Jaa Google+:ssa:

Soijakastikkeen historia

Satojen vuosien ajan ihmiset – niin itäisissä kuin läntisissä maissa – ovat etsineet erilaisia tapoja säilöä elintarvikkeita. Kokemuksen myötä ihmiset ovat oppineet, että suola ei sovellu ainoastaan säilöntään vaan että se parantaa myös makua.

Vanhan ajan Kiinassa säilötyt elintarvikkeet sekä säilöntään tarkoitetut mausteet tunnettiin nimellä jiang, jotka ovat mitä ilmeisimmin tämän päivän soijakastikkeen edeltäjiä. Erilaisia jiang-mausteita valmistettiin lihasta, äyriäisistä, kasviksista ja viljasta. Kaikista näistä aineksista vilja oli helpointa hankkia ja käsitellä. Tästä johtuen soijapavuista ja varsinkin vehnästä valmistetun jiangin kehittyminen oli muita nopeampaa. Myös Japanissa ja muissa Kiinan naapurimaissa jiangia alettiin valmistaa viljasta. Väitetäänkin, että tämän päivän soijakastike on lähtöisin tästä mausteesta.

Kun jiangia alettiin käyttää Japanissa, sen kehittäminen ja työstäminen muuttui oleellisesti. 1600-luvun puolivälissä luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen valmistusmenetelmä vakiintui ja alkoi levitä koko maahan.