Jaa Google+:ssa:

Sushi - pienet suupalat Japanista

Mistä sushi on oikeastaan lähtöisin? Se ei ole alun perin japanilainen ruokalaji, kuten monet luulevat. Sushi on saanut alkunsa Kaakkois-Aasian asukkaiden vuosisatoja sitten kehittämästä kalan säilöntämenetelmästä. Kala asetettiin keitetyn riisin sisälle ja peitettiin sitten ilmatiiviisti. Näin kalaa voitiin säilyttää jopa yhdestä kolmeen vuotta. Ja niin oli sushi syntynyt. Riisikuorta alettiin kylläkin syödä vasta myöhemmin. Rullalle kääritty sushi, joka on kaikkein tunnetuin sushilaji, on ollut olemassa vasta 1700-luvulta lähtien.

Nykyään nämä pienet rullat ovat valloittaneet lähes koko maapallon. Jokaisesta suuremmasta kaupungista löytyy ravintoloita ja baareja, joissa sushi-fanit voivat nauttia näistä suuhun sopivista pikkupaloista. Ja yhä useammin sushi-ruokaan ihastuneet uskaltavat kokeilla nigirien, temakien yms. valmistamista myös itse. Tästä löydät muutamia ohjeita sushin valmistamiseen.

Sushi-klassikot vaihe vaiheelta

Sushin perusaineena on sushiriisi, joka maustetaan keittämisen jälkeen etikalla, sokerilla ja suolalla. Useimmat sushilajit kääritään ohuen ohuisiin noriarkkeihin, jotka on valmistettu paahdetusta, mineraali- ja vitamiinipitoisesta merilevästä. Sushirullien täyttämisessä vain mielikuvitus on rajana – täytteeksi sopivat kurkku, avokado, merenelävät tai kala. Sushit ovat saaneet nimensä erilaisten täytteiden, kokojen ja muotojen mukaan: tekka (tonnikala), kappa (kurkku) ja kampyo (mausteiset kurpitsatikut). Seuraavasta löydät sushien 4 perusreseptiä.

Maki (rullattu sushi)

Sushi-sanan kuullessamme ajattelemme yleensä pieniä, noriin käärittyjä riisipaloja eli maki-susheja. Näin valmistat maki-susheja:

Rullaamista varten tarvitset bambualustan (makisu). Levitä alusta ja aseta sen päälle kuiva merileväarkki (nori). Levitä norin päälle tämän jälkeen riisiä mahdollisimman ohuesti, korkeintaan 0,5 cm paksuudelta. Huomioi, että riisikerros ohenee merileväarkin ylempää reunaa kohti. Voit myös jättää yksinkertaisesti noin sentin kaistaleen ilman riisiä – tämä helpottaa myöhempää rullaamista. Levitä seuraavaksi hieman wasabi-tahnaa (vihreää piparjuuritahnaa) poikittaisena viivana keskelle riisiä. Tämän jälkeen sinun on päätettävä, mitä täytettä käytät. Aseta valitsemaasi täytettä viivana keskelle riisiä eli wasabi-viivan päälle. Ja sitten rullamaan: Rullaa täytetty merileväarkki bambualustan avulla tasaisesti painaen, ja paina lopuksi reuna kiinni, jotta rulla pysyy hyvin kasassa. Leikkaa rulla kuuteen yhtä suureen osaan ja valmista on!

Temaki (käsin rullattu sushi)

Temaki-sushi muistuttaa muodoltaan pientä, täytettyä jäätelötötteröä. Käsin rullattu sushi sopii ihanteellisesti illanviettojen pikkusyötäväksi tai vieraiden itse valmistamaksi, sillä jokainen voi valmistaa oman sushinsa käden käänteessä. Valmistele erilaiset ainekset ja aseta ne erillisiin kulhoihin. Näin temaki-sushit valmistetaan:

Leikkaa merileväarkit puoliksi poikittain ja leikkaa myös reunoja hieman pois. Aseta puolikas arkki kädellesi kiiltävä puolin alaspäin. Paina n. 30 g sushiriisiä noriarkin vasemmalle puolelle ja levitä ohut kerros wasabia sen päälle. Lisää sitten täytettä, kuten esimerkiksi avokadoa tai surimi-suikaleita. Rullaa noriarkki ja täyte tötterön muotoiseksi sushiksi. Sulje reunat pienellä määrällä riisiä ja nauti.

