Soijakastikkeiden erot

Yleismauste: japanilainen soijakastike

Japanilainen soijakastike, kuten Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike, on läpikuultavaa, väriltään punertavan ruskeaa ja tuoksultaan miellyttävän mausteista – aivan kuin viinin bukee. Maultaan se on rikas, täyteläinen, aromaattinen ja tasapainoinen. Se on kevyesti helmeilevä ja sillä on erityinen kyky korostaa lihan, kasvisten ja muiden ainesten ominaismakua niitä kuitenkaan peittämättä! Koska japanilainen soijakastike tuo ruokaan lisää makua, sitä pidetään arvokkaana mausteena. Japanilaisen soijakastikkeen valmistuksessa noudatetaan tiukkoja määräyksiä. Ainesosaluettelo sisältää – aivan kuin Kikkomanin luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen kohdalla – vain neljä puhdasta raaka-ainetta: soijapapuja, vehnää, suolaa ja vettä. Sen käymismenetelmä on täysin luonnollinen, eikä sen valmistuksessa tarvitse käyttää säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita eikä arominvahventeita.

Vaaleat ja tummat kiinalaiset soijakastikkeet

Kiinalainen soijakastike sisältää yleensä vähemmän vehnää kuin japanilainen soijakastike, tai siinä ei käytetä lainkaan tätä arvokasta viljaa – ja sen maistaa! Tästä johtuen sen aromien kirjo on erilainen. Myös suolapitoisuus on kiinalaisessa soijakastikkeessa usein huomattavasti suurempi. Tarkasteltaessa kiinalaisen soijakastikkeen ainesosaluetteloa, voi heti havaita, että soijakastikkeeseen on lisätty usein arominvahventeita, happoja tai säilöntäaineita. Kiinalainen soijakastike voi olla tummaa tai vaaleaa: vaalea soijakastike on usein juoksevampaa ja maultaan hieman suolainen, kun taas tumma soijakastike on paksumpaa ja tuoksultaan mallasmainen. Tämä johtuu siitä, että värin ja koostumuksen aikaansaamiseksi siihen lisätään sokeria tai sokerikulööriä.

Kemiallisesti valmistettu soijakastike

Kikkomanin kotimaassa Japanissa kemiallisesti valmistettu soijakastike on tabu, mutta eurooppalaisten ruokakauppojen hyllyillä sitä näkee useinkin. Sen valmistuksessa ei käytetä soijapapuja vaan soijauutetta, ja sen ainesosaluettelo on melko pitkä. Kemiallisesti valmistetun soijakastikkeen maku ja aromi eivät synny luonnollisella tavalla, vaan kemiallisessa prosessissa sekä lisäämällä esim. maissisiirappia, glukoosisiirappia, melassia ja väriaineita. Tämä selittää yleensä sen siirappimaisen koostumuksen. Kemiallisesti valmistetun soijakastikkeen tuoksu on yleensä raskas. Vain muutama tippa liikaa voi pilata ruoan maun!

Testaa puikkojen avulla!

Kemiallisesti valmistetut soijakastikkeet jäävät kiinni puikkoihin paksuina, tummina pisaroina. Luonnollisesti valmistettu soijakastike puolestaan valuu heti alas kevyinä pisaroina.