Jaa Google+:ssa:

Talvi voi tulla – ja sen myötä keitot ja pataruoat

Kun päivät lyhenevät ja ilmat kylmenevät, alkaa keittojen ja pataruokien sesonki!

Aikoinaan keitot ja pataruoat olivat halpoja ja täyttäviä ruokia, ja myöhemmin niitä tarjoiltiin alkuruokina pitkillä aterioilla. Nykyään ne ovat enemmän kuin vain alkuruokia: Ne lämmittävät ja täyttävät, ovat täysipainoisia aterioita ja muunneltavuutensa ansiosta ne pysyvät aina muodissa. Ja mikä parasta, perinteisen suolan sijaan keitot ja pataruoat voidaan hyvin maustaa luonnollisesti valmistetulla Kikkoman-soijakastikkeella, joka ei ainoastaan korosta käytettyjen raaka-ainesten makua, vaan vähemmän suolaista soijakastiketta käytettäessä on myös terveellistä.

Keitot

Keitot jaetaan pääsääntöisesti kahteen luokkaan: kirkkaisiin keittoihin ja sakeisiin keittoihin. Kirkkaisiin keittoihin kuuluvat ennen kaikkea liemet kuten esimerkiksi kana- tai kasvisliemet. Kirkkaat keitot ovat sakeita keittoja ja pataruokia kevyempiä ja vähemmän täyttäviä. Tästä johtuen kirkkaat keitot ovat usein suosittuja alkuruokia ja välipaloja. Sakeat keitot sen sijaan ovat yleensä soseutettuja tai ne sisältävät pieniä vihannes- ja lihapaloja, joiden osuus on kuitenkin vähäinen. Sakeissa keitoissa sidosaineena käytetään usein riisiä, ohraa, perunoita tai jauho-rasvasuurusta.

Pataruoat

Pataruoat eroavat keitoista siinä, että ne eivät ole soseutettuja saati kirkkaita eivätkä sisällä pieniä vihannes- tai lihapaloja. Pikemminkin päinvastoin. Pataruoka sisältää useita raaka-aineita ja yleensä isoina paloina! Ne ovat keittoja täyttävämpiä ja ruokaisampia, ja siten täysipainoisia aterioita. Pataruoissa käytetään perinteisiä palkokasveja kuten linssejä, herneitä tai papuja, paljon vihanneksia sekä lihaa. Muunneltavuutensa ansiosta pataruoka onkin yksi vanhimmista ruokalajeista – jo muinaiset roomalaiset keittivät ja söivät niitä mielellään. Pataruokien valmistuksessa mielikuvitukselle ei ole rajoja, sillä niissä voidaan käyttää lähes mitä tahansa raaka-aineita, tärkeintä on maku! Perinteisiin pataruokiin kuuluvat erilaiset linssi-, herne-, kasvis- ja lihapadat kuten esimerkiksi perinteinen baijerilainen Pichelsteiner-pata, joka sisältää sian-, naudan- ja lampaanlihaa sekä vihanneksia ja jonka resepti on tavattu keittokirjassa jo vuonna 1984.

Kikkomanilla maustetut herkulliset keitot ja pataruoat

Keittojen ja pataruokien valmistaminen on helppoa. Voit itse päättää, mitä aineksia käytät ja yhdistelet. Nyrkkisääntönä keittojen ja pataruokien valmistuksessa pätee: yhteen sopivat raaka-aineet takaavat aina hyvän maun! Ole kokeilunhaluinen ja päästä mielikuvituksesi valloilleen! Inspiraation avuksi olemme koonneet yhteen muutamia herkullisia perinteisiä Kikkoman-reseptejä, jotka lämmittävät takuuvarmasti kylminä pakkaspäivinä. Eivätkä ne lämmitä ainoastaan gourmet-ruoan nauttijoiden sydämiä. Kikkoman toivottaa hyvää ruokahalua!