaan erillään.

Gluteeniton Kikkoman-soijakastike

Kikkoman on kehittänyt gluteenille yliherkkiä ihmisiä varten heille sopivan soijakastikkeen. Luonnollisesti valmistettu Tamari, Gluteeniton Soijakastike antaa gluteenittomaan ruokaan makua ja vaihtelua. Se tarjoaa kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville huomattavasti monipuolisemman makujen maailman. Se ei sisällä vehnää vaan se valmistetaan ainoastaan soijapavuista, vedestä, suolasta ja alkoholista – täysin luonnollisesti ilman keinotekoisia maku- tai väriaineita. Sitä voidaan käyttää yhtä monipuolisesti kuin klassista luonnollisesti valmistettua soijakastikettakin, sillä se sopii lähes kaikkien ruokien maustamiseen. 250 ml:n pullo on saatavissa hyvin varustetuista ruokakaupoista.