Jaa Google+:ssa:

Kikkoman-soijakastikkeen ominaisuudet

Kikkoman-soijakastike valmistetaan huolellisesti valituista raaka-aineista. Sen hieno aromi muodostuu noin 300 eri komponentista. Soijakastikkeessa viisi perusmakua yhdistyvät tasapainoisesti antaen kastikkeelle sen herkullisen maun.

Kikkomanin asiakkaat ympäri maailmaa arvostavat tätä maustetta ja käyttävät sitä niin aasialaisissa kuin länsimaisissa ruoissa. Tämän osoittaa myös se, että Kikkomanin soijakastiketta käytetään yli 100 maassa.

Mikä tekee Kikkomanin soijakastikkeesta niin erityisen?

1. Väri

Ainutlaatuisen kirkas, punaruskea väri

Soijakastikkeen tyypillinen, kaunis väri on tulos niin kutsutusta Maillard-reaktiosta, joka tapahtuu noin 2–3 kuukauden kuluttua käymisen alkamisesta. Reaktion aikana glukoosi ja muut sokerilajit yhdistyvät aminohappojen kanssa muodostaen ruskean pigmentin eli melanoidin, joka antaa soijakastikkeelle sen kauniin värin.

Soijakastike tummenee hapettumisen seurauksesta (eli olleessaan yhteydessä happeen). Tämä reaktio voidaan välttää varastoimalla soijakastiketta alhaisessa lämpötilassa. Tästä johtuen on suositeltavaa, että soijakastiketta säilytetään jääkaapissa avaamisen jälkeen.

2. Maku ja umami

Viiden perusmaun harmoninen yhdistelmä

Soijakastike on ollut oleellinen osa japanilaista ruokakulttuuria jo vuosisatojen ajan.

Miksi Kikkoman-soijakastike on yksi maailman suosituimmista mausteista?

Vastaus on yksinkertainen: makunsa ansiosta.

Viiden perusmaun eli makean, happaman, suolaisen, karvaan ja umamin harmoninen ja tasapainoinen yhdistelmä antaa Kikkoman-soijakastikkeelle sen herkullisen maun.

Umami : viides maku

Soijakastike sisältää runsaasti luonnollisia umami-komponentteja, joita syntyy käymisprosessin aikana. Nämä komponentit koostuvat noin 20 erilaisesta aminohaposta, jotka muodostuvat koji-massassa tapahtuvan soijapapujen ja vehnän sisältämien proteiinien pilkkoutumisen aikana.

Lue lisää umamista

3. Monipuolinen aromien kirjo

Useita kuukausia kestävän käymisprosessin aikana muodostuu noin 300 erilaista aromikomponenttia, joiden joukossa on kukkia, hedelmiä, viskiä ja kahvia muistuttavia aromeja. Jokaista näitä 300 eri aromia on niin vähän, ettei niitä voi yksitellen tunnistaa. Yhdessä ne kuitenkin antavat Kikkomanin soijakastikkeelle sen ainutlaatuisen ja omaleimaisen aromin.

Paahdetun soijakastikkeen aromi on ruokahalua kiihottava. Juuri tämän aromin ansiosta Kikkomanin soijakastike on yksi maailman suosituimmista mausteista.

4. Japanin lakisääteinen arviointimenetelmä soijakastikkeille

Japanin markkinoilla soijakastikkeet luokitellaan japanilaisten maatalouden standardien (Japanese Agricultural Standard, JAS) mukaisesti soijakastikkeiden typpi- ja proteiinipitoisuuksien perusteella. Tämä luokittelu osoittaa, kuinka paljon soijakastike sisältää umamia.

Pitoisuus   Typpeä yhteensä   Proteiinia
erittäin suuri pitoisuus > 1,50 > 9,38
suuri pitoisuus > 1,35 > 8,44
normaali pitoisuus > 1,20 > 7,50

Tarkastellaan Kikkoman-soijakastiketta:

100 ml Kikkoman-soijakastiketta sisältää 10 g proteiinia. Siten se luokitellaan kuuluvaksi luokkaan ”erittäin suuri pitoisuus”.

Näin testaat soijakastikkeen laadun

Soijakastikkeen laadun voit tarkistaa ruokakaupassa jo ennen sen ostamista.

Vertaa ensin ravintoarvotietoja ja varsinkin proteiinipitoisuuksia. Nyrkkisääntönä pätee seuraava: Mitä suurempi proteiinipitoisuus, sitä parempi soijakastike.

Lue myös ainesosaluettelo. Kikkoman-soijakastike sisältää vain neljää luonnollista raaka-ainetta: vettä, soijapapuja, vehnää ja suolaa. Jotkut soijakastikkeet saattavat sisältää jopa seitsemää tai vieläkin useampaa raaka-ainetta. Miksi näin? Soijakastikkeissa saatetaan käyttää useita raaka-aineita, jotta valmistus olisi halvempaa, mutta maku säilyy silti hyväksyttävällä tasolla.

Yhteenveto: Kun haluat ostaa laadukasta soijakastiketta, varmista, että proteiinipitoisuus on korkea ja ainesosaluettelo lyhyt.

Soijakastikkeiden valmistajat tarkastavat laadun kolmen seuraavan kriteerin perusteella: väri, maku ja aromi.