Jaa Google+:ssa:

Vokkaus

Ruoanlaitto vokkipannulla ei ole vain nopeaa vaan myös erittäin terveellistä. Aasialaista keittiötä ei voisi kuvitellakaan ilman vokkipannua  Ja nykyään vokkipannu – aivan kuten luonnonmukaisesti valmistettu Kikkoman-soijakastike – on löytänyt paikkansa myös länsimaisissa keittiöissä. Jotta vokkaus on entistäkin hauskempaa ja jotta vokkiruoat onnistuvat, olemme keränneet yhteen muutamia vinkkejä tämän pyöreäpohjaisen pannun käyttöön.

Vokkipannun salaisuudet

Vokkipannun salaisuus: pannunheiluttelu, jonka aikana pieneksi leikattuja aineksia kypsennetään ja sekoitetaan nopeasti kuumassa pannussa siten, että ne pysyvät ihanan rapeina. Vokkipannun käytössä luovuudelle ei ole rajoja: höyryttäminen, paistaminen, hauduttaminen ja friteeraaminen – vokkipannulla mikään näistä ei tuota ongelmia. Nopean kuumennuksen ansiosta kala, liha tai vihannekset kypsennetään vain nopeasti ja siten ne säilyttävät tärkeät vitamiininsa. Alkuperäinen vokkipannu on itse asiassa täysin pyöreäpohjainen. Euroopassa käytettävissä vokkipannuissa on kuitenkin tasainen pohja, jotta kokkaaminen sähköliedellä on helpompaa. Valuraudasta, ruostumattomasta teräksestä tai teräksestä valmistetut vokkipannut johtavat parhaiten lämpöä ja säilyttävät lämmön myös parhaiten. Ihanteellisesti pannun tulisi olla halkaisijaltaan 30 cm. Haudutusta, höyryttämistä ja lämpimänä pitämistä varten vokkipannun lisäksi tarvitset kannen, ritilän ja siivilän.

Vinkkejä vokkaukseen

Tärkeintä vokkipannun käytössä on hyvän öljyn tai rasvan käyttö sekä oikea lämpötila. Parhaiten vokkaukseen soveltuvat maultaan neutraalit öljyt ja rasvat, jotka voidaan kuumentaa riittävän kuumaksi kuten esim. luonnonmukainen ruokaöljy, kookosrasva tai ihra. Käyttöön soveltuu myös miedosti pähkinän makuinen seesamiöljy. Kaikkein pisimmän ajan kypsytettävät ainekset laitetaan pannuun ensimmäisenä ja myöhemmin ne voivat jatkaa kypsymistään pannun hieman viileämmillä reunoilla.

Kypsentäminen & paistaminen

Leikkaa kaikki ainekset etukäteen valmiiksi ja aseta myös mausteet helposti saataville, jotta sinulla on kokkaamisen ja sekoittamisen aikana molemmat kädet käytettävissä. Täten voit asettaa kaikki ainekset nopeasti yksi toisensa jälkeen kuumalle vokkipannulle. Jotta kaikki ainekset koskettavat vuorotellen vokkipannun kuumaa pohjaa ja lämpimiä reunoja, pannun heiluttelun ja sekoittelun on tapahduttava nopeasti. Tavoitteena vokkauksessa on, että ainekset kypsentyvät tasaisesti ja nopeasti. Soijakastike lisätään joukkoon vasta lopussa, jotta se ei pala pohjaan.

Hauduttamien

Kaikkia ruokia ei voi valmistaa paistamalla. Kovat kasvikset kuten perunat, porkkanat ja sellerit on parempi hauduttaa lyhyen paistamisen jälkeen. Kaada haudutusta varten ainesten joukkoon hieman nestettä, ja anna hautua 3–30 minuuttia kasviksista riippuen. Tärkeää: sekoita välillä hyvin, jotta ainekset eivät jää reunoihin kiinni. Kun käytät kantta, et tarvitse nestettä niin paljon ja vihannekset pysyvät paremmin koossa ja maukkaampina.

Höyrystäminen

Höyrystämiseen tarvitset siivilän, joka on helppo ripustaa vokkipannun reunoihin. Höyrystämistä varten pannun kaadetaan vettä sen verran, että siivilä jää hieman veden pinnan yläpuolelle. Kun vesi kiehuu, aseta ainekset siivilään. Laita kansi päälle, höyrytä ainekset – ja valmista on! Mainiota tässä on se, että kasvikset säilyttävät vitamiininsa ja ravintoaineensa sekä pysyvät rapeina. Höyrystäminen on myös vähäkalorista, sillä siihen ei tarvita lainkaan rasvaa tai öljyä.

Friteeraaminen

Kuka tarvitsee friteerauskeitintä, jos käytössä on vokkipannu? Runsaalla öljyllä tai kasvisrasvalla sekä korkeiden lämpötilojen avulla voit loihtia helposti rapeita herkkuja. Friteerausta varten öljy tai rasva tulee kuumentaa 170–180 asteeseen. Tämän jälkeen leivitetyt ainekset kypsennetään öljyssä tai rasvassa kelluen, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Rapeat herkut otetaan lopuksi reikäkauhan avulla pois pannusta, ylimääräisen rasvan annetaan valua pois ja friteeratut herkut ovat valmiita nautittavaksi!