Kikkomanin historia

Mogi- ja Takanashi-nimisten perheiden johtama soijakastiketuotanto kukoisti Chiban prefektuurissa sijaitsevassa Nodan kaupungissa 1600-luvun puolivälistä aina 1700-luvun puoliväliin asti. Se oli Kikkomanin syntymäpaikka.

Noda sijaitsee Kantōn tasangolla, joka oli aikoinaan yksi suurimmista soijapapujen ja vehnän viljelyalueista. Kun lähistöllä sijaitseva Edon kaupunki (nykyinen Tokio) nimettiin Japanin pääkaupungiksi, alueen väkiluku kasvoi, eikä työvoimasta ollut siten pulaa. Maantieteellisten etujensa sekä suurten Tone- ja Edo-jokien ansiosta kuljetus vesiteitse kehittyi Nodassa. Tämä helpotti sekä tuotantoa varten tarvittavien raaka-aineiden kuljetusta että myös valmiiden tuotteiden vientiä massakulutuksen tarpeisiin Edon kaupunkiin.

Historialliset dokumentit todistavat, että 19 Nodan kaupungissa toimivaa soijakastikkeen valmistajaa yhdistivät toimintansa kyetäkseen vastaamaan Edon kaupungissa vallitsevaan soijakastikkeen kysyntään. 1800-luvun puoliväliin mennessä Nodan kaupungista oli muodostunut Kantōn alueen suurin soijakastikkeen valmistaja.

Kikkoman-soijakastikkeen maailmanvalloitus

1600-luvun puolivälissä kauppiaat aloittivat japanilaisen soijakastikkeen viennin ulkomaille. Kikkoman-soijakastikkeen vienti aloitettiin 1900-luvun puolivälissä. Toisen maailmansodan jälkeen Kikkomanin liiketoiminta ulkomailla kehittyi kuitenkin nopeasti, sillä sodan päätyttyä Japanissa asui miehitysvaltojen kansalaisia, toimittajia ja muita ulkomaalaisia. Koska nämä ihmiset pitivät japanilaisesta ruoasta ja siihen ehdottomasti kuuluvasta soijakastikkeesta, Kikkoman näki ulkomailla vallitsevat myyntimahdollisuudet.

Vuonna 1957 Kikkoman avasi ensimmäisen sivuliikkeensä San Franciscossa, USA:ssa. Jatkuvasti kasvaneen kysynnän tyydyttämiseksi Kikkoman rakensi vuonna 1972 ensimmäisen ulkomailla sijaitsevan tuotantotehtaansa. USA:n markkinoilla saavutetun menestyksen seurauksesta Kikkoman laajensi tuotanto- ja myyntiverkostoaan maailmanlaajuisesti.

Euroopan ensimmäinen sivuliike perustettiin Saksan Düsseldorfiin vuonna 1979 ja vuonna 1997 avattiin uusi tuotantolaitos Alankomaiden Sappemeeriin.

Tiesitkö jo?

Kikkomanin tavoite ja unelma on, että luonnollisesti valmistetusta soijakastikkeesta tulee maailmanlaajuinen yleismauste.