Nigiri (käsin muotoiltu sushi)

Nigiri-sushia varten riisi muotoillaan käsin palleroksi ja päällystetään erilaisilla aineksilla. Useimmin käytettyjä aineksia ovat äyriäiset, kala tai munakas. Näin valmistat nigirit:

Leikkaa kala terävällä veitsellä noin 0,5 cm:n paksuisiksi vinoiksi viipaleiksi. Pidä kalanpalasta kiinni peukalolla ja etusormella, ja levitä sen päälle ohuelti wasabi-tahnaa. Kostuta toisen käden kämmen kevyesti viinietikalla ja pyöritä sushiriisistä noin 16–18 gramman painoinen, soikean muotoinen pallo. Paina sitten riisipallo ja kalanpala yhteen, ja muotoile se varovasti sormillasi.

Uramaki (sushirulla nurinpäin)

Tämä länsimainen sushilaji tunnetaan myös nimellä inside-out-rulla tai Kalifornian rulla. Tässä "nurinpäin rullatussa sushissa" riisi on ulkopuolella ja merilevä sisäpuolella. Näin saat uramakit onnistumaan:

Kääri ensin bambualusta muovikelmuun, jotta riisi ei jää myöhemmin alustaan kiinni. Uramakin valmistus aloitetaan samoin kuin maki-sushin valmistus: Aseta merileväarkki bambualustan yläreunaan ja levitä hieman riisiä arkin päälle. Ota alustan alareunasta kiinni ja käännä noriarkki ja riisi alustan avulla siten, että riisi on alustaa vasten. Tämän jälkeen noriarkin päälle levitetään vielä toinen ohut kerros riisiä sekä japanilaista majoneesia ja wasabi-tahnaa. Aseta seuraavaksi haluamaasi täytettä (esim. salaattia, surimia, avokadoa, kurkkua) riisin päälle ja rullaa sushi alustan avulla. Vedä muovikelmu varovasti pois rullatessasi ja paina rulla lopuksi tiiviisti yhteen. Koristele rulla seesaminsiemenillä tai kaviaarilla ja leikkaa 6–8 osaan. Hyvää ruokahalua!

Japanilaisia sushi-rituaaleja

Pese kätesi ennen ateriaa!

Japanilaiset ovat hyvin tarkkoja puhtaudesta, erityisesti syödessään. Vieraille japanilaiset ojentavat ennen ruokailua usein lämpimän, kostean liinan, oshiborin. Tämä liina on tarkoitettu käsien puhdistamiseen. Käytettyä liinaa ei aseteta lautasen viereen, vaan se pidetään kädessä! Kun kädet on puhdistettu, liinat kerätään pois.

Sushin oikeaoppinen syöminen

Sushi tarjoillaan yleensä puualustoilla ja syödään, kun riisi on vielä hieman lämmintä. Sushi tarjoillaan yhdessä pienen kulhon kanssa, jossa on soijakastiketta. Oikeaoppisesti sushia syödään japanilaisilla puikoilla, isoja paloja voidaan kuitenkin syödä myös käsin. Muista, että sushia dipataan, soijakastiketta ei koskaan kaadeta suoraan sushin päälle! Nigiri-sushia syötäessä soijakastikkeeseen dipataan sushin päällispuolta, ei riisipuolta. Jokaisen sushin välillä on hyvä syödä hieman säilöttyä inkivääriä (gari), joka neutraloi edellisen sushin makua.

Japanin alkeita sushin ystäville

Ennen aterian alkua japanilaiset eivät sano "hyvää ruokahalua" vaan "itadakimasu". Tarkasti käännettynä se tarkoittaa "aloitan syömisen". Aterian jälkeen japanilaiset kiittävät sanomalla "gochiso sama deshita" eli "kiitos ruoasta".

Mitä sushin kanssa voi tarjota?

Sushin kanssa japanilaiset juovat usein sencha-teetä (japanilaista vihreää teetä) tai sakea, japanilaista riisiviiniä. Sakea tarjoillaan joko aperitiivina ennen ruokailua tai sitä juodaan aterian yhteydessä. Japanilaiset täydentävät toistensa laseja ja kohottavat maljoja sanomalla "kanpai". Jokainen huomioi, että pöytäseuralaisten lasit ovat aina täynnä. Omaa lasia ei koskaan täytetä, vaan odotetaan, että pöytäseuralainen tekee tämän. Sushi-ruokailuun kuuluu oleellisena osana myös japanilainen klassikko eli misokeitto. Se valmistetaan tofusta ja soijapaputahnasta, ja se syödään joko ennen sushia tai sen jälkeen.