Jaa Google+:ssa:

Sienet – metsän herkut

Kantarellit, herkkutatit, siitakesienet ja tryffelit – sienten valikoima on valtava: yksin Euroopassa kasvaa yli 5 000 eri sienilajia.

Sienet ovat erittäin terveellisiä: ne koostuvat 90-prosenttisesti vedestä. Ne ovat myös erittäin vähäkalorisia, sillä 100 g sieniä sisältää vain 20 kilokaloria. Tämän lisäksi sienistä saadaan useita tärkeitä B-vitamiineja sekä D-vitamiinia. Jos keräät sieniä metsässä, ole kuitenkin varovainen ja kerää vain tuntemiasi sieniä. Euroopassa kasvaa nimittäin jopa 150 myrkyllistä sienilajia.

Sienten valmistus on helppoa: sienilajista riippuen voit esimerkiksi paistaa sienet voissa ja lisää joukkoon hieman sipulia ja kermaa. Kaatamalla joukkoon lorauksen Kikkoman-soijakastiketta saat sieniruokasi maistumaan entistäkin paremmalta.

Pieni katsaus eri sienilajeihin

Herkkusieni on varmasti maailman tunnetuin sienilaji. Ominaista herkkusienille on niiden runsas B-vitamiini- ja proteiinipitoisuus. Tyypillistä niille on valkoinen ja kiinteä malto sekä pyöreä lakki. Voit valmistaa niistä esimerkiksi herkullisen herkkusienikastikkeen tai -keiton. Niin pienet kuin isotkin herkkusienet soveltuvat hyvin myös grillaukseen: pistä sienet vai grillitikkuun ja grillaa. Myös nopeisiin pastaruokiin herkkusienet sopivat täydellisesti.

Kantarellit ja herkkutatit ovat metsien ”villejä” asukkaita. Niitä ei voi viljellä vaan ne kasvavat ainoastaan metsässä – ja vain oikeissa olosuhteissa: nämä molemmat sienilajit tarvitsevat kostean maaperän ja paljon aurinkoa. Kantarelli on suosittu varsinkin sen miedon aromikkaan makunsa takia. Sieniruoan ystävät voivat nauttia näistä syyssesongin herkuista valmistamalla niistä esimerkiksi pastaa tai risottoa, tai tarjoamalla niitä kalan kanssa. Herkkutateille puolestaan ominaista on niiden miedon pähkinäinen maku, jonka ansiosta ne sopivat erinomaisesti riisi- ja pastaruokiin. Herkkutattirisotto kuuluukin edelleen klassikoihin.

Siitakesienet ovat Itä-Aasian suosituimpia sieniä. Aasialaiset sienet ovat valloittaneet myös länsimaalaiset keittiöt. Monet kokit käyttävät mieluummin kuivattuja siitakesieniä, sillä kuivatuissa sienissä niiden umami-maku – erityisen täyteläinen maku, joka on tyypillinen myös Kikkomanin luonnonmukaisesti valmistetulle soijakastikkeelle – pääsee parhaiten esiin. Tarjoa siitakesienet esimerkiksi kanan, lihan tai kalan lisukkeena.

Tryffeli on maailman kallein sieni. Sekä mustat että valkoiset tryffelit ovat erittäin harvinaisia. Eniten tryffeleitä löytyy Ranskan, Italian ja Australian metsistä. Erityisesti mustia tryffeleitä käytetään usein kala- ja liharuokien valmistukseen. Valkoista tryffeliä puolestaan käytetään vain valmiin ruoan päälle raastettuna, sillä sen ominainen tuoksu katoaa keittämisen aikana.

Tärkeää huomioida sieniä käytettäessä:

  • Sienen pinnan tulee olla tasainen ja ehjä. Sienen jalan leikkauspinnan on oltava tuore eikä se saa näyttää kurttuiselta.
  • Tuore sieni tuntuu kuivalta, kiinteältä ja samettimaiselta. Jos sieni on märkä tai limainen, on parempi heittää se pois.
  • Tuoreet sienet tuoksuvat metsältä. Älä käytä sieniä, jotka haisevat tunkkaiselta.
  • Jos et käytä tuoreita sieniä heti, puhdista ne huolellisesti, kääri puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja säilytä niitä jääkaapin vihanneslokerossa.