Jaa Google+:ssa:

Monipuoliset aasialaiset nuudelit

Spagetti, farfalle, ravioli ja tagliatelle: jo yksin Euroopasta löytyy valtava määrä erilaisia pastalajeja. Jos kurkistamme aasialaiseen keittiöön, huomaamme, että maailmasta löytyy vieläkin enemmän erilaisia vaihtoehtoja. Euroopassa pasta on erittäin suosittua ja se valmistetaan kananmunista ja vehnäjauhoista. Aasian maissa nuudeleita ei valmisteta ainoastaan vehnästä, vaan usein myös riisistä. Aasialaisten nuudeleiden muoto- ja makuvalikoima on yhtä suuri kuin eurooppalaisten pastojen kohdalla – myös perinteisestä japanilaisesta keittiöstä sekä monista muista aasian maiden keittiöistä löytyy jokaiseen ateriaan sopiva nuudelilaji.

Japanilaiset ramen-nuudelit

Olipa kyse nopeasta välipalasta, katuruoasta tai korkealuokkaisesta ravintolasta, ramen-nuudeleita sisältävät ruoat kuuluvat Japanissa eniten syötyihin ruokiin. Ramen-nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä, kivennäisvedestä (kansui) ja maustetaan suolalla. Ramen-nuudeleita on saatavana eri pituisina ja eri muotoisina: ohuina, pitkinä, suorina ja taitettuina.

Ramen-nuudelit tarjoillaan liha- tai kasvisliemessä, joka maustetaan yleensä soijakastikkeella tai misotahnalla. Lisukkeina käytetään usein ohuita sianlihasuikaleita (chāshū), kuivattua merilevää (nori) sekä hieman bambua (menma) ja kevätsipulia. Tämän nuudeliruoan valmistustapa vaihtelee alueittain suurestikin.

Japanilaiset udon-nuudelit

Kikkomanin kotimaasta Japanista ovat peräisin myös udon-nuudelit. Eurooppalaisen pastan tavoin nämä nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä ja maustetaan suolalla. Udon-nuudelit ovat japanilaisen keittiön paksuimpia nuudeleita ja ne tarjoillaan usein kuumassa liemessä. Liemi tehdään kalaliemestä (dashi), soijakastikkeesta ja mirinistä, ja sen maustamiseen voidaan käyttää hieman chiliä (shichimi). Lopuksi liemeen lisätään vielä hienoksi silputtua kevätsipulia, katkarapuja ja kasviksia tempurataikinassa (kakiage) tai friteerattua tofua (aburaage) ja kalatahnaa (kamabok). Udon-nuudeleiden kanssa syötävä liemi ja sen ainekset vaihtelevat alueittain.

Udon-nuudelit on helppo paistaa ja erilaisten kasvisten ja lihan tai kalan kanssa niistä voi valmistaa herkullisen yaki udon-aterian. Kesällä nämä nuudelit maistuvat myös kylminä. Lisäämällä nuudeleihin erilaisia aineksia voit valmistaa niistä niin herkullisia keittoja ja nuudeliruokia kuin myös salaattia.

Japanilaiset soba-nuudelit

Ruskeanharmaat soba-nuudelit ovat perinteisesti tärkeä osa japanilaista ruokakulttuuria (washoku). Ne valmistetaan vedestä ja tattarijauhoista, jotka antavat nuudeleihin tattarille ominaisen pähkinäisen maun. Taikinaan lisätään joskus myös vihreää teejauhetta, jolloin nuudeleiden väri muuttuu vihertäväksi. 

Soba-nuudelit tarjoillaan perinteisesti joko kylminä erilaisten dippien kanssa tai nuudelikeittojen lisukkeena. Keittojen liemi valmistetaan yleensä kalaliemestä (dashi) ja soijakastikkeesta. Udon-nuudeleiden tavoin soba-nuudeliruoissa käytetään sesonkien mukaisia aineksia. Lisukkeina käytetään yleensä samoja aineksia kuin udon-nuudeleiden kanssa.

Erikoista: soba-nuudeleissa on se, että niitä syödään Japanissa uuden vuoden aattona (toshikoshi), sillä niiden uskotaan tuovan onnea. Tämän vuoksi mm. Tokion alueella niitä tarjoillaan usein myös uusille naapureille.

Japanilaiset somen-nuudelit

Somen-nuudelit ovat erittäin ohuita. Nämä valkoiset, pitkät nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä ja maustetaan suolalla. Ne ovat ohuempia kuin udon-nuudelit. Kylminä ja dipattuna kalaliemestä (dashi) ja soijakastikkeesta valmistettuun, tuoreella inkiväärillä maustettuun liemeen ne ovat suosittuja erityisesti kuumina kesäpäivinä.

Japanilaiset shirataki-nuudelit

Nämä lähes läpinäkyvät nauhanuudelit sisältävät vain vähän hiilihydraatteja ja rasvaa. Siksi ne ovatkin nostaneet suosiotaan laihduttajien keskuudessa. Shirataki-nuudelit valmistetaan konjac-juuresta valmistetuista jauhoista. Koska konjac-jauho on maultaan melko neutraali, kastikkeiden maku imeytyy nuudeleihin hyvin. Shirataki-nuudeleita käytetään lähes kaikissa aasialaisissa ruoissa.

Aasialaiset riisinuudelit

Tyypilliset aasialaiset riisinuudelit valmistetaan riisijauhoista ja vedestä. Riisinuudeleita ei tarvitse keittää, vaan niiden kypsentämiseen riittää liotus kuumassa vedessä. Liotusaika riippuu nuudeleiden paksuudesta. Riisinuudelit sopivat hyvin wokkeihin, salaatteihin sekä myös keittoihin. Riisinuudelit ovat yksi eniten käytetyistä aineksista itä-aasialaisessa keittiössä ja ne soveltuvat erinomaisesti gluteenittomaan ruokavalioon. 

Aasialaiset lasinuudelit

Aasialaiset lasinuudelit ovat lähes läpinäkyviä – mistä nuudelit ovatkin saaneet nimensä. Ne valmistetaan yleensä mungopavuista, perunoista, bataateista, tapiokasta tai hampusta peräisin olevasta tärkkelyksestä ja vedestä. Lasinuudeleita myydään kuivattuina. Lasinuudelit kypsennetään kuumassa vedessä liottamalla ja niitä käytetään keitoissa, wokeissa ja kevätkääryleissä.

Kikkomanin vinkki: Koristele ruoka-annoksesi seuraavan kerran friteeratuilla lasinuudeleilla. Videollamme näytämme, miten nämä rapeat nuudelit valmistetaan.

Kiinalaiset munanuudelit

Nämä – myös Mie-nuudelit nimellä tunnetut – nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja kananmunista. Kananmunan takia ne muistuttavat ulkonäöltään, maultaan ja kypsennystavaltaan hieman perinteistä spagettia. Suuren kananmunamäärän vuoksi niissä on intensiivinen maku ja ne sopivat erityisesti voimakkaiden kastikkeiden kanssa, koska niiden pinta imee kastikkeen maut hyvin itseensä. Mainio resepti näille nuudeleille on esimerkiksi Teriyaki-nuudelit ja naudan paistisuikaleet.